‘Yeni yaşamı inşa etmede kararlıyız’

Kadın Haberleri —

.

.

  • HDP Kadın Meclisi gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesinde kadına yönelik şiddet, tutuklamalar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit, Rojava’ya yönelik saldırılara dikkat çekti. “Jin jiyan azadî isyanımızdır” diyen Meclis, eşit ve adil bir sistemi inşada ısrarlı olacaklarını kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi 29 Kasım’da gerçekleştirdiği toplantının sonuç bildirgesini açıkladı. Mirabel Kardeşler’den Nagihan Akarsel’e, molla rejimine karşı direnen İran’daki kadınlardan 25 Kasım’da erkek-devlet şiddetine karşı barikat olan tüm kadınlara adanan toplantının sonuç bildirgesinde, erkek egemen ulus devlet yapılanmasının kadınların, “Jin jiyan azadî” isyanına çarptığı belirtildi.

Kürt kadınları egemen iktidarın hedefi

Kürt kadınlarına yönelik devlet politikasına da dikkat çekilen bildirgede, “25 Kasım’ın akabinde Kürt kadın hareketi olan TJA aktivistlerine yönelik gerçekleştirilen gözaltı operasyonu AKP-MHP iktidarının baskı ve zor aygıtlarıyla susturmak istediği kadınlara düşman ve saldırgan politikalarından bağımsız değildir. Ömrünü kadın özgürlük mücadelesine adayan Kürt kadınlar, bir kez daha AKP-MHP erkek egemen iktidarının hedefi olmuştur” denildi.

Kadınların güçlenin ittifakına da işaret edilen bildirgede, iktidarın kadına yönelik saldırılarının “Güçlenen enternasyonal kadın mücadelesinden korkunun bir sonucudur” olduğu ifade edildi. Kadın mücadelesinin kriminalize edilmek istendiği belirtilen bildirgede, “Jin jiyan azadî isyanımızdır” vurgu yapıldı.

Tecride karşı direnişten vazgeçmeyeceğiz

“İktidar, İmralı’da başlayan ve tüm cezaevlerine yayılan tecridi adeta bir yönetim rejimi haline getirmek istiyor” denilen bildirgede, Garibe Gezer’e yönelik işlenen insanlık suçuna dikkat çekildi. 

İktidarın savaş politikalarına da değinilen bildirgede şunlar belirtildi: “İmralı cezaevinde Sayın Öcalan’ın CPT heyetiyle görüşmeyi reddetmesi de savaş politikalarına karşı bir tavırdır. İmralı tecrit sistemindeki hukuksuzluğa karşı uzun süredir kendisinden haber alınmayan Sayın Öcalan’a bir an evvel avukat görüşünün sağlanması çağrımızı her fırsatta yineleyeceğiz. Tecride karşı direnişimizden vazgeçmeyeceğiz!”

Saldırı kadın devriminedir

NATO’dan onay alan AKP-MHP iktidarının, kimyasal silah kullanımı dahil her tür savaş suçu şüphesini taşıdığı ifade edilen bildirgede, “Faili belli olduğu halde Taksim saldırısını gerekçe göstererek yapılan hava saldırıları halkların, kadınların ortak yaşamınadır, Rojava kadın devriminedir” denildi.

Yaşamı biz kadınlar inşa edeceğiz

Savaş ve şiddet politikalarının bir sonucu olarak kadınların yaşadığı yoksulluk, ucuz iş gücü olma, kadın emeğinin sömrüsü, istihdam sorunu, kadını eve hapseden bakım yükü  gibi konuların altı çizilen bildirgede, kadınların seçeneksiz olmadığı kaydedildi.

Bildirgenin devamında şöyle belirtildi: “Derinleşen yoksulluk ve kriz ortamında 3’üncü yol çizgimiz egemen iki bloka karşı ezilenlerin tarihsel ittifakıdır. Demokratik, özgürlükçü, çoğulcu yaşamı biz kadınlar birlikte inşa edeceğiz. Hedefimiz, yalnız iktidarı değiştirmek değil; yeni yaşamı kuracak hakikati yaratmaktır. Ne restorasyoncu zihniyeti ne de tek adam rejimini kabul ediyoruz. Kadın ittifakımız ve dayanışmamızla 3’üncü yolda buluşuyoruz.

Kolektif bir planlama oluşturuldu

Kadın Meclisimiz siyasal süreci tüm boyutlarıyla tartışarak, örgütsel durum değerlendirmesi yaparak seçim sürecini de kapsayan kolektif bir planlamayı oluşturmuştur. Şiddette, yolsuzluğa, talana dayalı politikalara, yaşamımızı derinden etkileyen tecrit sonucu güçlenen savaş politikalarına ve savaşın beslediği yoksulluğa ve kadın katliamlarına karşı yeni yaşamı, özgürlüğü, eşit ve adil bir sistemi inşa etme kararlılığımızı ısrarla sürdürmeye devam edeceğiz.”

JINNEWS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.