Yok olmanın eşiğinden 100 tabura

Kadın Haberleri —

Rojda Kaxre

Rojda Kaxre

  • YPJ komutanlarından Rojda Kaxre, öz savunma hedefiyle örgütlenme mücadelesini büyüttüklerini belirterek, YPJ bünyesinde bugüne kadar 100’den fazla taburun oluşturulduğunu kaydetti. 

Dünyanın her yerinde özgürlük için sokaklara çıkan kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bir kez daha savaşa, yoksulluğa, erkek-devlet şiddetine karşı seslerini yükseltiyor. Ancak insanlığın ilk ana yurdu ve kadın etrafında gelişen toplumsallığın merkezi olan Ortadoğu’da kadınlar, 25 Kasım’ı savaşın gölgesinde karşılıyor. Ortadoğu’da yaşanan savaş, kriz ve bunalımın kökleri kadın emeği ve bedeni üzerindeki ilk sömürüye kadar uzanırken, kadınların bu sömürüye yanıtı Rojava’da devrim yapmak oldu.  

Ortadoğu yakın tarihin destansı mücadelelerinden biri olan Rojava Devrimi, kadına reva görülen yazgıyı altüst ederek yeni bir sistem inşa etti. Bir devrime adını verene kadınlar, DAİŞ’e karşı verdiği amansız mücadeleyle adını tarihe yazdırdı. Yeni bir yaşamın tohumlarını Ortadoğu topraklarına eken kadınlar, kapitalist modernitenin hedefi olsa da bu direnişten vazgeçmedi. 

Yekîneyên Parastina Jin (Kadın Koruma Birlikleri/YPJ) komutanlarından Rojda Kaxre, 25 Kasım’a giderken Rojava Kadın Devrimi’ni, devrimle birlikte yeniden inşanın neden hedef alındığını değerlendirdi. 

 

 

İdeolojik ve askeri derinleşme

Nisan 2012’de kurulmasından bu yana kadınların eliyle devrimin inşa edilmesine öncülük eden YPJ’nin, saldırıların arttığı zamanlarda da ideolojik tavrından taviz vermediğini ifade eden Kaxre, YPJ'nin öz savunma temelinde hem örgütlenme hem de ideolojik ve askerî açıdan derinleştiğini kaydetti. Öte yandan, saldırılara karşı gerek eylemlerde gerek savunmada en ön saflarda kadınların yer aldığını söyledi.

 

 

DAİŞ’i kadınlar durdurdu 

YPJ’nin hem Rojava Devrimi'nde hem de Kobanê’de DAİŞ’e karşı efsaneleşen bir direniş sergilediğini vurgulayan Kaxre, dünyanın en korkulan örgütlerinden biri olan DAİŞ’i kadınların verdiği mücadelenin durdurduğunu belirtti. 

“Dünya DAİŞ’ten, onlar da kadınlardan korkuyordu” diyen Kaxre, DAİŞ’in “Kadınların eliyle öldürülürseniz cennete gidemeyeceksiniz” fetvasını hatırlattı.

“Kadınlar ve kadının özgürleşmesi onların en büyük korkusu olmuştu. Kadınlar için feodal, erkek aklıyla bir rol biçen DAİŞ, eve kapatmak, ev işleri yapıp çocuk doğuran kadınlar haline getirmek istiyordu. Bunun için kadınları kaçırdı, işkenceler etti. Böylelikle kadınları korkutmak sindirmek istiyordu, ancak karşılarında mücadele eden kadınları buldular.” 

DAİŞ’i yenmeleri ve devrim yapmalarıyla Türkiye’nin hedefi olduklarına dikkat çeken Kaxre, saldırıların amacının DAİŞ’e karşı verilen mücadele ve kurulan yeni yaşam olduğunu belirtti. 

 

 

Ortadoğu’daki tüm kadınlar için

Konuşmasına Türkiye’nin saldırılarının nedenleriyle devam eden Kaxre, şunları söyledi: “Türkiye sadece askeri anlamda değil, özel savaş metodlarıyla da bize saldırıyor. Buna karşı sadece Kuzey-Doğu Suriye’de yaşayan kadınlar değil, Ortadoğu’nun her yerinde kadınlar olarak mücadele etmek şart. Bugün Ortadoğu topraklarının her tarafında savaş var. Bu toprak savaşlarında en çok katledilen, hedef alınanlar da kadınlar. İsrail-Filistin arasında yaşananlar buna bir örnek. Filistinliler bir yandan yurtlarını savunurken bir yandan katlediliyor. Biz bu savaşlarda hedef alınan kadınlar için ne gerekiyorsa onu yapacağız. Çünkü toprağından, yurdundan edilen bir kadın tecavüze, şiddete, kaybolmaya mahkûm ediliyor. Biz de bunun bilinciyle hem yurdumuzu hem de Ortadoğu’daki kadınları savunuyoruz. Biliyoruz ki bu katliamları, vahşeti durdurabilecek tek aktör kadınlardır.” 

100’den fazla taburla

Kuruluş esaslarından biri olan kadın mücadelesine ilk günkü gibi bağlı kaldıklarını ifade eden Kaxre, YPJ içerisinde bu güne kadar 100’den fazla taburun yer aldığını kaydetti. Kadın kimliğinin bilinciyle mücadelelerini sürdürdüklerini ifade eden Kaxre, mücadelenin sadece Kuzey-Doğu Suriye’de yaşayan kadınları değil dünyanın dört bir tarafında yaşayan kadınları kapsadığını belirtti. 

Arîn ve Zîlan’ın ardından…

Rojava Devrimi’nden sonra Kuzey-Doğu Suriye topraklarından özgürleşme intikamı alınmaya çalışıldığını ifade eden Kaxre, “Burada demokratik bir yaşamın kurulmasına karşı dört bir koldan saldırıyorlar. Bugün işgal altında olan Efrîn ve Serêkaniyê kentlerinde kadınlara yaşatılanlar ortada. Kadınlar bu kentlerden kaçırılıyor, tecavüze uğruyor, satılıyor, bu bir katliamdır. Ancak dünya buna şahit olmasına rağmen hiçbir şey yapılmıyor. Orada yaşayan kadınlar her gün tecavüze uğrama, satılma, öldürülme endişesiyle yaşama mahkum ediliyor. Biz bugün o kadınlar için de mücadele yürütüyoruz. Biz verdiğimiz mücadeleyle DAİŞ’e karşı zafer kazandık, kadınları özgürleştirdik. DAİŞ Arin Mirxan’lardan nasıl korktuysa Türkiye de Zilan’lardan öyle korkuyor. Biz de onların mirasını devralan kadınlar olarak mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu. MA/RIHA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.