Türkiye bozuk önlükleriyle gündem
Dünya Haberleri —

- Türkiye’den gönderilen tıbbı önlüklerin bozuk çıkması İngiltere’de gündem oldu.
Türkiye’den gönderilen tıbbı önlüklerin bozuk çıkması İngiltere’de halen tartışma konusu. MA’ya konuşan bir yetkili, kontrol edebildikleri kadarıyla 2 bin 400 önlüğün, sağlık standardı çerçevesinde yapılan testi geçemediğini belirtti.
AKP kurmaylarının, Covid-19 ile mücadele kapsamında çok sayıda ülkeye tıbbi malzeme yardımı göndermekle övündüğü bir dönemde İngiltere’de, Türkiye’den gelen sahte, bozuk ve sağlık testini geçemeyen tıbbi malzemeler tartışılıyor. İngiltere’ye satılan 400 bin önlüğün “Sağlık standartlarının altında” bulunduğudan dolayı kullanımına izin verilmiyor. Söz konusu koruyucu önlüklerin teslimatı yapan firmanın, 3 ay önce kurulan Selegna Medical olduğu İngiliz basında yer aldı.
2 bin 400 tanesi testi geçemedi
Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Eylül Deniz Yaşar’ın sorularını cevaplayan İngiltere Sağlık ve Sosyal Bakım Departmanı’ndan (DHSC) bir yetkili, 400 bin önlükten 67 bininin ellerine ulaştığını belirterek şunları söyledi: “Özel tedarikçi tarafından 400 bin önlük siparişinin bir kısmı sağlandı. Yaklaşık 67 bin medikal önlük elimize ulaştı. 4 bin 500 önlük titiz kalite kontrollerini geçti ama 2 bin 400 tanesi testte başarısız oldu. Kalan partilerin testleri hala sürüyor. 170 bin önlüğün ise Türkiye’de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından testleri sürüyor.”
DHSC yetkilisi, TSE’de testlerin sürdüğüne işaret ederken, İngiliz basınında ise “İthal ürünler Türkiye’den çıkmadan kontrol edilsin” şeklinde hükümete baskı uygulanıyor.
300-400 bin euroluk ödeme
Önlükler için ödemenin nasıl ve ne kadar yapılacağına dair DHSC yetkilisi “Belli bir ödeme yapıldı ve 400 bin önlüğün tamamı gelince ödemenin tamamının yapılacağı, kararlaştırılmıştı” dedi.
MA’nın medical malzeme ihracatı yapan şirketlerden aldığı bilgilere göre ise İngiltere’nin normal şartlarda 300-400 bin euro arasında bir ödeme yapacağı düşünülüyor. Ancak İngiltere’nin testi geçemeyen önlüklerin geri gönderilmesi ya da “para iadesi alması” tartışmaları da sürüyor.
Krizi fırsata dönüştüren firma
DHSC yetkilisi, İngiltere’den bir teklif gitmediğini, satış teklifinin ilk olarak Türkiye’den geldiğini belirterek “Türkiye’deki özel bir tedarikçi (Selegna) 400 bin klinik önlük temin etme potansiyeli hakkında NHS ile iletişim kurdu. Daha sonra anlaşma sağlandı ve sipariş verildi” dedi.
68 bin tulum alındı
Öte yandan DHSC yetkilisi, Selegna dışında yine Türkiye’de bulunan başka bir tedarikçiden de “Türk otoritelerin adım atmasıyla 68 bin tulum aldıklarını” ve ürünlerin “tamamının kontrolü başarı ile geçtiği” bilgisini paylaştı.
İngiltere’deki test prosedürlerine dair DHSC yetkilisi, “Elimize ulaşan tüm PPE gönderileri (kişisel koruyucu ekipman) ön saftaki personele gönderilmeden önce gerekli güvenlik ve kalite standartlarına uyduğundan emin olmak için kontrol ediliyor. Türk Hükümeti bu süreç boyunca çok yardımcı oldu. PPE tulumlarını tedarik etmemize yardımcı olmanın yanı sıra ihracat izinlerini de hızlandırdılar” bilgilerini paylaştı.
Sahtekarlığın arkasında AKP’li var
Bu arada Selegna Grup adı altında faaliyet yürüten şirketlerin ardında AKP eski milletvekili adayı Mehmet Düzen buluyor.
Mehmet Düzen’in, Mart ayının ortalarında İngiltere’nin tedarik ihtiyacının farkına vararak, NHS’ye mail attığı belirtiliyor. Düzen’in attığı maili yaklaşık iki hafta yanıtsız bırakan NHS, Çin’deki tedarik zincirinin durma noktasına gelmesiyle Düzen’in çağrısına beklediği yanıtı veriyor.
Kendi web sitesinde “Tekstil, Elektronik, Medikal ve Finans sektörlerinde” faaliyet gösterdiği bilgisi paylaşılan Selegna Grubu’na ait Selegna Tekstil (Textile), Selegna Elektronic (Electronics) ve Selegna Finans & Projeler (Finance & Projects) üçlüsünün dördüncü halkası olarak son eklenen şirket Selegna Medikal (Medical), İngiltere’ye ürün satılmasını sağlayan firma.
Tedarik geçmişinde sadece normal tekstil ürünleri bulunan Selegna, koronavirüsün küresel bir salgına dönüşmesi üzerine 31 Ocak 2020’de koruyucu tıbbi ekipman ticareti için çalışmalara başlamış.
Gecekondu tarzı kurulan şirket
Sitesinde ‘virüs temalı’ ana sayfasıyla dikkati çeken Selegna Medical’in “Yalnızca dört ay önce şirketin patronunun kız kardeşi tarafından” kurulduğu ise İngiliz Daily Mail gazetesi tarafından duyurulmuştu.
İstanbul Ticaret Odası, “31 Ocak-06 Şubat 2020 Yeni Açılan Firma Listesi” kayıtlarında 232811-5 oda sicil numaralı ve 14.13.04 NACE kodlu “Naile Düzen Selegna Tekstil Sanayi ve Dış Ticaret” adıyla yer alıyor. Naile Düzen, sosyal medya hesabında kendisini AKP Esenler AK Kadınlar Üyesi olarak tanıtıyor.
Şeker fabrikasında maske ürettiler
Financial Times gazetesi de 12 taşeron ile çalışan şirkete dair haberinde şu bilgilere yer verdi: “İlk plan proje finansmanı için tedarikçi olup, hazır giyim ürünleri ve elektronik üreticilerle çalışarak, bir tedarik şirketi ve proje finansmanı sağlayacak firma olmaktı. Ama şirket Ocak ayında Çin’de patlak veren koronaravirüsün patlak vermesiyle ilgisini tıbbi ekipmanlara kaydırdı. Daha önceden gömlek, eşofman ürüten fabrikalara şimdi artık tıbbı önlük ve koruyucu kıyafet üretme emri verildi. Eski bir şekerleme fabrikası ise maske üretmeye başladı.”
The Guardian’ın 7 Mayıs tarihli haberine göre ise İngiliz Sağlık Bakanlığı Ulusal Sağlık Sistemi’nin ihtiyacı için Türkiye’den getirilen koruyucu kıyafetlerin İngiliz sağlık sistemi standartlarına uymadığını doğrulamıştı.
Gazetenin haberine göre, başkent Londra’daki Heathrow Havalimanı’na yakın bir bölgede tutulan malzemelerin geri ödeme talebiyle iadesi istenecek.
HABER MERKEZİ














