Ücret eşitliği ihlaline yaptırım geliyor

Kadın Haberleri —

Ücret eşitsizliği

Ücret eşitsizliği

  • Avrupa Parlamentosu’nun kabul ettiği “Ücret şeffaflığı yönergesi” ile AB ülkelerinde cinsiyete dayalı ücret ayrımcılığının ortadan kaldırılması hedefleniyor.

AB’nin yürütme organı olan Avrupa Birliği Komisyonu tarafından 4 Mart 2021’de gündeme getirilen, “ücret şeffaflığı yönergesi” Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından kabul edildi. AB’ye üye ülkelerdeki işletmelere, şeffaflık zorunluluğu getiriliyor. Yeni düzenleme ile mağdurların yargıya erişimi kolaylaşacak ve eşit ücret kuralını ihlal eden şirketlere, para cezası başta olmak üzere, çeşitli yaptırımlar uygulanacak.

Düzenleme, AB Komisyonu’nun onayından sonra Resmi Gazete'de yayımlandıktan 20 gün sonra yürürlüğe girecek. AB üyesi ülkelerin, düzenlemeyi 3 yıl içinde ulusal yasalarına dahil etmeleri gerekiyor.

İşyerlerine rapor sunma zorunluluğu

Avrupa Parlamentosu tarafından kabul edilen düzenleme ile, en az 100 çalışanı olan işverenler, kadın ve erkek işçiler arasındaki ücret farkı konusunda düzenli olarak bilgi yayınlamak zorunda kalacak.

İlk aşamada, en az 250 çalışanı olan işverenler her yıl ücret eşitliği konusunda rapor verecek. Bu uygulama, 150 ile 249 arasında çalışanı bulanan işverenler için 3 yılda bir zorunlu olacak. Düzenlemenin AB genelinde hayata geçirilmesinden 5 yıl sonra ise, 100 ile 149 arasında çalışanı olan işverenlerin de her 3 yılda bir bildirimde bulunmaları gerekecek.

Çalışanlar bilgi talep edebilecek

Çalışanlar, aynı işi yaptıkları kişilerle aralarında cinsiyete dayalı ücret farkı olup olmadığı konusunda işverenlerinden bilgi talep etme hakkına sahip olacak. Bu haktan, şirketin büyüklüğünden bağımsız olarak tüm çalışanlar yararlanabilecek. Ve işverenler personel alımı sonrasında düzenli aralıklarla ücret düzeyi ve aralığı konusunda bilgi verecek.

İhlal durumunda yaptırımlar

İş yerinin şeffaflık yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda, ücret konusunda herhangi bir ayrımcılık yapılmadığını kanıtlamak işçinin değil, işverenin sorumluluğu olacak. Bu kuralları ihlal eden işletmelere, para cezası başta olmak üzere, çeşitli yaptırımlar uygulanacak.

BRÜKSEL

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.