‘Yapamazsınız’ dediler, yaptılar

Kadın Haberleri —

Müzeyyen Baran

Müzeyyen Baran

  • Nazlıcan Güneş, Xarpêt’te yaşıyor. “Cay ma” isimli yöresel kıyafet mağazasıyla Kürdistan ve Türkiye’nin her yerine kıyafet kiralama hizmeti veriyor. Çoğunlukla Colemêrg yöresine ait dikimler yapıyor ve ‘yapamazsın’ söylemlerine karşı kendi ayakları üzerinde duruyor.
  • Müzeyyen Baran ise Amed’de yaşıyor. 8 yıldır yöresel kıyafet satarak 5 çocuğuna bakıyor. Mağazasını evi görüyor ve yaşadığı tüm zorluklara rağmen erkeklere muhtaç olmadan çalışmaya devam edeceğini söylüyor. Baran, ekonomik krizin satışlarını vurduğunu belirtiyor.

Ülkede derinleşen ekonomik krizden etkilenen kesimlerin başında kadınlar geliyor. Çeşitli işlerde çalışarak ayakta kalma mücadelesi veren kadınlardan 20 yaşındaki Nazlıcan Güneş ile 45 yaşındaki Müzeyyen Baran, iki ayrı kentte yaşasalar da aynı mücadelede buluşuyor. Güneş, Xarpêt’te, Baran ise Amed’de yöresel kıyafetleri satarak, yaşamını idame ettiriyor.

Kürtçe’nin Kirmanckî lehçesinde “Bizim yer” anlamına gelen “Cey ma” isimli mağazayı açan Güneş, burayı ablası ve halasıyla işletiyor. Mayıs ayında işe başladıklarını belirten Güneş, “Günlük hayatta ulusal kıyafet giymeyi tercih ediyorduk. Ama Xarpêt’te satışı yapılan bir yer yoktu. Genellikle Şirnex, Amed ve Çewlîg’ten sipariş ediyorduk. Yöresel kıyafetleri neden buraya da getirmeyelim diyerek işimizi kurduk” diye belirtti.