Yoksulların evini yıkıyor

  •  AKP’li Beyoğlu Belediyesi, Hacıhüsrev Mahallesi'ndeki evleri yıkıyor. Yıkıma karşı çıkan mahalle sakinleri, belediye başkanının kendilerine "Başınızın çaresine bakın" dediğini aktardı. 

 

İstanbul’da AKP yönetiminde bulunan belediyeler, "kentsel dönüşüm" adı altında birçok yeri sermayedarlara peşkeş çekiyor. Beykoz'un Tokatköy ve Beyoğlu'nun Fetihtepe mahallelerinin ardından farklı bir mahalle daha ranta açıldı. AKP’li Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız, ilçeye bağlı Hacıhüsrev Mahallesi'ni Polat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Polat'ın "Piyalepaşa Projesi" için yıkıyor.

Mahalle sakinleri, gecekondu olan evleri için belediyeden yıllar önce tapu sözü aldı. Her seçim sonrası verilen sözler unutuldu. Mahalle sakinleri, daha sonra polis zoruyla evlerinden çıkarıldı. Evlerine mühür vurulan yurttaşlardan birçoğu, eşyalarını depolara kaldırarak, gidecek yerleri olmadığı için komşularına yerleşti. Son olarak evlerinin yıkımına başlandı.  

Polis zoruyla dışarı attılar

Hacıhüsrev Mahallesi'nin 38 yıllık sakini Ramiz Kahya, evlerin gecekondu olduğunu ve belediyeden izin alarak yaptıklarını söyledi. Evin vergisini ödediğini ifade eden Kahya, şunları söyledi: "Polat İnşaatın projesi geldi, evimizin yıkım emri çıktı. Kapımızı mühürlediler. Kimseye haber vermeden polis zoruyla bizi dışarıya attılar. Yargısal süreç daha sonuçlanmadan polis, iki hafta önce birçok insanı evlerinden zorla çıkardı. Beni, eşyalarımla birlikte dışarı attılar. Eşyalarımı Bahçelievler’e götürmek istediler. Orada belediyeye ait depoları varmış, ancak kendim depoya götürdüm. Mühürlendiği için evime giremiyorum. Kalacak bir yerim olmadığı için sağ olsun komşular beni evlerine davet ediyor. Her gün bir yerde kalıyorum." 

Teklif ettikleri çok az

Evinin yıkılıp yerine okul yapılacağının kendisine söylendiğini paylaşan Kahya, düşük bir ücretle evinin kendisinden alınmak istendiğini ve verilmek istenin parayla İstanbul’da bir ev almanın mümkün olmadığını kaydetti. İstanbul’da ev fiyatlarının 1 buçuk milyon TL’den başladığını anımsatan Kahya, "Bana 400 bin TL para veriyorlar. Ben bu parayla bir yerde ev bulamam. Bundan dolayı mağdur olduk ve tekliflerini kabul etmediğimiz için polis zoruyla evlerimizden çıkarıldık. AKP’li Beyoğlu Belediyesi tarafından imara açılınca Kaymakamlık, Milli Eğitim Bakanlığı ve belediye birlikte işi götürmeye çalışıyorlar” diye konuştu. 

Başınızın çaresine bakın

Ev için belediyeden ruhsat aldığını ve sonrasında bu ruhsatın da iptal edildiğini aktaran Kahya, yaşadıkları mağduriyete dair Beyoğlu Belediye Başkanı Haydar Ali Yıldız’ın yanına giderek, kendilerine yardımcı olmasını istediklerini dile getirdi. Kahya, "Bizi resmen fırçaladı ve bir tek kovmadığı kaldı. Bize, ‘Ben karışmam, beni ilgilendirmez, siz başınızın çaresine bakın. Gidin kaymakamlıkla görüşün’ dedi. Biz de elimiz kolumuz bağlı kapısından çıktık. Belediye başkanı, yapılan projeyle herhalde bir bağlantısı olduğu için bizi umursamadı” dedi. Sonrasında kaymakamın yanına gittiklerini söyleyen Kahya, şunları söyledi: "Kaymakam bize, ‘orada okul yapılacağı için şu anda orayı boşaltacaksınız’ dedi. Sabah saat 8.30 mahalleye 5-6 tane otobüsle birlikte polisler geldi. Bize, ‘bir saat içerisinde burayı boşaltacaksınız’ dediler. Biz de bir saat içinde boşaltamadık. Elimiz ayağımız bir birine karıştı. Bizi dövmedikleri kaldı. Yardım istiyoruz. Çaresiziz, ne yapacağımızı bilmiyoruz.”

Mahalleli yıkım istemiyor

Mahalle sakinlerinden Murat Kaştaş ise Polat Holding’in devleti arkasına alarak, evlerini işgal ettiğini savundu. Evlerinin yıkılmasından haberinin dahi olmadığını kaydeden Kaştaş, "Buraya bütün İstanbul’un çevik polisini getirdiler. Bizim elimizde silah yok, cephane yok. Biz sadece hakkımızı savunuyoruz” dedi. Ev yıkımları olacağı zaman proje sahiplerinin kendilerini çağırdığını aktaran Kaştaş, şunları dile getirdi: "Resmen, ‘defolun gidin’ teklifi yaptılar. Ben buraya 50 yıllık birikimimi ve hayatımı vermişim. Burası benim, torunlarımın, çocuklarımın hayatı. Komşularım alacağını alıp gitse dahi ben buradan gitmeyeceğim.” 

Bilal Erdoğan da ortak

Projeye AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın da ortak olduğunu iddia eden Kaştaş, şöyle konuştu: “Buranın gerçek sahibi Tayyip Erdoğan. Bu koskocaman mahalleyi Adnan Polat alamaz ve hükmedemez. İsterse para bassın yine tek başına alamaz. Ben bir tane bina almak için 50 yılımı verdim. Burada rantsal dönüşüm var, kentsel dönüşüm değil. Şimdi adım adım gidiyorlar. İlk önce küçük yerlerden başlıyorlar. Hacıhüsrev, Hacıahmet, Fetihtepe ve ondan sonra Okmeydanı’na gelecekler. Güçleri yettikçe. Faşist düzen böyle bir düzen. Sen hakkını, hukukunu aramadığın; örgütlenemediğin sürece ezilirsin kardeşim.”   MA/İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.