Türkiye’deki hak ihlalleri tartışıldı
Dünya Haberleri —

.
- Almanya’nın Köln kentinde 21-23 Ekim tarihleri arasında düzenlenen 3. Dayanışma Festivali'nde Türkiye’deki insan hakları ihlalleri ve cezaevinde yaşanan sorunlar ele alındı.
Dayanışmanın Sesi Derneği’nin (Stimmen der Solidaritat) organize ettiği 3. Köln Dayanışma Festivali’nin açılış konuşmasını yapan Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter, "Erdoğan kendi alanının daraldığını bildiği için sansür yasasını getirdi. Bu konferansa katılmakla sessizlerin sesi oldunuz" dedi.
Cezaevlerindeki ihlaller
Cezaevlerindeki sağlık sorunlarını tutsak olduğu süreçte daha yakından gördüğünü belirten TTB başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, cezaevlerinde uzman hekim yerine deneyimsiz aile hekimlerinin hasta tutsaklara baktığını belirtti. Dr. Fincancı, hastaların sağlık kurumuna elleri kelepçeli olarak götürüldüğünü, muayene odasında da kelepçelerin çözülmediğini dile getirdi. Bu uygulamaların kronik hastalıkları ve özel beslenme reçetesi olan tutsaklar için daha tehlikeli sonuçlara yol açtığına dikkat çekti.
İşkence, kötü muamele artıyor
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, her üç ayda bir yayımladıkları insan hakları ihlallerine ilişkin raporlara dikkat çekerek, "İşkence ve kötü muameleden dolayı sayıları giderek artan intiharlar özel olarak tartışılmalı" diyerek çıplak aramanın, tutsakların ve yakınlarının şikayet ettiği en önemli konulardan biri olduğuna işaret etti.
Kimyasal kullanımı suç
HDP Milletvekili Sibel Yiğitalp, Türk devletinin kimyasal saldırılarına dikkat çekerek, “Kimyasal kullanımı suçtur. Kimyasal kullanmadığını söylüyorsanız bağımsız bir heyet gider inceleme yapar” dedi.
Dayanışma önemli
Türkiye’de Nisan 2018’de tutuklanan ve hakkındaki dava devam eden gazeteci Adil Demirci, "Bitmeyen bir dava süreci ile karşı karşıyayım. Türkiye’ye gitmiyorum, gidersem yeniden tutuklu yargılanma ihtimalim var ve ben elbette ilk değilim. Her hafta sokaklarda hak ihlallerine dikkat çeken uyarı nöbetlerinin yapılması çok önemli" dedi.
2018’de gözaltına alınan ve 2 yıl cezaevinde tutulan Kürt sanatçı Hozan Cane ise bir kitap hazırlığında olduğunu belirterek, ““Yaşadıklarımızı toplumsal hafızaya emanet etmeliyiz. Unutulmamalı” dedi. Türkiye’de tutuklanan ya da yakınları Türkiye’de rehin tutulanların yakınları da konuşarak, tepkilerini dile getirdi.
Cezaevinden mektuplar sergilendi
Festivalin son gününde, Almanya’daki siyasi parti temsilcileri Türkiye’deki hak ihlallerine karşı Almanya’nın tutumunu değerlendirdi. Program kapsamında Adil Okay’ın "50 Tutsak-50 Ses" adlı cezaevlerinden mektup ve karikatürlerin yer aldığı sergi ile ressam Ali Zülfikar’ın "Cesur Yürekler" adlı eserlerinin yer aldığı sergi iki gün boyunca Engelshof Bürgerzentrum’da açık tutuldu. Ayrıca tutsak gazeteci Nedim Türfent’in Duvarların Üzerinden (Über Mauern) kitabının tanıtımı yapıldı. KÖLN







