TJK-E, özgür yaşam için alanlarda olacak

Kadın Haberleri —

.

.

  • İşgale, tecride, soykırıma ve faşizme karşı 25 Kasım’da alanlarda olacaklarını duyuran TJK-E, erkek-devlet şiddetine karşı özgür yaşamı savunacaklarını belirterek kadınları eylem ve etkinliklere güçlü katılmaya çağırdı.

Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E), 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yapacağı eylem ve etkinliklerin takvimini açıkladı. Yazılı olarak yapılan açıklamada, “Jin, jiyan, azadî; jiyanê biparêze” sloganı ile 25 Kasım’ın karşılancağını duyuran TJK-E, dünyanın dört bir yanında işgale, tecride, soykırım ve faşizme karşı alanlarda olacaklarını belirtti.

Kadınların pusulası: ‘Jin jiyan azadî’

Kadınların dünyanın her yerinde “daha fazla özgürlük” talebi mücadeleyi büyüttüğünü kaydeden TJK-E, “Başka bir dünya mümkün diyen bu kadınların büyük mücadeleleri ile bugün ataerkil-devletçi sistem köklerinden sallanmakta” dedi. 2022 yılı Kürdistan, Ortadoğu ve dünyanın hemen her yerinde kadınlara yönelik şiddetin, tecavüzün, cinsiyetçiliğin ve kırımın tırmandırıldığı bir yıl olduğunu dile getiren TJK-E, kadının sisteme boyun eğmediğini ifade etti.

Mirabel kardeşlerden Saralara, Berta Caceres’lerden Hevrin Xelef’lere, Nagihanlardan Jîna Amînîlere, Rukenlerden Helbestlere bu yolda direnen, emek veren, bedel ödeyen tüm kadınları anan TJK-E, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ortaya koyduğu “Jin jiyan azadî” formülünün İran’da kadınların pusulası olduğunu kaydetti.

TJK-E şu değerlendirmede bulundu: “Kadın özgürlük mücadelesi, beş bin yıllık erkek egemen sisteme ve onun son aşaması olan kapitalist modernite sistemine karşı en radikal başkaldırı olarak ortaya çıkmış. Bugün, “Jin, jiyan, azadî” paralosı ile her kadının dilinde bir özgürlük şarkısı, özgür yaşam tercihi olmuştur. Toplumu esaret altına alan, bunun için iktidar gücünü hileyle, yalanla ve şiddetle en acımasız şekilde kullanan kapitalist modernite paradigması çökmüş, Reber Apo’nun en zor koşullarda ortaya koyduğu Demokratik, Ekolojik, Kadın Özgürlükçü Paradigma’nın doğuşu gerçekleşmiştir. Bugün Rojava'da kadınlar öncülüğünde hayat bulan bu sistem bunun en büyük kanıtı olmuştur.”

2022 25 Kasım’ı “Jin, jiyan, azadî; Jiyanê biparêze” şiarıyla karşıladıklarını kaydeden TJK-E bunun mücadeleyi büyütme ve özgür bir yaşamı inşa etme iddiaları olduğunu belirterek ortak mücadele zeminine işaret etti.

Faşizme, işgale ve tecride karşı mücadele

Kadınların her alanda yürüttüğü mücadeleye de dikkat çeken TJK-E şunları kaydetti: “Ev içinde görünmeyen emeğinin görünür kılınmasını talep eden, toplumsal eşitlik isteyen, ekonomik özgürlük için ev hapishanesini reddeden kadınlar, aynı zamanda hayatta kalabilmek için de mücadele ediyor. Çünkü en insani hak olan bu talepler, kadınlar için suç kabul edilmekte ve sokak ortasında, evinde, çocuklarının gözleri önünde erkekler tarafından katledilmekteler. Dolayısıyla yasaları, toplumsal cinsiyet kültürü, gelenekleri ile kadını toplumda ikinci cins olarak konumlandıran kapitalist sistem ve bu sistemin uygulayıcısı olan her devlet, katledilen her kadından, cinsel istismara maruz kalan her çocuktan sorumludur. Ancak Kapitalist sistemin tüm bu saldırılarına karşı kadınlar sessiz kalmamış tam tersine mücadeleyi büyütmüştür.

Önder Apo'nun en büyük projesi olan kadın özgürlük devrimi tüm ezberleri bozmuş, toplumsal sorunlara ve toplumsal yeniden inşaya yeni bir bakış açısı kazandırmış, yeni mücadele yöntemleri ortaya koymuştur. Tüm bunlara karşı AKP-MHP faşist rejimi, Önder Apo’nun üzerindeki tecridi derinleştirmiş, soykırım politikalarıyla Kürt kadınlarını ve demokratik güçleri hedeflemiştir. İmha ve savaş yöntemleriyle sonuç almak isteyen AKP-MHP faşist rejiminin bu soykırım saldırılarına başta Özgürlük gerillaları olmak üzere kadınlar ve halkımız mücadeleyi yükselterek cevap vermiştir. Aylardır her türlü savaş suçunu işleyen, kimyasal silahlar kullanarak gerillaya saldıran işgalci Türk devletine ve işbirlikçi KDP'ye karşı kadınlar olarak bizler öfkemizi büyüterek en önde mücadele etmeye devam edeceğiz.”

İşgale, tecride, soykırıma ve faşizme karşı 25 Kasım da alanlarda olacaklarını duyuran TJK-E, erkek-devlet şiddetine karşı özgür bir yaşamı savunacaklarını ifade etti. 25 Kasım planlamasını açıklayan TJK-E tüm kadınları eylem ve etkinliklere güçlü katılmaya çağırdı.

