TJA aktivisti Bilgin’e 9 yıl hapis

  • TJA aktivisti Zelal Bilgin’e, ”örgüt üyeliği” gerekçesiyle 9 yıl hapis cezası verildi. Cezada indirim hükümlerini uygulamayan mahkeme, tutukluluk halinin devamına karar verdi. 

Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti Zelal Bilgin’in, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve TJA içerisinde yürüttüğü çalışmaları nedeniyle ”örgüt üyeliği” ve ”örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması, Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Bilgin’in tutuklu bulunduğu Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden katıldığı duruşmada, avukatları Sidar Gümüş ve Diyar Çetedir hazır bulundu.

Kürtçe savunma yaptı

İddia makamı, önceki duruşmada ceza istemiyle verdiği mütalaasını yineledi. Kürtçe savunma yapan Bilgin, ayrıca savunmasını yazılı olarak mahkemeye sunduğunu söyledi. Hakkındaki diğer davaların görülmekte olan dava dosyasıyla birleştirildiğini dile getiren Bilgin, reddettiği suçlamaların polisin art niyeti olduğunu belirtti. 

Gizli tanık ifadelerinin tamamen gerçeğe aykırı olduğunu dile getiren avukat Sidar Gümüş, gizli tanığın Bilgin’in TJA’nın Eşsözcülüğü yaptığı, “kadro faaliyeti” yürüttüğü ve “örgüt üyeleri”ne sağlık eğitimi verdiği yönündeki beyanlarının doğru olmadığını söyledi. Müvekkilinin katıldığı eylem ve etkinliklerin düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu dile getiren Gümüş, beraat talebinde bulundu. Avukat Diyar Çetedir ise gizli tanığın dinlenilmesi taleplerinin mahkeme tarafından kabul edilmediğini hatırlatarak, gizli tanığın soyut ve genel geçer beyanlarıyla hüküm kurulamayacağını kaydederek, müvekkilinin beraat edilmesini istedi.

İddia makamı, daha önce ceza istemiyle verdiği mütalaasını tekrarlayarak, Bilgin’in tutukluluk halinin devamı yönünde karar verilmesini istedi.

Mahkeme, Bilgin’e ”örgüt üyeliği” iddiasıyla 9 yıl hapis cezası verdi. İndirim hükümlerini uygulamayan mahkeme, tutukluluğunun devamı yönünde karar verdi.  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.