Türkiye’ye silah tedarik etme

Dünya Haberleri —

Ögmundur Jonasson (solda) Jeremy Corbyn (sağda)

Ögmundur Jonasson (solda) Jeremy Corbyn (sağda)

  • İngiltere İşçi Partisi’nin eski lideri Jeremy Corbyn, “Türkiye, kendisine komşu olan hiçbir ülkeye yönelik işgal eylemi yapmamalı. İngiltere de bu türden yasa dışı faaliyetlere yardımcı olacak silah tedariğini durdurmalı” dedi. 

SELAHATTİN IŞILDAK / BRÜKSEL

İngiltere İşçi Partisi’nin eski lideri ve Milletvekili Jeremy Corbyn, Johnson hükümetinin Kürtlere saldıran ve insan hakları ihlalleriyle gündeme gelen Türk devletine silah satmaya devam etmesine tepki göstererek “Bu şartlar altında İngiltere'nin Türkiye'ye silah tedarik etmesi yanlış. Bir an önce bu silah ticareti sonlandırılmalı” dedi.

İş birliği tepkiye engel

Boris Johnson başbakanlığındaki Muhafazakar Parti hükümetinin Erdoğan rejimiyle yakın ilişkileri nedeniyle saldırılara sessiz kaldığına dikkat çeken İngiltere’nin etkili muhalif siyasetçilerinden Jeremy Corbyn tepkisini ise “İngiliz hükümeti, Türkiye'deki Erdoğan hükümeti ile çok yakın bir ilişki geliştirmiş görünüyor. Britanya hükümetinin, Türk ordusunun Suriye'de veya Kuzey Irak'ta verilen kimyasal silahların kullanılmasını eleştirdiğini duymadık, kimse bir ses çıkarmadı” sözleriyle dile getirdi.

Silah vermek yanlış

Johnson hükümetinin Türkiye’ye yönelik silah ihracatı kısıtlamalarını yakın zamanda kaldırdığına dikkat çeken Corbyn,“İngiltere'nin Türkiye ile silah ticaretini yeniden başlatması ve Türkiye'ye silah göndermesi beni hayal kırıklığına uğrattı. Çünkü, Türkiye'nin Kürt halkının temel insan haklarını ihlal etmesini defalarca kınadık. Türk ordusunun komşu ülkelerde, sınır ötesinde ve çok yakın zamanda Irak'ın Kürt bölgesindeki işgalini de haklı olarak kınıyoruz. Bu şartlar altında İngiltere'nin Türkiye'ye silah tedarik etmesi bence yanlıştır” dedi.

Türkiye işgale son vermeli

Milletvekili Jeremy Corbyn ayrıca “Türkiye, kendisine komşu olan hiçbir ülkeye yönelik işgal eylemi yapmamalıdır. İngiltere de bu türden yasa dışı faaliyetlere yardımcı olacak silah tedariğini durdurmalıdır" çağrısında bulundu.

 

OPCW ve BM neden araştırmıyor? 

İzlanda eski İçişleri ve Adalet Bakanı Ögmundur Jonasson, Avrupalı devletler ile OPCW ve BM gibi kurumların Türk devletinin işgal saldırılarına sessiz kalmasına ve kimyasal saldırı kullanımına dair araştırma yapmamasına tepki gösterdi.

Sessizlik karşısında şaşkınım

Türk devletinin Güney Kürdistan ve Rojava’ya yönelik saldırılarını yakından takip ettiğini ifade eden Ögmundur Jonasson, “Bence tüm dünya orada neler yaşandığına odaklanmalı. Ve açıkçası uluslararası toplumun ve Avrupalı kurumların sessizliği karşısında şaşkınım” dedi. Jonasson, “Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler (BM), Güney Kürdistan'daki saldırılarda kimyasal silah kullanıldığı iddialarını neden araştırmıyor?” diye de sordu.

Ukrayna gölgesinde kalmamalı

Jonasson, Türk devletinin işgal saldırılarının Ukrayna savaşının gölgesinde kalmaması ve görmezden gelinmemesi gerektiğini belirterek “Şimdi herkesin gözü haklı olarak Ukrayna'da ama Güney'de, Güney Kürdistanda ve Suriye'de işlenen vahşetler görülmüyor. Neden?” diye seslendi. 

Öcalan serbest bırakılmalı

Aynı zamanda Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürdistan’a Barış İnisiyatifi sözcülerinden olan İzlandalı tecrübeli siyasetçi, İmralı’daki ağır tecride de tepki gösterdi.

Öcalan’ı “günümüzün Mandelası” olarak nitelendiren Jonasson şöyle konuştu: “Öcalan, İmralı Adası'nda 23 yıldır tutsak ve tecrit altında. Öcalan'ın konuşma fırsatı bulduğu (tabii ki 2013 ile 2015 arasında ve sonra çok kısa olarak 2019'da)  zaman dile getirdiği sözlerinin uzlaştırıcı olduğunu ve barışı savunduğu düşünüyorum. Neden Türk devleti bu barış isteyen sözleri, mesajları hapse atmak istiyor? Bugünün Mandelası, bu dünyanın önemli Mandelalarından birisi de Öcalan'dır. Ve tüm dünyaya tek ve yüksek bir sesle şunu söylemeliyiz; Öcalan'ı derhal serbest bırakın.”

 

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.