Türkan nerede?

YJA Star gerillası Türkan Yüksel (Nûdem Nurhaq)

YJA Star gerillası Türkan Yüksel (Nûdem Nurhaq)

  • Kürt kadınlara dönük Ankara merkezli siyasi soykırım operasyonu kapsamında 2017’de şehit düşen Türkan Yüksel’in de evini basan polis, “Türkan nerede?” diye sordu.

Şirnex'te Nisan 2017'deki hava saldırısında şehit düşen YJA Star gerillası Türkan Yüksel’in (Nûdem Nurhaq) İstanbul’un Ataşehir ilçesinde yaşayan ailesinin evi de siyasi soykırım operasyonu kapsamında basıldı. Şehadeti, cenazesinin alınması ve def işlemleri kayıt altında olmasına rağmen ailesine nerede olduğu soruldu.

Ankara merkezli Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistlerine ve HDP Kadın Meclisi üyelerine yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 29 Kasım’da 50 kadın hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Amed, İstanbul, İzmir, Muş, Ağrı, Antep ve Siirt’teki ev baskınlarında dün sabah itibarıyla 18 kadın gözaltına alındı. Bulundukları kentlerden ters kelepçeli olarak otobüslere bindirilen ve Ankara’ya götürülen kadınların dosyasına kısıtlılık getirildi.

Başlarına silah dayandı

Siyasi soykırım operasyonu kapsamında Nisan 2017'de Şirnex’teki hava saldırısında şehit düşen YJA Star gerillası Türkan Yüksel’in (Nûdem Nurhaq) İstanbul’un Ataşehir ilçesinde yaşayan ailesinin evine de baskın yapıldı. Baskında, Yüksel’in ağabeyi ve ağabeyinin eşi yere yatırılarak başlarına silah dayandı.

Türkan Yüksel'i sordular

Polisler evde arama yaptıktan sonra aileye, “Türkan nerede?” diye sordu. Türkan Yüksel’in şehit düştüğü ve kayıtlarda mevcut olduğunun belirtilmesi üzerine polisler, “Nüfusta öldüğüne dair kayıt yok” diyerek arama yapmaya devam etti. Polisler, aramanın ardından evden ayrıldı.  

Resmi kayıtlar var

Türkan Yüksel, Kato Jîrka alanında hava saldırılarında şehit düştükten sonra Şirnex’te Kimsesizler Mezarlığı na defnedilmişti. Yüksel’in cenazesi, ailesinin savcılığa başvurusu ve yoğun uğraşlarıyla DNA testinin sonuçlandırılmasının ardından Mereş’in Elbistan ilçesinin Qentarme köyünde 30 Eylül 2018’de toprağa verilmişti. Cenazesinin alınma süreci ve defin işlemleri sırasında ise resmi prosedürlerin tamamı uygulanmıştı. Resmi kayıtlarda da yaşamadığı görülüyor. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.