 

TJK-E’nin eylem takvimi şöyle:

 

19 Kasım:

-ALMANYA-

Düsseldorf

Merkezi Yürüyüş/Miting

Yer: Friedrich-Ebert-Str./DGB-Haus

Saat: 13.30

Frankfurt

Merkezi Yürüyüş/Miting

Yer: Hauptbahnhof

Saat: 13.00

 

-FRANSA-

Paris

Saat: 14:00

Yer: Place de la Republique

Marsilya

Saat: 14:00

Yer: Canabiere

Montpellier

Saat 14:30

Yer: Place la Comédie

Rennes

Saat: 14:00

Yer: Italie metrosunun önü

 

23 Kasım:

-DANİMARKA-

Kopenhag

Saat: 17:30

Yer: Rådhuspladsen København

 

24 Kasım:

-ALMANYA-

Berlin

Saat: 18.00

Yer: Platz der Vereinten Nationen

 

25 Kasım:

-ALMANYA-

Duisburg

Saat: 16.00

Yer: Hauptbahnhof

Hamburg

Saat: 18.00

Yer: Dammtor

Trier

Saat: 18.30

Yer: Viehmarkt

Darmstadt

Saat: 16.00

Yer: Luisenplatz

Mannheim

Saat: 17.00

Yer: Marktplatz

Saarbrücken

Saat: 17.00

Yer: Europa Galarie

Marburg

Saat: 20.00

Yer: HörsaalgebäudeBiegenstraße 14/ Marburg

München

Saat: 18.00

Yer: Josephplatz

Stuttgart

Saat: 16.00

Yer: Rotebühlplatz

Dortmund

Saat: 16.00

Yer: Kampstr. 46

Kiel

Saat: 18:00

Yer: Asmus Bremer Platz

Bremen

Saat: 16:30

Yer: Hauptbahnhof

Aurich

Saat: 15:30

Yer: Marktplatz

Köln

Saat: 18.00

Yer: Wiener Platz

Münster 

Saat: 16.00

Yer: Stubengasse

Wuppertal

Saat: 16.30

Yer: Kirchplatz

Friedrichshafen

Saat: 16.00

Yer: Buchhornplatz

Freiburg

Saat: 16.00

Yer: Platz der Alten Synagoge

Berlin

Saat: 18.00

Yer: Rosa Luxemburg Platz

Heilbron

Saat: 16.00

Yer: Harmonie

Celle

Saat: 17.00

Yer: Gertrud-Schröter- Platz

Karlsruhe

Saat: 15.00

Yer: Marktplatz

 

-İSVİÇRE-

Zürich

Adres: Hirschenplatz Zürich

Saat 19.00

Basel

Adres: Theaterplatz Basel

Saat: 19.00

Cenevre

Adres: RDV Place Bel-Air

Saat: 16.30

Lozan

Adres: Pont Bessières

Saat: 18.00

 

-BELÇİKA-

Brüksel

Merkezi Yürüyüş/Miting

Saat: 17:00

Yer: Mont des arts

 

-HOLLANDA-

Rotterdam

Merkezi Yürüyüş/Miting

Yer: Central Station Roterdam

Saat:17:00

 

-İSVEÇ-

Stockholm

Saat: 17.00

Yer: Medborgarplatsen

 

-NORVEÇ-

Oslo

Saat: 17.30

Yer: Oslo Sentral Stasjon, TrafikantenOslo

 

-İNGİLTERE-

Londra

Saat: 17:00

Yer: New Scotland Yard ,Victoria Westminister  sw1a 2jl

 

-KIBRIS-

Saat: 18:00

Yer: Nikosa

 

26 Kasım:

-ALMANYA-

Essen

Saat: 12.00

Yer: Marktkirche/Porschekanzel

 

-İSVİÇRE-

Zürih

Saat: 14:00

Yer: Helvetiaplatz

 

-İSKOÇYA-

Saat: 11:00

Yer: St-Giles Cathedral Önü

 

*****

25 Kasım’ı yaşamsallaştıralım

Almanya Kürt Kadın Hareketi (YJK-E) 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslararası Mücadele Günü vesilesiyle Almanya’nın birçok merkezinde yapılacak eylem ve etkinliklere kitlesel katılım çağrısı yaptı.

YJK-E yazılı olarak yaptığı açıklamada, gelinen 21. yüzyılın kadın yüzyılı olacağı gerçekliğine bir adım daha yaklaşıldığını vurgulayarak, “Slogandan öte bir yaşam felsefesi olan "Jin jiyan azadî”nin dünya kadınlarının ortak söylemi olarak kadın mücadelesini evrenselleştirdi” denildi.

Rojhilat’ta, Jîna Amînî’nin katledilmesiyle yayılan serhildanlardan, kaleminin gücünden korkulduğu için katledilen Nagihan Akarsel’in mücadelesine kadar, boyun eğmeyen bir kadın mücadelesi yaratıldığı belirtilen açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: "Siyasal katliamlara, toplumsal cinsiyet anlayışını körükleyen devlete, yaşamımızda yükseltilmeye çalışılan korku duvarlarına “Hayır!” diyoruz. Bu vesileyle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddette Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde kadınlar olarak yapacağımız eylem ve etkinliklere, “Xwebûn” olarak gelecek nesillerin özgürlüğünün mozaik taşlarını dizmeye çağırıyoruz." HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.