Tutu törenle uğurlanacak

Dünya Haberleri —

.

.

  • Güney Afrikalıların “Tata (baba)” diye seslendiği Kürt dostu Desmond Tutu yeni yılın ilk günü son yolculuğuna uğurlanacak.

Güney Afrika'da ırkçı Apartheid rejime karşı mücadelenin sembol isimlerinden Nobel Barış Ödüllü Başpiskopos Desmond Tutu, 26 Aralık’ta Cape Town’daki bir bakım tesisinde kansere yenik düşmüştü. Güney Afrikalılar, 90 yaşında hayatını yitiren Tutu için yas tutuyor, ülke genelinde bayraklar yarıya indirildi. Cape Town’un simgesi olan Masa Dağı da Tutu’nun giydiği cübbeye atfen mor renklerle aydınlatılıyor. 

Cenaze töreni 1 Ocak’ta

Desmond Tutu için yeni yılın ilk günü olan 1 Ocak’ta Cape Town’da cenaze töreni yapılacak. Ancak ülkedeki salgın kısıtlamaları nedeniyle törene katılım 100 kişiyle sınırlandırıldı. 

Tutu’nun cenazesinin yakılacağı ve küllerinin eskiden görev yaptığı St. George Katedrali’ne defnedileceği öğrenildi. Törene kadar katedralin çanları her gün 10 dakika çalacak.

Kürtler üzüntü içinde

Özgürlük mücadelesine verdiği destekle tanınan Desmond Tutu’nun ölümü Kürtler tarafından da büyük üzüntüyle karşılandı. Kürt dostu Tutu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için başlatılan kampanyalara öncülük etmiş, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen Kürt konferanslarına katılmış ve DAİŞ’e karşı Kürt savaşçıların yanında yer almıştı. 

Erdoğan’a mektup göndermişti

Tutu, Londra’daki Türkiye Büyükelçiliği aracılığıyla Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a 2010 yılında bir mektup da göndermişti. Büyükelçiliğin kabul etmediği mektupta Tutu, Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesini ve Öcalan ile müzakerelerin başlatılmasını istemişti.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.