Vali harcıyor, kayyum vali ödüyor

  •  Amed’de son üç yıldır valilik adına yapılan konser, panel, sempozyum, reklam-ilan, onarım-tadilat, karşılama, ikram, hizmet alımı vs. tüm harcamalar, başında kayyum olarak aynı valinin bulunduğu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanıyor. Sadece son iki yılda Büyükşehir bütçesinden harcanan para yaklaşık 900 milyon TL. 

 

YILMAZ KAYA/AMED

HDP'li Amed Büyükşehir Belediyesi gasp edilerek 2019'dan bu yana valiler Hasan Basri Güzeloğlu, Münir Karaloğlu ve Ali İhsan Su kayyum olarak atandı. Her üç dönemde de valilik adına yapılan harcamaların faturası belediyeye kesildi. Harcamaların çoğu Büyükşehir Belediyesi'nin Süleyman Nazif Vergi Dairesi'ne kayıtlı 1620049768 hesabından çekildi. 

Valilik, son üç yıldır düzenli olarak Fetih Haftası, 15 Temmuz'u anma etkinlikleri, sempozyumlar, konferanslar, konserler düzenleyerek bunların faturasını Büyükşehir bütçesinden karşılıyor. Aynı şekilde yerel basın, TV ve internet siteleri ve bilboardlara da düzenli olarak yılbaşı, bayram, kandil, 23 Nisan, Anneler Günü, 19 Mayıs, 30 Ağustos gibi bedeli milyonları bulan kutlama ilanları veriyor. Bu organizasyonları yapan firmalar ise valiliğin talebi doğrultusunda faturalarını Büyükşehir Belediyesi adına kayıtlı Süleyman Nazif Vergi Dairesi hesabına kesiyor.

Kutlama, festival ve anmalar

Valiliğin düzenlediği milyonlarca liraya mal olan ve faturası Büyükşehir Belediyesi'ne kesilen etkinliklerden bazıları şunlar: Fetih Haftası Etkinlikleri, Ramazan Bayramı öncesinde bir ay boyunca iftar ve konserlerin verildiği Ramazan Bayramı Etkinlikleri, 15 Temmuz'u Anma Etkinlikleri, Yunus Emre'yi Anma programı, Uluslararası Sezai Karakoç Sempozyumu, Dünya Müzik Günü Coşkusu, Doğu'nun Üç Yıldızı Paneli, Horasan'dan Anadolu'ya Sevgi Yansımaları: Anadolu Erenleri Resitali, Tasavvuf Müziği Konseri, Aşık Veysel'i Anma Programı, Berat Kandili Etkinlikleri ve Of-Road Festivali.

Belediye bütçesinin yarısı

Sempozyum, konferans ya da anma günleri için dışarıdan davet edilen konuşmacı, sanatçı ve konukların yeme, içme, ikram, konaklama gibi faturaları da organizasyonu yapan ajanslar tarafından Büyükşehir Belediyesi hesabına kesiliyor. Yine gelen sanatçı ve saz ekibinin faturaları da Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanıyor.

Mal ve hizmet alımı!

Kesilen faturalar, belediye bütçe kaleminde 'Mal, Hizmet ve Alım' giderleri diye gösterilirken, sadece 2020'de 1 milyar 230 milyon 984 bin lira olan Büyükşehir Belediyesi'nin genel bütçesinden, 'Mal, Hizmet ve Alım' giderlerine ayrılan para 602 milyon 590 bin 389 lira.

Hiçbir mahsuru yokmuş

Bir önceki kayyum Münir Karaloğlu tarafından tasarrufu tamamen Kültür ve Turizm Bakanlığında olan Amed surlarındaki 22-21-32-33-41 ve 42 numaralı burçların restorasyonları için 10 Ağustos 2020’de ihale yapıldı. İhale ilanı Büyükşehir Belediyesi'nin internet sayfasında 2020/283267 kayıt numarasıyla yayınlandı. Söz konusu burçların onarım ve tadilatı için 9 milyon 471 bin liralık fatura, burçlar üzerinde hiçbir söz hakkı ve tasarrufu bulunmayan Büyükşehir Belediyesi'ne kesildi. İhale sonrasında basına açıklamalarda bulunan Vali Karaloğlu, ihale bütçesinin Büyükşehir Belediyesi bütçesinden karşılanacağını belirterek, "Büyükşehir Belediyemizin bütçesinden yapabiliriz, bunda hiçbir mahsur yok" demişti. 

250 milyon Büyükşehir'den

Dönemin Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanı Mehmet Karaaslan da ihaleden sonra basına yaptığı açıklamada, "Bu restorasyon, yaklaşık 9 milyon 471 bin TL maliyetle bugüne kadar yapılmış en büyük restorasyon çalışmalarımızdan bir tanesidir. Burçlarımızın tamamının restore edilmesi için proje çalışmalarımız devam etmektedir. Bu iş için yaklaşık 250 milyon TL'lik bir maliyet ön görülmektedir" diye konuşmuştu.

1 milyonu aşan pazar yeri projesi

Kayyum Karaloğlu döneminde yine Kayapınar ilçesinde 1 milyon 85 bin liraya mal edilen Doğal Ürünler Pazarı kurulmuş, ancak açılıştan kısa bir süre sonra, pazarın kurulduğu arazinin üzerinde icra olduğu ortaya çıkınca, açılan dava sonucunda pazar yeri kapatılmıştı. Pazar için harcanan bu paranın tamamı da Büyükşehir bütçesinden karşılandı. 

Yatılı Kur'an kursları da

Atanmış memurlardan oluşturulan Büyükşehir Belediye Meclisi, İtfaiye ve Koordinasyon Merkezleri Yapım Projeleri harcama kaleminden 4 milyon TL alınarak, Bismil, Ergani ve Silvan ilçelerinde Yatılı Kız Kur'an Kursu Yapım Projesi’ne aktarılmasına karar verdi. Böylece Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılması gereken, bittiğinde de Diyanet'e teslim edilecek olan üç yatılı kız Kur'an kursu binası, müştemilatı ve donanımı için gereken para da Büyükşehir'e kesilmiş oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.