Farah Zeynep Abdullah'a dava

Kadın Haberleri —

Farah Zeynep Abdullah / Foto: AFP

Farah Zeynep Abdullah / Foto: AFP

  • İpek Er’e tecavüzden hüküm giymiş Uzman Çavuş Musa Orhan’a sanal medya üzerinden ‘hareket’ ettiği suçlamasıyla sanatçı Farah Zeynep Abdullah’a 2 yıl 4 ay hapis istemiyle dava açıldı.

Êlîh’in (Batman) Qubîn (Beşiri) ilçesinde Uzman Çavuş Musa Orhan’ın tecavüzü sonucu “intihara” sürüklenen İpek Er davasında tecavüzcü Musa Orhan’ın yargı eliyle aklanma çabası sürüyor.

Tecavüzden hüküm giydiği halde cezaevine konulmayan tecavüzcü Uzman Çavuş Musa Orhan, sanatçı Farah Zeynep Abdullah’a kendisine sosyal medyadan “hakaret” ettiği gerekçesiyle avukatı aracılığıyla 30 Ağustos’ta Uşak Banaz Cumhuriyet Savcılığı’ına “suç” duyurunda bulundu. 

Tecavüzcü insan haklarına saygılıymış

Uzman Çavuş Musa Orhan

DHA’nın geçtiği haberde yapılan “suç” duyurusunda sanatçı Farah Zeynep Abdullah'ın gerek sinema sektöründe gerekse sosyal medyada tanınırlığı yüksek bir kişi olduğu belirtilerek, "Farah Zeynep Abdullah'ın hakaret içerikli sosyal medya paylaşımının yayınlanmasının ardından ciddi bir kitle tarafından hakaret ve tehdit içerikli mesajlar iletilmiş, müvekkil ve ailesi hayati bir tehlike ile karşı karşıya kalmıştır. İnsan haklarına olan saygısını defalarca dile getiren sanığın en temel haklardan biri olan masumiyet karinesini hiçe sayması, kamuoyuna yansıttığı çizginin bir aktivizm çizgisi değil, popülizm çizgisi olduğunu göstermektedir" denildi.

Farah Zeynep Abdullah / Foto: AFP

Abdullah: Tepkim her vicdanlı insan gibi

Yapılan “suç” duyurusunda tarafların uzlaşması için doyasının uzlaştırma bürosuna gönderildiği ancak tarafların uzlaşamadığı kaydedilen haberde sanatçı Abdullah’ın savcılık ifadesine de yer verildi.

Musa Orhan'ın suç duyurusunun kötü niyetli ve maddi çıkar amaçlı olduğunu savcılık ifadesinde dile getiren Farah Zeynep Abdullah; "Paylaşım benim tarafımdan yapılmıştır. Ancak iddia edildiği gibi bu paylaşımın bir karalama kampanyası veya linç girişimiyle hiçbir şekilde ilgisi yoktur. Siirt'te zanlı Musa Orhan tarafından cinsel saldırıya uğradığını öne sürerek hayatına son veren İpek Er'in iddialarının adli tıp kurumunca hazırlanan raporla doğrulandığı görülmüş ve cinsel saldırı neticesinde intihar eden genç kıza ilişkin haberler tüm ülkede infial yaratmış ve beni de derinden sarsmıştır. İpek Er'e karşı yapılan bu cinsel saldırı neticesinde intihar etmesi, Musa Orhan'a ait spermin ölen İpek Er'in üzerinden çıkması ve Er'in intihar notunda yazılanlar sadece bende değil, toplum genelinde infial yaratmış ve büyük tepki uyandırmıştır. Oluşan bu tepki sonucunda da sosyal medyada binlerce kişi tarafından binlerce paylaşım yapıldığı görülmektedir. Tarafımca yapılan paylaşım her vicdanlı insanın gösterdiği tepkiden daha farklı değildir" dedi.

2 yıl 4 ay hapis istemi

Soruşturmanın ardından Farah Zeynep Abdullah hakkında Musa Orhan'a ‘sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle hakaret' ettiği gerekçesiyle 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle, Banaz Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. 

Ne olmuştu?

İpek Er'e tecavüz edip, ölümüne sebep olan Uzman Çavuş Musa Orhan'ın tüm delillere rağmen salıverilmesine tepki gösteren  sanatçı Ezgi Mola'ya cezaya verilmesine Farah Zeynep Abdullah tepki göstermişti. 

Abdullah sanal medya hesabından şöyle yazmıştı: “Diyecek o kadar şey var ki, hangi hakaret hangi küfür karar veremiyorum. Net olan tek şey; Musa Orhan’ın gerçek bir şerefsiz olduğu ve sistemin de onun yanında olduğu. O dava yüzsüzce açılabildiğinde şoklar yaşamıştık…Rezalet, sonuca bak ya.” 

Ezgi Mola

Sanatçı Ezgi Mola 20 Ağustos 2020’de sanal medya hesabından  tecavüzcü Uzman Çavuş Musa Orhan’a ilişkin, “Tecavüzcü şerefsizi dışarı salan vicdanınızda boğulun” demişti. Bunun üzerine açılan davada Ezgi Mola’ya tecavüzcü Musa Orhan’a hakaret ettiği gerekçesiyle 24 Mayıs 2022’de 87 gün adli para cezası karşılığı 6 bin 960 lira para cezası verilmişti.

Orhan’ı protestodan içerideler, iddianame yok

Tutuklu kadınlar

Tecavüzcü Uzman Çavuş Musa Orhan’ı protesto ettikleri gerekçesiyle Batman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 19 kadın hakkında “örgüt üyeliği” iddiasıyla açılan soruşturmada ise iddianame halen hazırlanmış değil. 

Yürütülen soruşturma kapsamında 31 Mayıs ile 1 Haziran tarihleri arasında kadınların evi basıldı. Bu baskınlarda gözaltına alınan 18 kadından 14’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, Fatma Ablay, Şirvan Göçer, Leyla Bayram ve Hacire Tanırğan tutuklandı. Aradan geçen 6 aya rağmen hala iddianame hazırlanmış değil. 

Dosyanın avukatlarından Yunus Bağış, 6 aydır iddianamenin hazırlanmamasına rağmen kadınların tutuklu kalmasının hukuk garabeti olduğunu söyledi.

İpek’ten kalan Mektup

İpek Er

Musa Orhan’ın tecavüz ederek ölümüne yol açtığı İpek Er ise geride bıraktığı mektupta şunları yazmıştı: “Musa Orhan hayallerimi, hayatımı, umutlarımı yaktı, beni kirletip dünyamı yıktı. Benim canım acıyor dayanamıyorum… Beni tehdit etti. Eğer söylersem beni öldüreceğini söylüyordu. Artık öleceğim için korkmama gerek yok… Musa Orhan bana tecavüz etti… Saçımı çekip yerde sürükledi, ‘kimse sana inanmaz’ dedi. ‘Sahipsizsin’ dedi. Ne suçum vardı? Ve inkar etmiş. Benim hayatımı umutlarımı tüketti… Beni bu duruma sokma intihar etmeye ya Musa beni öldürecekti ya da ben kendimi öldürecektim.” 

Orhan’a 10 yıl hapis cezası ama serbest

İpek Er’e tecavüzden hakkında Siirt 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davadan Uzman Çavuş Musa Orhan’a  "Nitelikli cinsel saldırı suçundan en alt sınırdan" 10 yıl hapis ceza verdi. Aynı mahkeme, 10 yıl hapis cezası verdiği Orhan’ın cezaevine konulması talebini de reddetti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.