Vasiyeti özgür Dersim’e gömülmekti

Yurt Dışı Haberleri —

Haydar Işık, Frankfurt'ta anıldı

Haydar Işık, Frankfurt'ta anıldı

  • Kanser nedeniyle kaybettiğimiz yazarımız Haydar Işık Frankfurt’ta yapılan anma töreniyle sevenleri tarafından uğurlandı. Kızı Yüksel Mutlu, babasının vasiyetinin “özgür Dersim’e gömülmek” olduğunu açıkladı. 

Dersimli araştırmacı-yazar Haydar Işık, 17 Aralık Cuma günü yaşadığı Almanya‘nın Münih kentinde hakka yürüdü. Işık, bir süredir mide kanseri tedavisi görüyordu. 1938 Dersim Katliamı’nın tanığı olarak yıllardır sürgünde yaşayan Işık, Pazar günü Frankfurt Alevi Kültür Merkezi’nde yapılan anma töreniyle sevenleri tarafından uğurlandı.

Sevenleri uğurladı

Haydar Işık’ın oğlu Murat Işık ve kızı Yüksel Mutlu’nun da hazır bulunduğu anmaya gazetemiz Yeni Özgür Politika’nın imtiyaz sahibi Ahmet Yücedağ, KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur, yazar-siyasetçi Fuat Kav, sanatçılar Ferhat Tunç ile Ozan Baran, gazeteciler Fehmi Işık, Erdal Er, Cahit Mervan, Faruk Sakık, Dersim İnşa Kongresi Eşbaşkanı Hülya Yer, Frankfurt DKTM üyeleri ve Alevi Kültür merkezi bileşenleri katıldı. Gulbang ile başlayan anmada Haydar Işık’ın anısına saygı duruşunda bulunuldu, ardından konuşmalar yapıldı. 

Hem babam hem hevalimdi

Kızı Yüksel Mutlu konuşmasında “Evet, o benim babamdı ama aynı zamanda hepimizin mamostesi ve hevalimizdi. Adaleti ve eşitliği babamdan öğrendim” dedi. Mutlu, babasının Dersim’e defnedilmek istediğine ancak Türkiye’de mezarlara ve ölülere saldırılar gelişince bu fikrinden vazgeçtiğini aktardı ve ekledi:“Babam dedi ki ‘Ben böyle bir ülkede gömülmek istemiyorum. Ne zaman Dersim özgür olursa, işte o zaman kemiklerimi alın, annenizin yanında gömün.”

Sürgün bizi ayırdı

Babasının Kürtlerin birliği ile kadınların özgürlük mücadelesine çok önem verdiğine dikkat çeken Mutlu, konuşmasının sonunda “Maalesef sürgün bizleri ayırdı ve bedeli çok ağır oldu” dedi.

Apo Haydar’ı unutmayacağız

Dersim İnşa Kongresi’nin Eşbaşkanı Hülya Yer ise “Onursal başkanımız Apo Haydar’ın gidişi de yaşamı gibi büyük oldu ve nam bıraktı, O’nu  unutmayacağız” diye konuştu.

Yazıları çok kıymetliydi

KCDK-E Eşbaşkanı Fatoş Göksungur da Işık’ın Kürdistan mücadelesindeki yerinin ve kaleminin kendileri için çok kıymetli olduğunu belirterek, onun Kürt özgürlük davasına olan sevgisinin hiç bitmediğini söyledi. 

Dersim’in ruhu Kürdistan’ın bilinciydi

Yazar-siyasetçi Fuat Kav ise yoldaşı Haydar Işık’a dair şunları söyledi: “O her ne kadar Dersim’in ruhu olarak bilinse de bir o kadar da Kürdistan’ın bilinciydi. Düşüncelerini Türkçe ifade ederdi ama ruhu ve yüreği Kürttü ve kalbi Kürtçe atıyordu.”

Işık’ın aynı zamanda Kongra-Gel delegesi olduğunu hatırlatan Kav, “Birçok yazar korkudan Kürt ulusal hareketi ile arasına mesafe koyarken O bunu yapmadı. Bu nedenle de 70 yaşındayken Alman polislerince evi basıldı. İradesini sindirmek istediler ama başaramadılar” dedi. Kav, yaptıkları son telefon görüşmesinde ise Işık’ın kendisine “Ölürsem gözüm arkada kalmayacak. Çünkü ben o çocuklara güveniyorum ve inanıyorum. Devrimi başaracaklar” dediğini aktardı.

Adı gibi Işık oldu 

Gazetemiz adına anmada bir konuşma yapan Ahmet Yücedağ da “Yazılarıyla özellikle Dersim üzerinde uygulanmak istenen politikalara karşı adı gibi ‘Işık’ oldu. O sadece yazar ve aydın değildi, aynı zamanda bir devrimciydi. Sadece yazmadı, konuşmadı aynı zamanda inisiyatif, vakıf ve dernekler kurarak aktif mücadele etti” dedi.

FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.