Üçüncü haftaya girdi

Dünya Haberleri —

.

.

  • Rusya- Ukrayna savaşında iki hafta geride kaldı. Ukrayna’daki sivillerin tahliyesi için ateşkes ikinci kez uzatıldı ve sivillerin tahliyesi gerçekleşti.  

Rusya, sivillerin tahliyesi için önceki gün alınan ateşkes kararını dün uzattı. Kiev, Çernihiv, Sumi, Harkov ve Mariupol kentlerinde Moskova saatiyle 10.00’dan itibaren geçici ateşkes ilan edildi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, ateşkesin 24 saat boyunca devam edeceğini belirtti. İki ülke, gün boyunca tahliye koridorları oluşturulması konusunda da mutabık kaldı. İlk resmi tahliye işlemi ateşkes yürürlüğe girmeden önce Sumi kentinde gerçekleşti. 

2 milyon 200 bine ulaştı

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Ukrayna’yı terk edenlerin sayısının 2 milyon 100 ile 2 milyon 200 bin arasında olduğunu açıkladı. UNHCR’den yapılan açıklamada henüz sürecin sonunun görünmediği belirtildi. Ukraynalı sığınmacıların büyük çoğunluğunun Polonya’da olduğu belirtiliyor. 

Nükleer santralda silah bulundu

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’ya yönelik harekâtın planlandığı gibi gittiği belirterek, "Operasyonun amaçları arasında Ukrayna hükümetini devirmek yok" açıklamasında bulundu. Öte yandan Rusya Ulusal Muhafızları (Rosgvardiya), Rusya’nın kontrolüne geçen Zaporojya Nükleer Santrali’nde 500’den fazla silah bulunduğunu belirtti. Sputnik'in haberine göre, bir albay, “Santral kontrol altına alınırken, arama çalışmaları sırasında ağır silahların da aralarında olduğu yüklü miktarda mühimmat bulundu. Bu mühimmatlar istasyonun güç ünitelerindeydi. Yani çok ciddi bir savunma savaşına hazırlanılıyordu” iddiasında bulundu. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.