Tutsaklara destek yargılanıyor

.

.

  • Açlık grevindeki tutsak yakınlarıyla dayanışma eyleminden yargılanan 13 kişi hakkında mütalaa hazırlanacak. 

İmralı'daki tecride karşı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde 8 Kasım 2018’de başlatılan açlık grevi eylemlerinin sürdüğü 10 Mayıs 2019’da, Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi’nde önünde dayanışma eylemine saldıranpolis, 11 Barış Annesi ile gazeteciler İrfan Tunççelik ve Ümit Turhan Coşkun’u gözaltına aldı. 13 kişi hakkında "Toplantı ve Gösteri Kanunu'na muhalefet etmek" ve "Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek" iddiasıyla açılan davanın 2. duruşması, İstanbul 23. Ağı Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Yıldırım ve avukatların hazır bulunduğu duruşmaya, Barış Annesi Asiye Seyhan ise Amed'de Ses Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Duruşmada ilk olarak söz alan Ğazyete Yıldırım, Bayburt Cezaevi’nde açlık grevinde bulunan kızı için Bakırköy Cezaevi önünde olduğunu söyledi. “Kimse ölmesin diye oradaydık” diyen Yıldırım, polisin şiddetine ve işkencesine maruz kaldıklarını dile getirdi. Yıldırım, protesto eylemi öncesi polisin saldırdığını ve kendilerini gözaltına aldığını belirtti. 

Asiye Seyhan ise suç teşkil edecek herhangi bir eylemde bulunmadıklarını dile getiren Seyhan, “Öz kardeşim grevdeydi. Onu hakkını savunmak için oradaydım” dedi.
 
Hala malzemelerini vermedi
 
Yıldırım ve Seyhan’ın beyanlarının ardından söz alan gazeteci İrfan Tuncçelik’in avukatı Hakim Peker, gazetecilere ait fotoğraf makinesi ve bilgisayarla ilgili mahkemenin önceki duruşmada verdiği kararı hatırlatarak, polisin kararı dikkate almadığını ve hala dijital materyallerin teslim edilmediğini söyledi. Söz konusu durumun üç yıldır devam ettiğini ifade eden Peker, bu durumun hak gaspı olduğunun altını çizdi. Peker, dijital materyallerin imajlarının alınıp verilmesine dair tekrardan karar oluşturulmasını istedi. 

Mahkeme, 13 kişinin verastesine, dijital materyallerin ivedilikle teslim edilmesi için müzakere yazılmasına, iddia makamının esas hakkında mütalaasını hazırlamasına karar vererek, duruşmayı 25 Ekim’e erteledi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.