YÖK protestolarına saldırı

  • YÖK’ün kuruluş yıl dönümünde protesto gösterileri yapan öğrenciler darp edilerek gözaltına alındı.

 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 40 yıl önce 6 Kasım 1981'de kuruldu. Darbenin ardından kurulan YÖK’ün bu 40 yıllık tarihindeki belirgin pratiği, üniversiteleri iktidarların politikalarına göre yönetmek ve on binlerce üniversite öğrencisi ile akademisyeni okullarından geçici veya kalıcı olarak uzaklaştırmak oldu. 12 Eylül darbesinin bir mirası olarak günümüzdeki halini alan YÖK, 15 Temmuz 2016’daki devlet içi çatışmanın ardından ilan edilen OHAL kapsamında, aralarında Barış Akademisyenlerinin de bulunduğu yaklaşık 6 bin akademisyeni de Kanun Hükmünde Kararname’yle (KHK) ihraç etti. Türkiye’de 19 yıldan beri iktidarda olan AKP döneminin sona erdiği yönündeki tartışmalar sürerken, üniversite öğrencileri de akademideki özgürlüklerin yeniden kazanılacağı bir sürece girdiklerini ve YÖK’ün, AKP ile birlikte çöküş yaşayacağını ifade etti.

Üniversite öğrencileri, 6 Kasım’dan itibaren YÖK’ün kuruluş yıl dönümünü “Özgürlüğümüz ve Geleceğimiz İçin” şiarıyla düzenleyeceği eylemlerle protesto ediyor.

Gençlik Komiteleri, önceki gün Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü ve Halitağa Vergi Dairesi önünde Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) kuruluşunu protesto etti. Eylemlerde "Kayyum varsa üniversite yok" ve "Külliye varsa üniversite yok" dövizleri açan 11 öğrenci gözaltına alındı. Bazı öğrenciler ise Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi önünde oturma eylemi başlattı. İzmir’de gençlik örgütleri, Alsancak’ta bulunan ÖSYM binası önünde protesto etti.

Protestoların bugün de devam etmesi bekleniyor.   İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.