‘Terörist’ sayısı 2 milyona çıkıyor

  • DEV Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, 2016-2020 yılları arasında “silahlı terör örgütü” suçundan en az 1 milyon 576 bin 566 kişiye soruşturma başlatıldığını söyledi. Yeneroğlu, bu rakamın Kayseri, Manisa ve Samsun’un nüfusundan fazla olduğuna dikkat çekti.  Bu soruşturmalardan etkilenen insan sayısı neredeyse 8 milyonu bulduğunu kaydeden Yeneroğlu, ”Bulgaristan’ın toplam nüfusundan daha fazla insan biz de terör örgütü soruşturmalarının doğrudan etkisi altında” dedi.

 

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) Hukuk ve Adalet Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Yeneroğlu, hazırladığı “Hukuksuzluğun Sıradanlaşması: Silahlı Terör Örgütü Üyeliği Yargılamaları” başlıklı raporunu Meclis’te düzenlediği basın toplantısıyla paylaştı. Yeneroğlu, Adalet Bakanlığı’nın yayımladığı adalet istatistiklerine göre cumhuriyet başsavcılıklarınca 2016-2020 yılları arasında “silahlı terör örgütü” suçundan en az 1 milyon 576 bin 566 soruşturma başlatıldığını kaydetti. Yeneroğlu, açılan bu soruşturmalara dair şunları ifade etti. “1 buçuk milyondan fazla insandan bahsediyorum. Bir Kayseri’den, bir Manisa’dan, bir Samsun’dan daha fazla bir nüfustan bahsediyorum. 1 milyon 576 bin insanı aileleri ile birlikte hesap edelim. 5 kişilik çekirdek aileyi baz alalım. Bu soruşturmalardan etkilenen insan sayısı neredeyse 8 milyon ediyor. Hırvatistan, Danimarka, Norveç, Finlandiya gibi ülkeleri geçtim, komşumuz Bulgaristan’ın toplam nüfusundan daha fazla insan biz de terör örgütü soruşturmalarının doğrudan etkisi altında” ifadelerini kullandı.

Söz konusu soruşturmaların hala devam ettiğini dile getiren Yeneroğlu, “Yüzlerce iddianame ve bir o kadar mahkeme kararı okumuş birisi olarak, açık ve net olarak bu dosyaların çok büyük ekseriyetinin boş olduğunu, legal faaliyetleri hukuksuz bir biçimde suç olarak tanımladığını, ne masumiyet karinesinin ne de adil yargılanma hakkının dikkate alındığını iddia ediyorum” dedi.

Artık hukuka dönülmesi gerektiğine vurgu yapan Yeneroğlu, haksız şekilde yargılanan kişiler hakkında çözüm yollarının geliştirilmesinin hukuki ve vicdani bir zorunluluk teşkil ettiğinin altını çizdi. “Terör örgütü” yargılamalarının birer hukuk garabetine döndüğünü dile getiren Yeneroğlu, “Çünkü yargılamaların ekseriyetinde suç teşkil eden bir fiil ve kasıt üzerinden değil failin mensubiyeti üzerinden yakıştırmalarla hüküm verilmiştir. Bu garabete iktidarın yargı üzerinde kurduğu korku iklimi neden olmuştur” diye konuştu.   ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.