Tek elimle de savaşırım

  • "Sürekli 'Em dev ji Kobanê bernadin’ diyorduk. Şimdi yine aynı kararlılık ve duruştayız" diyen Kobanê’nin 73 yaşındaki direnişçisi Apê Nemir, Kobanê'nin halen tehlike altında olduğunu belirterek, şunun vurguladı: "Biz yine başaracağız. Bir elim gitmiş, tek elimle yine silahı kaldırıp direneceğim."

 

Kobanê direnişinin sembol isimlerinden Apê Nemir, kent üzerindeki tehditlerin halen devam ettiğine dikkat çekerek, "Erdoğan 'Kobanê'ye gireceğim' diyor. Kobanê ona dert olmuş. Yine başarırız. Tek bir elimle yine direnirim" dedi.

Suriye'de 2011’de başlayan iç savaş sonrası Reqa başta olmak üzere birçok kenti ele geçiren DAİŞ’liler, 15 Eylül 2014’te yönlerini Kürtlerin kontrolündeki Kobanê kentine çevirdi. Irak ve Suriye ordularından ele geçirdiği tank ve top gibi ağır silahlarla 3 koldan kente saldıran DAİŞ, Yekineyên Parastina Gel (YPG) ve Yekineyên Parastina Jin (YPJ) savaşçılarının tarihi direnişiyle karşılaştı. Kobanê'nin doğu cephesindeki Serzûrî köyü de bu direniş noktalarından birisiydi. YPG komutanlığının "geri çekilin" talimatına rağmen 12 YPG/YPJ savaşçısı, DAİŞ'lilere karşı büyük bir direniş sergiledi. 

 Direniş kent merkezine yayıldı

 Köylerde ferdi silahlarla verilen direniş, kısa bir süre içerisinde kent merkezine yayıldı. YPG/YPJ savaşçıları öncülüğünde ev ev, sokak sokak ve mahalle mahalle büyütülen direniş, Kürt coğrafyasını da etkisi altına aldı. Kuzey Kürdistan kentlerinde sınırın sıfır noktasına akın eden halk, gece gündüz Kobanê'nin sınırında nöbet tuttu. Halkın sınır hattı boyunca nöbet tuttuğu yerler ayrı bir direniş alanına dönerken, farklı çevre ve düşüncelerden kesimlerin saldırılar karşısındaki ortak tutumu, Kürt ulusal birliği için de etkili oldu.

DAİŞ için sonun başlangıcı

 Kobanê direnişi, Kürt coğrafyasının yanı sıra tüm dünyada da büyük bir yankı uyandırdı. Dünyanın dört bir yanından Kobanê'ye gelen devrimciler savaş cephelerinde yerini aldı. Enternasyonalistlerin DAİŞ'e karşı savaşta yer alması direnişe farklı bir boyut kazandırdı. Bu durum dünya halklarının Kobanê'ye yüzünü dönmesini beraberinde getirdi. 7'den 70'e herkesin yerini aldığı direniş zaferle sonuçlanırken, bu aynı zamanda insanlığa karşı büyük suçlar işleyen DAİŞ için sonun başlangıcı oldu. Kobanê, direnişin kalesi olarak hafızalara kazındı. 

Direnişin sembol isimlerinden

YPG/YPJ savaşçılarıyla DAİŞ'e karşı omuz omuza savaşan 73 yaşındaki Apê Nemir (Xelil Osman) de bu direnişin sembollerinden birisi oldu. Apê Nemir, ilerleyen yaşına rağmen kırsal bölgelerdeki cephelerde verdiği savaşta sol elinden yaralandı. Aynı zamanda oğulları ve yakınları da farklı farklı cephelerde direnen Apê Nemir, sonrasında da kentin inşa çalışmalarında yer aldı. Üzerinden 7 yıl geçen direnişi, MA’dan Nazım Daştan’a anlatan Apê Nemir, omuz omuza savaştığı kişilerin çoğunun devrim savunmasında şehit düştüğünü hatırlattı.

Kobanê'yi bırakmayacağız, diyoruz

Kobanê'deki direnişin zaferle sonuçlanmasının Kürtler için büyük bir kazanım olduğuna dikkat çeken Apê Nemir, bu ruhun sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Bu ruhun, Türk işgali altında olan Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî gibi kentlerin özgürleşmesine vesile olmasını isteyen Apê Nemir, direniş sürecinde çok büyük bedellerin verildiğini anımsattı. Saflarda yer alanlarla anılarını her konuştuğunda benzer bir heyecanı yaşadığını söyleyen Apê Nemir, "Birlikte savaştığımız ve yaralananları görünce hep o günlere gidiyoruz. Sürekli 'Em dev ji Kobanê bernadin (Kobanê'yi bırakmayacağız)' diyorduk. Şimdi yine aynı kararlılık ve duruştayız" dedi. 

Kobanê Erdoğan’a dert olmuş

 Apê Nemir, Türkiye'nin saldırılarına işaret ederek, Kobanê'nin halen tehlike altında olduğunu belirtti. Sanal medya hesapları üzerinden yapılan dezenformasyon bilgilere inanılmamsı gerektiğini vurgulayan Apê Nemir, şunları söyledi: "Erdoğan 10 yıldır 'Kobanê'ye gireceğim' diyor. Kobanê ona dert olmuş. Biz yine başaracağız. Bir elim gitmiş, tek bir elimle yine silahı kaldırıp direneceğim. Biz bir olmalıyız. Dört parça Kürdistan da bu şekilde olmalı. O zaman kimse Kürtlere karşı başarı elde edemez. Kobanê tüm Kürdistan'ı selamlıyor."   KOBANÊ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.