Yargıç 3 yıldır söylüyor

Dünya Haberleri —

Charie Hebdo anısına düzenlenen anma

Charie Hebdo anısına düzenlenen anma

  • Fransız Komünist Partisi’nin 10 Ocak’ta Komünist Parti Merkez binasında Charlie Hebdo anısına düzenlediği anmada Paris Katliamı'nda yaşamını yitirenler de anıldı.

Anmanın gündeminde baskı ve özgürlükler başlığında İran ve Kürtlere yer verildi. Anmaya Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) eşbaşkanları, gazeteci, seçilmiş, karikatürist ve katliamda yaşamını yitiren Stephane Charbonnier’in(Charb) anne, babası Denise ve Michel Charbonnier’de katıldı.

Jin jiyan azadî ile buluşuyoruz

İlk oturumda İranlı sosyolog Chahla Chafiq, İran Demokratik Kadın Hareketi temsilcisi İrene Ansari ve Komünist Parti Genel Sekreteri Fabien Roussel yer aldı. Fabien Roussel, “Özgürlükleri savunmanın birincil görev olduğunu unutmayalım. 23 Aralık’ta yaşanan katliam kabul edilemez” dedi.

İrene Ansari, İran’da kadınların mücadelesinin yıllardır farklı biçimlerde sürdüğünü belirterek, “Bugün kadınlar ‘Jin jiyan azadî’ sloganı etrafında buluşuyor. Bu sloganın mimarı Kürtlerin mücadalesi, Rojava’dan İran’a esin kaynağı oldu” diye konuştu. Sosyolog Chahla Chafiq, tüm dinlerin önce kadın bedeni üzerinde tahakkümle kendi otoritesini nasıl kurduğunu anlattı. 

Özgürlükleri savunmaya devam

Charlie Hebdo yöneticilerinden Gerard Biard ve CDK-F ve TJK-F adına Berivan Fırat ikinci oturumun konuğu oldu. Biard, “Gazeteci, yahudi, polis vb. adları önemli değildi. Onlar ideolojik olarak öldürmeye gelmişlerdi. Bu liste Bataclan, Berlin, Nice, Strasbourg…. diye uzadı. İdeolojilerinin adı radikal islamdı. İran’da, Afganistan’da, Kürt bölgesinde müslümanları da öldüren ideoloji, Jina’yı da öldürdü. Toplumu kontrol altına almak için her şeyi yapıyorlar” diyerek baskı ve sindirmeye karşı ve özgürlükleri savunmaya devam edeceklerini belirtti.

İnsanlığı savunanlar katlediliyor 

CDK-F Dış İlişkiler Temsilcisi Berivan Fırat, ‘Jin, jiyan azadî” sloganının yaratıcılarından olan Sakine Cansız ve Evîn Goyî’nin Paris’te katledildiğini hatırlatarak, “Tıpkı İran’da devrim sonrası sistemin yerleşmesi gibi Erdoğan’ın da ılımlı islamla önce kitleleri kandırarak sistemini kurdu. Şimdi de sadece Ortadoğu’da değil aynı zamanda Avrupa içinde tehdit unsuru haline geldi. Charlie katliamında yaşamını yitiren Charb ‘Kürtler bizide savunuyor’ demişti. İnsanlığın değerlerini savunan, onları koruyanlar Paris’te katlediliyor” dedi.

Devlet sırrını kaldırın

Mecliste NUPES milletvekilinin İçişleri Bakanı Darmanin’e soru önergesini hatırlatan Fırat, Bakanın “Yargının işine karışamayız” sözlerine karşılık, “Bu ülkenin yargıcı 3 yıldır sizden devlet gizlilik kararını kaldırmanızı talep ediyor” diyerek bir kez daha devlet sırrı gerekçesini kaldırın çağrısını yineledi.

‘Kürtlerin yanında olmak istiyorum’

Konuşmaların ardından Charb’ın ailesi ile bir araya gelen Berivan Fırat’a anne Denise, “Oğlum katledilmeden birkaç gün önce televizyon izliyorduk. ‘Ben gidip Kürtlerle birlikte DAİŞ’e karşı mücadele etmek istiyorum. Kürtlerin yanında olmak istiyorum’ dedi” diyerek son diyaloglarından bir kesit anlattı. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.