Yere indikçe kayıpları artıyor

Gerilla hava savunma

Gerilla hava savunma

  • 1'i rütbeli 47 Türk askeri öldürüldü, 9'u ise yaralandı. 1 Skorsky tipi helikopter düşürüldü, 10 helikopter darlelendi. 1 dron düşürüldü. 3 mevzi ve 2 mobesse kamera sistemi imha edildi, 1 mevzi de darbelendi. 
  • Yer, zaman ve eylem tarzı dahil detaylarıyla açıklanmasına rağmen Türk Genelkurmayı, kayıplarını saklamayı sürdürüyor. Genelkurmaya göre; sadece 26 Mayıs'ta sözleşmeli er Mehmet Meral, 28 Mayıs'ta ise uzman çavuş Hasan Çatal öldü. 

YJA Star gerillaları öncülüğünde tarihi 1 Haziran Hamlesi’nin 18. yıl dönümünü selamlamak amacıyla etkili eylemler gerçekleştirildi. 56 Türk askerinin savaş dışı bırakıldığı eylemler sırasında bazı cenazelerin üzerine de gidildi. 
HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından önceki gün yapılan yazılı açıklamada, yarı hareketli timlerle arazide ve savaş mevzilerinde geliştirilen tarihi direnişin kesintisiz sürdüğü belirtildi. BİM'e göre; Türk ordusu, yüzlerce kez obüs ve havanlarla, 39 kez kimyasal silahlarla ve 33 kez de savaş uçaklarıyla direniş alanlarını bombaladı. Gerilla eylemleri sonucunda; 13 Türk askeri öldürüldü, 3'ü yaralandı. 3 mevzi ve 1 mobesse kamera sistemi imha edildi, 1 mevzi ile  7 helikopter darbelendi. BİM'in dünkü açıklamasına göre ise 1 Skorsky ve 1 dron düşürüldü, 12 Türk askeri öldürüldü, 6'sı yaralandı, 1 mobesse kamera sistemi imha edildi. YJA Star gerillaları bazı cenazelerin üzerine gidip silah ve malzeme kaldırdı. 
BİM'in hafta sonu açıklamalarında paylaştığı bilgiler şöyle:

Avaşîn Bölgesi

* Mervanos'a bağlı Kanî Biyê arazisindeki Türk askerleri, 26 Mayıs günü yarı hareketli timler tarafından denetim altına alındıktan sonra saat 17.10’da 3 koldan hedef alındı. Birinci eylem kolu, 2 mevzi ve 1 mobesse kamera sistemini imha ederek, 3 askeri öldürdü. İkinci eylem kolu, 1 mevzi imha etti, 1'ini darbeledi. Üçüncü eylem kolu ise suikast taktiğiyle 1 askeri öldürdü, 1'ini ise yaraladı. Eylemin ardından alanı yoğun şekilde bombalayan Türk ordusu, akşam saatlerinde kayıplarını helikopterlerle alandan uzaklaştırabildi.
* Werxelê Direniş Alanı’nın savaş mevzilerine 27 Mayıs günü saat 16.50’de patlayıcılarla saldırmak isteyen Türk askerleri, sabotaj taktiğiyle vuruldu; 1'i öldürüldü. 
* Türk ordusu, 27 Mayıs günü Werxelê Direniş Alanı’nı 23 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla, 3 kez de savaş uçaklarıyla bombadı.
* Werxelê Direniş Alanı’nı 28 Mayıs günü 08.00 – 14.40 saatleri arasında kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalamak isteyen Türk askerleri, 3 kez ferdi, 2 kez ağır silahlarla ve 2 kez de sabotaj taktiğiyle vuruldu. Etkili müdahaleler sonucunda bir kademe geri çekildiler. 

