Üç gün sonra güçleri geldi

Celal Demirci

Celal Demirci

  • Depremin büyük hasar verdiği Semsûr’da bir yandan cenazeler defnedilirken, diğer yandan gelecek için çözümler aranıyor. Depremle beraber bin 485 binanın tamamen yıkıldığı kentte, 5 bine yakın bina da ağır hasar aldı. 

11 bin kişi hayatını kaybederken yüz binlerce insan sokakta kaldı. Depreme ilk andan itibaren geç müdahale eden devlet, depremden sonra hayatta kalanlar için de çözüm üretmede yetersiz kaldı. Depremzedeleri Aydın, Elazığ gibi kentlere taşıyan devletin bu uygulamasının, “insansızlaştırma” politikasının parçası olduğu ifade ediliyor. 

Depremin meydana geldiği ilk günden itibaren kentte Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipler Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimarlar Odalar Birliği (TMMOB), bölge baroları ve yöre dernekler ile birlikte Kriz Koordinasyon Merkezi kurarak, halka yardım etmeye başladı. Kriz Koordinasyon Merkezi’ne dahil olan, burada çalışmalara da katılan Demokratik Alevi Dernekleri Semsûr Şubesi Eşbaşkanı olan Üryan Hızır Ocağı Dedesi Celal Demirci, kentte yaşananları anlattı. Devleti ilk olarak 3. günün sonunda akşamüzeri kente gelen asker ve polis taşıyan araçlarla gördüğünü belirten Demirci, “Katar katar askeri araçların ve otobüslerin asker ve polis taşıdığını gördüm. Bir bakan, ‘devletimiz polisiyle, askeriyle görev başındadır’ diye bir açıklama yaptı. Gerçekten polis ve asker dışında hiç kimse gelmedi. Onlar da bizim yanımıza, enkaz başlarına hiç gelmedi. Bugün 16. gün, hala yardım için yanımıza gelmediler. Kendi çadırlarını kuruyorlar. Kendileri konumlanıyor. Bizi takip etmek için, ‘acaba bunlar bir şey mi yapıyor’ diye korkuyla etrafımızda dolaşan ve adete bizi tehdit eden polis, asker yapılanması gördük. Israrla bu halkı açlıkla, sefaletle, soğukla baş başa bırakmaya çalışıyorlar. Bizleri topluca yok saydılar. Adıyaman’ı haritadan silme girişimidir” dedi.

Adıyaman boşaltılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun, “Adıyaman’da herkesi yerleştirdik” açıklamasının asılsız olduğunu kaydeden Demirci, “Adıyaman’da kimse yerleştirilmedi. Adıyaman boşaltıldı ve kente kimse kalmadı. Burada kalanlarında barınacağı en ufak bir yer yok. Depremi en ağır yaşayan kentlerden bir Adıyaman’dı. Ben Yeni Mahalle’de yaşıyorum. Benim yaşadığım yerde bir toplanma merkezi vardı. Üç gün boyunca hiçbir zabıta memuru bile oraya gelmedi. İnsanlar hala ya dışarda ya da kent dışına taşındı” şeklinde konuştu. 

Büyük bir iş başarıldı

“Mevcut iktidarın yok etmeye çalıştığı sivil toplum kuruluşları, sendikalar, dernekler, HDP’nin ağırlıklı içinde olduğu siyasi partiler, bu ilde ikinci günün akşamından itibaren herkese yetecek kadar yemek yaptılar” diyen Demirci, çok ciddi bir çalışma yürütüldüğünü ve çok büyük bir işin başarıldığını söyledi. Büyük bir dayanışma ağının kurulduğunu vurgulayan Demirci, şunları kaydetti: “Burada bu halkı yalnız bırakmamak adına bir çalışma yürüttük. Gelen yardımların nereden geldiğini sadece araçların plakalarından anlayabiliyorduk. Onun dışında hiçbir flama, amblem, siyasi semboller kullanılmadı. Tamamen insani bir çalışmaydı. İnsanımızın gerçekten soğuktan donmaması ve açlıktan ölmemesi için gayret içindeydik. Herkesin ortaklaştığı ve herkesin elinden geleni en uç noktaya kadar zorlayarak yaptığı bir çalışmaydı. Bundan sonra daha çok konteynır evleri kendi yerleşkelerine yerleştirerek ve bunlara ekonomik olarak da ciddi bir katkı sunarak, bu insanların burada kalmaları sağlanması lazım. Aynı zamanda hayata dönüşü sağlayacak ekonomik programların sağlanması gerekiyor.”  ÖMER AKIN MA / ADIYAMAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.