Türkiye’ye silah ambargosu kalktı!

Dünya Haberleri —

  • İsveç, NATO üyeliğine onay vermesi karşılığında 2019’dan beri Türkiye'ye uyguladığı ambargoyu kaldırdı, silah satışının önü açıldı. Ambargonun kaldırılması Ankara'nın NATO'ya üyelik şartlarından biriydi. Karar, İsveç heyetinin birkaç gün sonraki Türkiye ziyaretinin hemen öncesine denk getirildi.

 

İsveç, Türkiye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırdı. Askeri silah ve teçhizatın yanı sıra elektronik ve teknoloji alanlarındaki ürünler için de bu kararın geçerli olduğu açıklandı.

İsveç Devlet Silah İhracat Kontrol Dairesi (ISP), Türkiye'ye silah ihracatı ambargosunu kaldırdıklarını açıkladı. ISP'nin dünkü açıklamasında, Türkiye'ye yeniden ihracata izin verme kararının İsveç'in Türkiye'nin de üye olduğu NATO'ya başvuru yapmasından dolayı alındığı belirtildi. Açıklamada, askeri silah ve teçhizatın yanı sıra elektronik ve teknoloji alanlarındaki ürünler için de bu kararın geçerli olduğu vurgulandı.

Bugünkü koşullarda silah satabiliriz

ISP Başkanı Karl Evertsson, İsveç Savunma Komisyonu’nun talep ettiği koşullarda silah ihracatı yaptıklarını belirterek, “Türkiye'nin şu an bizim silahlarımıza ihtiyacı yok. Bizden silah almıyorlar. Savunma Komisyonu’ndan gelen uygulamaları duruma göre değerlendiriyoruz. Türkiye'ye bugünkü koşullarda silah satabiliriz" dedi. 

Ambargo 2019’da başlamıştı

İsveç, Türkiye'nin 2019 yılı Ekim ayında Rojava’ya (Efrîn) gerçekleştirdiği işgal operasyonuna tepki olarak silah satışını askıya almıştı. İsveç hükümeti, Türkiye'ye karşı genel bir silah ambargosu olmadığını belirtiyordu. Fakat uygulamada silah ihracatı başvurularında yetkili ISP, 2019'dan beri hiçbir satışa onay vermiyordu. Ambargonun kaldırılmasında Türkiye ile yapılan NATO pazarlıklarının etkisi var. Zira Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya  katılabilmesi için ittifakın 30 üyesinin tamamının onayı gerekiyor. 28 ülke katılıma onay verdi geriye sadece Türkiye ve Macaristan kaldı. Türkiye ise onay için muhaliflerin iadesini, YPG’ye desteğin kesilmesini ve silah ambargolarının kaldırılmasını şart koşuyordu.

Karar Türkiye ziyaretinin öncesine getirildi

Ambargonun kaldırılması kararı ise İsveç’ten bir heyetinin 5-6 Ekim tarihleri arasında Türkiye’ye gitmeyi planlamasından hemen önce alındı. İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ambargonun kaldırılmasından sadece iki gün önce İçişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin gelecek hafta NATO görüşmeleri için Türkiye'ye gideceğini bildirmişti. Geçen hafta New York'taki BM toplantısında, Türk meslektaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşen Linde 28 Eylül’de yaptığı açıklamada, Türkiye ile yapılan müzakerelerin sorunsuz bir şekilde devam ettiğini söylemişti. Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasını beklediğini aktaran Linde, "Biz, anlaşmaya uyuyoruz" demişti.

Pazarlıklar Andersson’ı götürmüştü

Ancak İsveç hükümetinin Erdoğan rejiminin şantajlarına boyun eğmesi ülkede tepkilere ve protestolara neden oluyor. Türkiye’yle Kürtler üzerinden pazarlık yapması İsveç’in Sosyal Demokrat Partili eski Başbakanı Magdalena Andersson’ı koltuğundan etmişti. İsveç’te 11 Eylül’de gerçekleşen genel seçimleri ise aşırı sağcıların da yer aldığı sağ ittifak kazanmış ve 8 yıllık Sosyal Demokrat Parti iktidarı sona ermişti. İsveç Meclis Başkanı Andreas Norlen geçtiğimiz Pazartesi günü hükümeti kurma görevini beklendiği gibi ılımlı Muhafazakar Parti lideri Ulf Kristersson'a vermişti. STOCKHOLM

 

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.