Tecride karşı Gemlik’e yürüyüş

Gemlik'e yürüyüş açıklaması

Gemlik'e yürüyüş açıklaması

  • HDK, DTK, TJA, HDP, DBP ve MED TUHAD-FED, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın üzerindeki tecride dikkat çekmek için, 12 Haziran'da Gemlik’e yürüyecek.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), 12 Haziran’da “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için” şiarıyla Gemlik'e yürüyüş organize ediyor.  

HDK Genel Merkezi'nde dün düzenlenen toplantıya, HDK Eşsözcüleri Esengül Demir ve Cengiz Çiçek, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Sözcüsü Ebru Günay, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, TUHAD-FED Eşbaşkanı Zeki Baran, TJA temsilcisi Eylem Saruca ve Öcalan’ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu avukatları da katıldı. 

Kurumlar tarafından hazırlanan ortak metni DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz okudu. Türkiye'nin kendi tarihinin sosyal, siyasal, iktisadi ve kültürel olarak en krizli dönemini yaşadığını kaydeden Aydeniz, "İktidar, mevcut çoklu krizi, küresel kriz üzerinden örtbas etmeye çalışıyor. İçinden çıkılmaz bu halin nedeni, küresel kapitalist sistemin varoluşsal krizine Türkiye’nin kendi varoluşsal krizlerinin eklemlenmesidir. Sistemsel krizlerin en temel sebeplerinden birisi de Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarla çözülememiş olmasıdır. Çözümsüzlük, AKP-MHP iktidarı tarafından toplumsal muhalefeti teslim almanın aracı kılınırken; çözüm ise başta mevcut iktidarın kaybetmesi ve ülke halklarının barış, huzur, refah ve özgürlüklerle buluşması demek olacaktır" dedi.  

İmralı'nın, halklara köleliği, sömürüyü dayatan anlayışla demokrasi ve özgürlüğü geliştirmeye çalışan anlayışın temel mücadele sahası olmaya devam ettiğini belirten Aydeniz, "Esasında İmralı tecrit ve işkence politikalarının sonuç alması, faşist rejimin lehine; eşitlik, adalet ve özgürlük mücadelesi yürütenlerin aleyhine oldu, oluyor. Bugün 'İmralı tecridi toplumun kuşatılmasına, toplumun tecrit edilmesine dönüştü' derken bu gerçekten hareket ediyoruz" şeklinde konuştu.  
 
İtiraz daha kapsamlı olmalı
 
İmralı tecridine karşı tavır sahibi olmanın, Kürt sorununun toplumsal barışına dair tavır geliştirmek; bu toplumsal barış tavrının da halkların ortak ve demokratik geleceğini savunmak anlamına geldiğini vurgulayan Aydeniz, "Dolayısıyla İmralı’da uygulanan bu mutlak tecrit ve işkence sistemine karşı politik, etik ve hukuki olarak itirazı yaygın ve daha kapsamlı bir hale getirmek zorundayız. Halen tecrit siyasetinde ısrar ve ‘sınır ötesi operasyon’ adı altında yaygınlaştırılmaya çalışılan iktidarcı ve sermaye dostu savaş siyasetine karşı ezilen tüm kimliklerin ve doğanın yaşam politikasını savunuyoruz, savunmaya da devam edeceğiz" dedi. 
 
Bu durumu kabul etmiyoruz
 
23 yıldır İmralı Cezaevi’nde ağır tecrit koşulları altında tutulan Öcalan’dan kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı 25 Mart 2021 tarihli son görüşmeden bugüne haber alınamadığını hatırlatan Aydemir, şöyle devam etti: "Bu durumu kaygıyla karşıladığımızı, kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi defaten yineliyoruz. Bu kaygı ve itirazımızı dile getirmek amacıyla 12 Haziran günü ‘Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz!’ şiarıyla bir yürüyüş gerçekleştiriyoruz. Tüm duyarlı çevreleri, dost güçleri ve demokratik kamuoyunu Gemlik’e yapacağımız yürüyüşe destek vermeye çağırıyoruz.”
 
Savaş politikasını besleyen alan
 
İmralı tecrit sisteminin, AKP-MHP iktidarının savaş politikasını besleyen temel alanlardan biri olduğunu; tecrit politikalarının toplumun tüm kesimlerine sirayet ettiğini ifade eden HDP Sözcüsü Ebru Günay ise şunları söyledi: “Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, Türkiye demokrasinin olmazsa olmazıdır. Türkiye'de demokrasinin gelişmesi, Ortadoğu'da barışın sağlanması için ilk atılan adımın İmralı tecrit sisteminin kaldırılması ve sayın Öcalan'ın avukatlarıyla dış dünyayla temasını sağlanmasıdır.” İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.