Türkiye’yle kirli pazarlık sürüyor

Dünya Haberleri —

.

.

  • NATO zirvesi öncesi bugün Madrid’de Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya arasında liderler düzeyinde bir dörtlü zirve yapılacak. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak zirvede Ankara ile kirli pazarlıklar gündemde.

NATO zirvesi 29-30 Haziran tarihlerinde Madrid’de yapılacak.  İttifak, Rusya-Ukrayna savaşının etkilerinin eşliğinde gelecek 10 yılın stratejik konseptini belirleyecek. Zirvede ayrıca İsveç ile Finlandiya’nın üyeliği konusu da gündeme gelecek. İki önemli İskandinav ülkesinin üyeliğine karşı veto kartını öne süren Türkiye ise iknaya çalışılıyor.

Bugün dörtlü zirve yapılacak

NATO zirvesi öncesi bugün Madrid’de Türkiye, NATO, İsveç ve Finlandiya arasında liderler düzeyinde bir dörtlü zirve yapılacak. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla yapılacak zirvede Ankara ile kirli pazarlık devam edecek. 

Erdoğan’ın sözcüsü açıkladı

Konuya dair açıklama Erdoğan’ın sözcüsü İbrahim Kalın’dan geldi. Kalın Pazar akşamı Habertürk'te katıldığı programda İsveç ve Finlandiya ile yapılan pazarlıklara dair şunları söyledi: “Büyük oranda mutabakat sağladık, anlaşamadığımız birkaç konu var. Doğrudan PKK, PYD, YPG gibi yapılara karşı açık ve net tavır almalarını istiyoruz İsveç ve Finlandiya'nın. Bu Suriye'deki PYD ile YPG ile ilişkiyi de kapsıyor. Onlar birtakım adımlar atacaklarını söylüyorlar. Taahhütlerini not ettik. Taahhütte bulunmakla somut adım atmak arasında fark var. Bunların hepsinin kayda geçirilmesini istiyoruz.”

Türkiye şantaj yapıyor

Türkiye, İsveç'in NATO üyeliğine “yeşil ışık” yakması için 5 şart öne sürmüştü. Ankara, NATO üyeliğine karşı İsveç’ten aralarında yazar ve yayıncı Ragıp Zarakolu ile Türk vatandaşı dahi olmayan Kürt Milletvekili Amineh Kakabaveh’in de olduğu 30 dolayında kişinin iadesini, Rojava ile YPG’ye verilen desteğin kesilmesini ve kendisine uygulanan silah ambargosunun sona erdirilmesini istiyor. ABD ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in “Türkiye’nin endişelerini giderin” telkinleri nedeniyle baskı altında olan Finlandiya ve İsveç ise Erdoğan’a boyun eğme ve taviz verme eğilimleri gösteriyor. İsveç hükümeti, ‘Terörle Mücadele Yasası’nı 1 Temmuz’dan itibaren daha da sertleştirmeye ve 2019’dan beri yürürlükte olan Türkiye’ye yönelik silah ambargosunu kaldırmaya hazırlanıyor.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.