Trablus’ta çatışmalar şiddetlendi

Dünya Haberleri —

  • İki hükümetin paylaşım savaşına girdiği Libya’da, başkent Trablus’ta yaşanan çatışmalarda çok sayıda kişi öldü. 

 

Libya, 2011 yılında NATO hava desteği ve yönlendirmesiyle hareket eden radikal İslamcı grupların ülkenin lideri Muammer Kaddafi’yi devirmesinden bu yana kargaşa içinde. Ülke, 2014’ten bu yana doğu ve batı hükümetleri arasında bölünmüş durumda. Bir hükümetin başında Abdulhamid Dibeybe, diğer hükümetin başında ise Fethi Başağa var. İki hükümete de bağlı askeri güçler bulunuyor. Ülkedeki siyasi istikrarsızlık ve çatışmalar nedeniyle Aralık 2021’de yapılması planlanan genel seçimler de yapılamadı. Savaşa doğrudan müdahil olan Türkiye ve Rusya’nın da Libya’da askeri gücü ve paralı askerleri var. 

İki güç çarpışıyor 

Trablus çevresi ise günlerdir Ulusal Birlik Hükümeti’nin Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin Başbakan olarak atadığı Fethi Başağa’ya bağlı güçlerin askeri yığınağı altındaydı. 27 Ağustos’tan itibaren ise başkentte iki rakip güç arasında çatışmalar yaşandı. Başkentin Bin Gaşir ve Sarim bölgelerinde başlayan çatışmalar, Cumhuriyet Caddesi ve Dahra gibi kentin merkezi bölgelerine de sıçradı.  Çatışmalarda en az 23 kişi hayatını kaybetti ve 140 kişi de yaralandı. 

BM’den çağrı

Birleşmiş Milletler Libya Misyonu ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Libya’daki çatışmaların durdurulması çağrısında bulundu. ABD’nin Trablus Büyükelçiliği de taraflara diyalog çağrısı yaptı.   TRABLUS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.