Tolga Şardan’a MİT tutuklaması

Tolga Şardan

Tolga Şardan

  • T24 yazarı Tolga Şardan, 31 Ekim günkü "MİT'in Cumhurbaşkanlığı'na sunduğu 'yargı raporu'nda neler var?" başlıklı yazısına yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının re'sen başlattığı soruşturma kapsamında Ankara'da tutuklandı. Basın meslek örgütleri, ortak açıklamayla bu sistematik gözdağını reddederek, tüm tutsak gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Tolga Şardan için "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulduğu ve yargıdaki yolsuzluk iddiaları konusunda tespitler içerdçerdiği” söylenen bir "MİT raporu"na ilişkin haber-yorumu nedeniyle soruşturma başlatmıştı. Soruşturma sonucunda savcılık, Şardan'ı "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" iddiasıyla suçladı ve tutuklanmasını istedi. Soruşturma kapsamında Çarşamba sabahı Şardan'ın evini basan polis, bir saate yakın süren bir aramanın ardından gözaltına alarak Ankara Adliyesine götürdü. Burada Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla sorguya çekildi. Şardan’a sansür yasasıyla birlikte TCK’ye eklenen “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma (TCK 217/A)” suçlaması yöneltildi. İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği, "katalog suç" diyerek tutuklamaya "kaçma şüphesi" ile "beklenen ceza ve güvenlik önlemi" gerekçesini sundu. Mahkeme, "İşlendiği iddia edilen suçun önemli ve ciddi sayılan katalog suçlardan olması nedeniyle tutuklama nedenin ‘kanun gereğince’ var sayıldığını, kaçma şüphesi ile delilleri yok etme, gizleme, tanık ve mağdurlar üzerinde baskı oluşturma şüphesinin bulunduğunu” öne sürdü. Ancak TCK 217/A, Ceza Muhakemesi Kanunu’nun (CMK) 100. maddesinde sıralanan ve kanun gereğince tutuklama kararı verilen katalog suçlar arasında yer almıyor.

Şardan'ın tutuklanmasından sonra Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı bünyesindeki “Dezenformasyonla Mücadele Merkezi”, X hesabından yaptığı paylaşımda MİT'in "iddia dildiği gibi bir raporunun söz konusu olmadığı" ileri sürüldü. 

Bu gözdağını kabul etmiyoruz!

Şardan’ın tutuklanmasına karşı Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, DİSK Basın-İş, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği ve Türkiye Gazeteciler Sendikası ortak açıklama yayımladı. “Tolga Şardan derhal serbest bırakılmalıdır. Bu gözdağını hiçbirimiz kabul etmiyoruz. Biz gazeteciyiz, gazetecilik yapmaya devam edeceğiz” başlıklı açıklamada şunlar ifade edildi: “Sansür yasası uygulamalarıyla basın susturulmaya, korkutulmaya, hizaya getirilmeye çalışılmaktadır. Biz gazeteciyiz, gazeteciliğin suç olmadığını haykırmaya, baskı ve tehditlere rağmen yolsuzlukları dile getirmeye, bütün istibdat baskılarına rağmen gazetecilik yapmaya, halkın haber alma hakkı için çalışmaya devam edeceğiz.

 Meslektaşımız Tolga Şardan, söz konusu yazısında yargıda son günlerde ortaya saçılan usulsüzlük iddiaları üzerine devletin ilgili kurumlarının da inceleme yürüttüğü bilgisini paylaşmıştır. Bu yazı, bazı yetkililer tarafından tepkiyle karşılanmış ve sonuç olarak meslektaşımız tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. Şardan’a apar topar soruşturma açılması, evinde ve belgelerinde arama yapılarak gözaltına alınması ve tutuklanması ülkemizdeki tüm gazetecilere ağır bir gözdağıdır.

43 saat yalanlanmadı

Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanması, sorunları örtme çabasından başka bir anlama gelmez. Yayınlanmasının üzerinden 43 saat geçmesine karşın ilgili kurumlar tarafından yalanlanmayan yazının, tutuklama kararıyla eş zamanlı olarak dezenformasyon merkezince yalanlanması manidardır. Şardan’ın bir buçuk gün boyunca dezenformasyon olarak değerlendirilmeyen yazısının tutuklama kararıyla birlikte yalanlanmasını inandırıcı bulmuyoruz.

Şardan’la aynı gün İstanbul’da meslektaşımız Dinçer Gökçe de aynı suçlamayla gözaltına alınmış, ifadesinin ardından serbest bırakılmıştır. Bu sistematik gözdağı asla kabul edilemez.

Tutsak gazetecileri bırakın

Gazetecileri tutuklanması halkın haber alma hakkının önlenmesine ve basın aracılığıyla kamuoyu denetiminin sakatlanmasına yol açar. Anayasa Mahkemesi bir an önce sansür yasasıyla ilgili kararını vermelidir. Bizler basın meslek örgütleri olarak Tolga Şardan’ın ve tüm tutuklu gazetecilerin derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Tolga Şardan arkadaşımızın tutuklandıktan sonra söylediği gibi: Biz gazeteciyiz, gazetecilik yapmaya devam edeceğiz.”

RSF Endeksi’nde 165’inci

Türkiye, yargı bağımsızlığı alanındaki ağır sorunlar, gazetecilere yönelik sistematik keyfi yargılama ve tutuklamaların yanı sıra habercilere yönelik şiddet ve cezasızlığı gibi pek çok kronik sorunlar nedeniyle RSF’nin 180 ülkeli Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 165. sırada yer alıyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.