Yapım şirketleri bir aydır ablukada

Yapım şirketleri ablukada

Yapım şirketleri ablukada

  • Amed'de gazetecilerin gözaltına alınması sırarında basılan Piya ve Ari yapım şirketlerindeki polis ablukası, 28 gündür sürüyor. 

Amed'de 8 Haziran'da Kürt gazetecilere yönelik siyasisoykırım operasyonu kapsamında polis tarafından JinNews ile Pel, Piya ve Ari prodüksiyon şirketlerine da baskın düzenlendi. Ajans ve yapım şirketlerindeki tüm dijital malzemelere el konuldu. JinNews ve Pel Film Prodüksiyon şirketlerindeki arama tamamlandıktan sonra polis her iki bürodan ayrıldı. 

Piya ve Ari prodüksiyon şirketlerinde ise polis ablukası devam ediyor. Her iki şirketin kapısında bekleyen polisler, çalışanların içeriye girişlerine izin vermiyor. Konuya ilişkin başvuru yapan avukatlara ise “arama devam ediyor” denilerek şirketlere giriş ve çıkışlara izin verilmeyeceği belirtildi. 

35 gazeteciye gözaltı
16'sına tutuklama

Bu arada Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) "2022 Haziran Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri” raporunu açıkladı.  Türkiye’de Kürt gazetecilere yönelik tutuklama, operasyon, “sansür yasası”, haber takibini engelleme ve cezalandırılma politikalarıyla basın ve toplumun nefessiz bırakıldığı kaydedildi. Gazeteci Hafız Akdemir’in, katledilişinin 30. yılında özgür basına yönelik operasyon gerçekleştirildiği hatırlatan açıklamada, 16 gazetecinin tutuklanmasıyla birlikte tutuklu gazeteci sayısının 76’ya yükseldiği belirtildi. 16 Kürt gazetecinin tutuklandığı saatlerde “Sansür yasası” olarak ifade edilen “Dezenformasyon yasası”nın Meclis Adalet Komisyonu’ndan geçtiğine işaret edilen açıklamada, hak ihlalleri şu şekilde sıralandı:
* Saldırıya Uğrayan Gazeteciler: 25
* Evine Baskın Düzenlenen Gazeteciler: 25
* Gözaltına Alınan Gazeteciler: 35
* Kötü Muameleye Maruz Kalan Gazeteciler: 49
* Haber Takibi Engellenen Gazeteciler:35
* Hakkında Soruşturma Açılan Gazeteciler: 27
* Hakkında Dava Açılan Gazeteciler: 5
* Cezalandırılan Gazeteciler: 16
* Yargılaması Devam Eden Gazeteciler: 156
* Tutuklu Gazeteci Sayısı: 76
* Yayın Yasağı Kararı: 4
* Erişim Engeli Getirilen Haberler: 12

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.