Tüm dünya bu kadınları tanımalı

Kadın Haberleri —

.

.

  • DAİŞ’e karşı büyük bir direniş sergileyen Rojavalı kadınlar, tüm dünyanın tanıklığında adeta tarih yazdılar. ABD’li yazar Gayle Tzemach Lemmon da bu tarihi direnişi “Kobanê’nin Kızları: Bir Direniş, Cesaret ve Adalet Öyküsü” kitabı ile ölümsüzleştirdi. 
  • Lemmon, "O kadınlar herhangi bir ilgi görmeden veya dikkat çekmeden her gün tarih yazıyorlar. Ben de onların dünyayı nasıl değiştirdiğini belgelemek için üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum. Dünyadaki herkesin, bu azimli ve iradeli kadınların hikayelerini bilmesini istiyorum" diyor. 

ABD’li yazar Gayle Tzemach Lemmon’un Kobanê’de Kürt kadın savaşçılarının DAİŞ'e karşı mücadelesini ele aldığı  “Kobanê’nin Kızları: İsyan, Cesaret ve Adaletin Hikayesi” (Daughters of Kobani) kitabı çıktı. 
Kitap, 2014 yılında Kobanê kentinde DAİŞ’e karşı mücadele eden Kürt kadın savaşçıların hikayesini konu alıyor. NuJINHA’nın sorularını yanıtlayan ABD’li yazar Gayle Tzemach Lemmon, kitabın Kürtçe ve Arapça baskılarının da Qamişlo’da yapılacağını duyurdu. 
Kürt kadınlarının DAİŞ'e karşı verdiği mücadelenin kendisi için ilham kaynağı olduğunu söyleyen Lemmon, kitabı yazmaya nasıl karar verdiğini şu sözlerle anlatıyor: “Bizi bir araya getiren ve dünyayı başkalarının gözünden görmemizi sağlayan bizzat onlar aslında. O kadınlar herhangi bir ilgi görmeden veya dikkat çekmeden her gün tarih yazıyorlar. Ben de onların dünyayı nasıl değiştirdiğini belgelemek için üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum.” 

İlham veren kadınlar
Daha önce kaleme aldığı kitaplarda da farklı ülkelerde mücadele eden kadınları konu alan Lemmon, "neden kadın öyküleri" sorusunu şöyle yanıtlıyor: "İnsanların kadınlarla ilgili hikayelerin gücünü, ağırlığını ve önemini bilmesini istiyorum. Genç kadınların, annelerinin, teyzelerinin, halalarının ve kız kardeşlerinin yaptıkları ve başardıkları şeylerden ilham almalarını arzu ediyorum. Elbette kadınların etrafımızda yaptıkları hikayeleri hepimizin görmesini istiyorum."

16’sından bu yana dünyayı dolaşıyor
Henüz 16 yaşında olduğu 2005 yılından, itibaren dünyayı dolaşma ve dünyanın her yerinde kadınların yaşamları hakkında yazma ayrıcalığına sahip olduğunu aktaran Lemmon, "Ruanda’daki girişimci kadınlar, Tanzanya’daki toplum aktivisti kadınlar, ABD’de çocuk yaşta ve zorla evlendirilen kadınlar, yine ABD’de askerlik hizmetinde ve polis departmanlarında çalışan kadınlar ve Afganistan’da anne sağlığı görevi yürüten kadınları ziyaret ettim ve hikayelerini yazdım. İşte tüm bu hikayeler, hikayelerini anlatılan ve kadınların sahip olduğu inanılmaz cesarete ışık tutmaya çalışanların güvenini kazanma şansı ve ayrıcalığı tanıyor" diye belirtiyor. 

Benim için büyük ayrıcalıktı
“Neden Kürt kadınları ve neden Kobanê?” sorusuna ise Lemmon şu yanıtı veriyor: “IŞİD’e karşı direnen kadınlar olduğunu duyduğum anda, hikayelerini yazmam gerektiğini anladım. Direnişin kendisi bana ilham oldu. Fakat daha fazla şey öğrenmeliydim. Son üç yılımı, bu tarihi yazan kadınlarla zaman geçirmek benim için büyük ayrıcalıktı. Onların hikayeleri, bunu bilmeyen ABD’li okuyucular için önemli ve anlamlı hale getirmek amacıyla Rojava’daki bağlantılarıma ulaştım ve onlarla birlikte çalıştım. Çünkü Kobanê Savaşı, ABD ve tabi ki dünya için oldukça önemliydi.” 
 
 Üzerime düşeni yaptım
"Bu hikayelerin bizi dünyamıza bağladığına inanıyorum diyen Lemmon şöyle devam ediyor: "Hem başka insanların deneyimlerini taşıyorlar hem de mücadelelerinin bizi aydınlatmasını sağlıyorlar. Bizi bir araya getiren ve dünyayı başkalarının gözünden görmemizi sağlayan bizzat onlar aslında. O kadınlar herhangi bir ilgi görmeden veya dikkat çekmeden her gün tarih yazıyorlar. Ben de onların dünyayı nasıl değiştirdiğini belgelemek için üzerime düşeni yapmaya çalışıyorum."
 
Dizisi de çekilecek
Hillary ve Chelsea Clinton’un, kitaptan esinlenerek Kürt kadın savaşçıları konu alan bir dizi film yapmak istediğine de değinen Lemmon, “Benim sorumluluğum, hikayelerini bana anlatacak kadar güvenen o derin insanlara karşıdır. Benim işim de hikayelerini olabildiğince çok insanın önüne çıkarmak ve ‘Kobanê’nin Kızları’nın neden hepimiz için önemli olduğunu göstermek. Dünyadaki herkesin, bu azimli ve iradeli kadınların hikayelerini bilmesini istiyorum. Kobanê, Qamişlo, Hesekê, Reqa ve daha birçok kentte hikayelerini dinlediğim tüm genç kadınları tanımaktan büyük heyecan duyuyorum" diyor. 
HABER MERKEZİ
 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.