Zap Bölgesi

* Türk ordusu, 26 Mayıs günü Şehîd Berxwedan ve Şikefta Birîndara savaş mevzilerini 7 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı. Ertesi gün saat 10.00’da Şehîd Berxwedan savaş mevzilerini 5 kez zehirli gazlar ve patlayıcılarla bombaladıktan sonra ilerlemek istedi. Gerillanın müdahalesi ardından bir kademe geri çekilmek zorunda kaldılar. Türk askerleri, saat 11.00’de ağır silahlarla tekrar vuruldu.
* Şikefta Birîndara ve Karker Direniş Alanları üzerinde 27 Mayıs günü akşam saatlerinde bulunan helikopterler, yoğun ateş altına alındı. Gerillanın etkili vuruşları sonucunda 2 Skorsky helikopter darbelenip alandan uzaklaşmak zorunda kaldı. 
* Türk ordusu, 27 Mayıs günü saat 22.00’de Girê Cûdî Direniş Alanı’na 11 kez indirme yapmaya çalıştı. İndirme esnasında helikopterlere müdahale eden gerilla, 3 helikopteri darebeledi. Helikopterler, indirme yapamadan alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.
* Girê Cûdî Direniş Alanı’ndaki Türk askerleri, yarı hareketli timler tarafından 27 Mayıs günü saat 08.00, 14.00 ve 18.40’ta vuruldu; 2'si öldürüldü, 1'i yaralandı.
* Girê FM Direniş Alanı’nda konumlanmak isteyen Türk askerlerine karşı 27 Mayıs günü saat 21b30’da sızma eylemi gerçekleştirildi; 2'si öldürüldü. Daha sonra bu alan saldırı helikopterleriyle bombalandı. Türk ordusu, ölü ve yaralılarını Skorsky helikopterlerle alandan uzaklaştırdı.
* Girê FM Direniş Alanı, 27 Mayıs günü saat 23.00’ten 01.00’e kadar saldırı helikopterleriyle bombalandı. Saldırı helikopterleri alanı bombalarken 2 Skorsky helikopteri alana indirmek yapmak isterken müdahale edildi; 1 Skorsky helikopteri darbelenince 2 helikopter de indirme yapamadan alandan uzaklaştı.
* YJA Star gerillaları, 27 Mayıs saat 08.00, 14.00 ve 18.40’ta Girê Cûdî Direniş Alanı’nın Şehîd Leşker savaş mevzileri çevresine indirme yapmak isteyen Skorsky helikopteri yoğun ateş altına aldı. Ağır darbe alan helikopter, Colêmerg’in Çelê ilçesinde bulunan Girê'deki karakola gitmek isterken Zap Suyu çevresinde düşerek imha oldu.
* Girê FM Direniş Alanı’ndaki savaş mevzileri çevresinde hareket halinde olan Türk askerleri, 28 Mayıs günü saat 16.40’ta vuruldu; 1'i öldürüldü, geri kalanlar panik içinde araziye dağıldı.
* YJA Star gerillaları, 28 Mayıs günü saat 09.00’da Şikefta Birîndara Direniş Alanı’nı üzerinde bulunan 1 dronu vurarak düşürdü.
* YJA Star gerillaları, 28 Mayıs’ta Şehîd Şahîn Direniş Alanı’nın Şehîd Berxwedan savaş mevzilerine doğru ilerlemek isteyen 3 Türk askerini denetim altına alarak sabotaj taktiğiyle vurdu; öldürülen askerlerden 1'i uçurumdan düştü. Diğer 2'sinin cenazelerinin üzerine giden gerilla, 2 MPT silahına, 2 rexte, 1 tabancaya ve bu tabancaya ait 2 şarjöre, 1 cep telefonuna, 2 telefon kartına, 2 el fenerine, patlatılmaya hazır 4 mayına, 1 kafa kamerasına, 1 askeri çantaya ve yaşam malzemelerine el koydu. Aynı gün saat 16.00’da savaş mevzilerine yaklaşmak isteyen Türk askerleri ise 3 koldan hedef alındı. Gerillanın etkili vuruşları sonucunda 4'ü öldürüldü, 3'ü ise yaralandı. Eylemin ardından alanı ağır silahlarla bombalayan Türk ordusu, tekrar ilerlemek istedi. Bir kez daha gerilanın hedefi olan Türk askerleri, 2 kez sabotaj taktiğiyle vuruldu; 2'si daha öldürüldü, 3'ü ise yaralandı. 
* Türk ordusu 28 Mayıs’ta Zap'a bağlı Şehîd Şahîn, Şehîd Berxwedan, Girê Şehîd Hewrê, Girê Cehennem ve Şikefta Birîndara alanlarını 34 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı.

