Vicdanım rahat, başım dik

Dünya Haberleri —

Mirza Bilen

Mirza Bilen

  •  Almanya’da 129/b’den tutuklu yargılanan Kürt aktivist Mirza Bilen siyasi savunma yaparak, “Vicdanım rahat, başım dik. Asıl Almanya bu insanlık dışı muameleden utansın” dedi.

 

Almanya’da 129/b’den tutuklu yargılanan Kürt aktivist Mirza Bilen’in davasının görülmesine Münih Yüksek Bölge Mahkemesi’nde Salı günü devam edildi. Duruşmayı çok sayıda kişi izledi. Kürdistani Halklar Federasyonu (FED-GEL) da Bilen ile dayanışma için adliye önünde bir miting düzenlendi. Augsburg-Gablingen Cezaevi’nde tutulan Mirza Bilen duruşma salonunda hazır bulunarak siyasi savunma yaptı. Bilen’in 4 saat süren savunması salondakiler tarafından ayakta alkışlandı.

Babası işkence gördü

Savunmasına yaşamından kesitler anlatarak başlayan Bilen, köylerinde askerler tarafından insanlara yapılan devlet işkencesini anlattı. Babasının da işkence yapılanlar arasında olduğunu söyleyen Bilen, “Köyümüze gerillalar da geliyordu ancak onlar askerler gibi değillerdi. Bizi koruyorlardı” dedi.

Savaş suçu işlendi

Türk devletinin 1990’lı yıllardaki baskı ve zulmüne işaret eden Mirza Bilen, o süreçte 17 bin faili meçhul/devlet cinayeti işlendiğini anımsattı. Mirza Bilen ayrıca esir alınan gerillaların infaz edilmelerinden, devletin gerillaya karşı kimyasal silah kullanmasından ve Kürdistan’daki köy yakmalar ile doğa tahribatına varan insanlık dışı savaş suçlarına dikkat çekti.

Ağabeyi katledildi

Baskılar nedeniyle 1994’te Şırnak İdil’deki köylerini terk ederek Çukurova’ya göç etmek zorunda kaldıklarını aktaran Bilen,  zulmün burada da son bulmadığını ve 24 Mart 1994’teki Newroz kutlamasında devlet güçleri tarafından ağabeyinin katledildiğini söyledi. 

Kim terörist?

Kürt aktivist siyasi savunmasına şöyle devam etti: “Kürtler ekonomik, sosyal ve kültürel ayrımcılığa uğruyor. Kürtlerin haklarını savunmak için yaptıkları protestolar bölücülük sayılıyor. Polislerce katledilen birinin protesto yürüyüşüne katılmak bölücülük mü? Halepçe’de kimyasallarla katledilen on binlerce insanımızı anmak bölücülük mü? Roboski’de Türk savaş uçaklarının kazan bombalarıyla katledilen çoğu çocuk 33 Kürt için adalet istemek teröristlik mi? Her gün tacize, tecavüze ve katliama maruz kalan kadınların haklarını istemek bölücülük mü? Bunlara cevabı evet olanlar, insanlığını yitirmiş zavallı birer kişiliktir derim. Yürekleri taşlaşmış ve vicdanları körleşmiş kişiliklere daha diyecek bir şeyim yok.”

 Onur duyuyorum

Bilen savunmasının sonunda ise “Kürdistan’daki katliamlara sessiz kalan Avrupa devletlerinden dilenci misali merhamet bekleyemezdim. Her milletin en doğal hakkı olan özgürlük, demokrasi ve eşitlik haklarını Kürt halkının da elde etmesi için buradaki çalışmalarda yer aldım. Ve bugün bu temel hakları istediğim için burada cezaevindeysem, bundan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Vicdanım rahat, başım dik. Asıl faşist Türk devleti ve özellikle Almanya bu insanlık dışı muameleden utansın” dedi.

Mahkeme ertelendi 

Savunmanın ardından mahkeme başkanı, Mirza Bilen’in kişisel durumu hakkında bazı soruları olduğunu söyledi. Bilen’in avukatı Yunus Ziyal ise bunların müvekkiline yazılı olarak sunulmasını talep etti. Duruşma da 6 Eylül’e ertelendi. 

Geçen yıl tutuklanmıştı

Kürt aktivist Mirza Bilen Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Berlin ziyaretinden hemen sonra 7 Mayıs 2021’de Nürnberg’te gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı. Bilen Alman Ceza Kanunu’nun 129b maddesinden yargılanıyor ve ‘yabancı bir ülkede terörist yapılanmaya üye olmak’la suçlanıyor.  MÜNİH

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.