‘Yardımları kötüye kullanmak alçaklıktır’

Dünya Haberleri —

Lamya Kaddor

Lamya Kaddor

  • Depremzedeler için tüm dünya seferber olmuşken Türk Kızılay’ının çadırları dağıtmak yerine satması, Almanya’da yardımların kimlere gittiğini sorgulattı.

Yeşiller partisi meclis grubunun iç politika sözcüsü Lamya Kaddor, "Yardım sevkiyatlarının kötüye kullanılması alçaklıktır ve konunun en hızlı şekilde açıklığa kavuşturulması gerekir" dedi.

Mereş merkezli depremlerde bir çok ev yıkıldı, 11 kenti etkileyen depremde yüzbinlerce insan evsiz kaldı. Dünyanın bir çok ülkesi insani dayanışma ve yardım kapsamında Türk devlet yetikililerinin belirlediği kurumlara çadır, yaşam maddeleri ve tıbbi yardım ulaştırıyor. Bu devletlerden biri de Almanya. DW Türkçe’nin haberinde, kampanyalar ile toplanan yadımların AFAT’a aktarılamsı ve kayırmacılık Türk Kızılayı’nın STK’lara çadır satması ile Alman devletinin yardımların akıbeti hakkında sorgulama yaşamasına sebep oldu. 

Türk Kızılay’ı kendini zenginleştiremez

Çadırları deprem bölgelerine bedava gönderilmesi yerine yardım kuruluşlarına satılması Almanya'da da geniş yankı buldu. Konuyla ilgili haberlerin Alman medyasına yansımasının ardından Türkiye'ye gönderilen yardımlarla ilgili tartışmalar patlak verdi.

Türkiye-Almanya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Max Lucks, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda da afet bölgelerinde acil ihtiyaç duyulan çadırların Kızılay tarafından parayla satıldığı haberlerini duyduklarını, milyonlarca insan afetin acısını yaşarken Kızılay'ın kendisini zenginleştiremeyeceğini ifade etti.

Alman epd ajansına konuşan Yeşiller partili Lucks, bu tür haberlerin depremzedelerin öfkesini ve acısını daha da artırdığını belirterek "Türk Kızılayı'na yönelik söz konusu suçlamaların açıklığa kavuşturulması zorunludur. Çünkü afet yardımlarında Alman dernekleri bu kuruluşla iş birliği içinde. Dolayısıyla bu suçlamaların bizim verdiğimiz desteğe etkilerinin de olması gerekiyor" diye konuştu.

“STK'larla çalışılmalı"

Depremzedelerin desteklenmesi için Türkiye'ye gönderilen yardımlarda yerel aktörlere daha fazla odaklanılması çağrısı yapan Lucks, Alman içişleri ve dışişleri bakanlıklarının deprem yardımlarıyla ilgili iş birliğinde belediyeler ve sivil toplum örgütleriyle çalışmasının daha iyi olacağını kaydetti.

Kişisel ve siyasi sonuçları olmalı

Yeşiller partisi meclis grubunun iç politika sözcüsü Lamya Kaddor da çadır satışı durumunun netleşmesi halinde bunun kişisel ve siyasi sonuçları olması gerektiğini belirtti, "Yardım sevkiyatlarının kötüye kullanılması alçaklıktır ve konunun en hızlı şekilde açıklığa kavuşturulması gerekir" dedi.

Türk Kızılayı’nın depremin ilk günlerinde sanatçı Haluk Levent'in kurucusu olduğu AHBAP derneğine 46 milyon lira tutarında çadır sattışını haber yapan Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel konuyu gündeme taşınmıştı.

Tepkiler üzerine AHBAP haberi doğrularken Kızılay da satış işleminin "afetzedelerin barınma ihtiyacının bir an önce çözülmesi için" yapıldığını, çadır üretiminin devamını sağlamak amacıyla "hammadde bedelinin kabul edildiğini' açıkladı. Haluk Levent sonraki açıklamasında Kızılay'dan depremzedelere dağıtmak üzere gıda da satın aldıklarını duyurdu.

Kızılay'a tepkiler devam ederken Türk Eczacılar Birliği de, tanesi yaklaşık 140 bin lira fiyatla 76 metrekare büyüklüğünde beş adet çadırı Kızılay'dan satın aldıklarını kaydetti. BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.