Metîna Bölgesi

* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nda 26 Mayıs günü saat 23.40’ta indirme yapmak isteyen Skorsky tipi helikopterler, yoğun ateş altına alındı. Gerillanın etkili vuruşları sonucunda 1 Skorsky helikopter ağır darbe aldıktan sonra diğer helikopterlerle birlikte alandan uzaklaşmak zorunda kaldı.
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Girê Şehîd Hêjar savaş mevzilerine doğru 27 Mayıs günü saat 08.30’da ilerlemek isteyen Türk askerleri vuruldu. Bunu üzerine bir kademe geri çekildiler. Aynı gün saat 16.50’de savaş mevzileri çevresindeki askerler sabotaj taktiğiyle ve saat 17.00’de ağır silahlarla vuruldu; 2'si öldürüldü, 1'i ise yaralandı.
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Şehîd Şoreş savaş mevzileri çevresindeki Türk askerleri, 27 Mayıs günü saat 14.30’da iki kez ağır silahlarla vuruldu. 
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Şehîd Zemanî savaş mevzilerine doğru 27 Mayıs günü saat 03.30’da ilerlemek isteyen Türk askerleri, denetim altına alınarak yakın mesafeden vuruldu; 2'si öldürüldü. 28 Mayıs günü saat 08.00’de ferdi silahlarla hedeflenerek tekrar vuruldu; 2'si daha öldürüldü. 
* Türk ordusu, 27 Mayıs günü Şehîd Hêjar savaş mevzilerini 4 kez kimyasal silah ve patlayıcılarla bombaladı. 
* Girê Hakkarî Direniş Alanı’nın Şehîd Zemanî savaş mevzileri çevresinde hareket halinde olan Türk askerleri, 28 Mayıs günü saat 07.00’de ferdi silahlarla vuruldu; 2'si öldürüldü.
* Türk ordusunun Girê Koordîne arazisine yerleştirdiği 1 mobesse kamera sistemi, imha edildi.

İki günlük bombardıman

Türk ordusunun 27 Mayıs günü havadan ve karadan sürdürdüğü ağır bombardımanın detayları şöyle:
* Zap'a bağlı Çemço, Saca, Çiyareş ve Kurêjahro Direniş Alanları, saldırı helikopterleri, sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle ve 16 kez de savaş uçaklarıyla bombalandı.
* Xakurkê'ye bağlı Girê Şekîf ve Ava Lolan alanları, sınır hattındaki karakollardan atılan obüs ve havanlarla bombalandı.
* Metîna'ya bağlı Girê Hakkarî Direniş Alanı, sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle ve 7 kez savaş uçaklarıyla bombalandı.
* Girê Cûdî, Girê FM, Girê Amediyê ve Girê Bahar Direniş Alanları, obüslerle yüzlerce kez ve savaş uçaklarıyla 7 kez bombalandı. 
Türk ordusunun, 28 Mayıs günü obüs, saldırı helikopteri ve savaş uçaklarıyla gerçekleştirdiği bombardıman şöyle: 
* Zap'a bağlı Şehîd Şahîn, Kurêjahro, Şehîd Harûn, Şehîd Tolhildan, Girê Cehennem, Çiyareş, Şikefta Birîndara, Çemço, Girê Cûdî, Girê FM, Girê Amediyê ve Karker alanları, saldırı helikopterleri ve sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle yüzlerce kez ve 27 kez de savaş uçaklarıyla bombalandı.
* Metîna'ya bağlı Girê Hakkarî Direniş Alanı, sınır hattındaki karakollardan atılan obüslerle bombalandı.
* Avaşîn'e bağlı Werxelê Direniş Alanı, savaş uçaklarıyla 4 kez bombalandı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.