Yüzde 30 kapasiteyle açıldı

Dünya Haberleri —

Gaz sorunu/foto: AFP

Gaz sorunu/foto: AFP

  • Rus doğal gazını Almanya üzerinden Avrupa’ya taşıyan Kuzey Akım 1 boru hattındaki bakım çalışmaları tamamlandı. Hattan doğal gaz akışı başladı ancak gelen miktar kapasitenin yüzde 30’u civarında. 

Rusya-Ukrayna savaşı ardından bakım çalışmaları gerekçe gösterilerek 11 Temmuz’da Rusya tarafından faaliyetlerine ara verilen gaz akışının yeniden başlamamasından endişe ediliyordu. Kuzey Akım 1 boru hattından dün sabahtan itibaren yeniden doğal gaz gelmeye başladı. Ancak Almanya’daki enerji dağıtımından sorumlu kuruluş olan Federal Ağ Ajansı'nın başkanı Klaus Müller yaptığı açıklamada, Almanya'ya ulaşan gazın, söz konusu boru hattının kapasitesinin yalnızca yüzde 30'u oranında olduğunu dile getirdi. Müller mesajında, gün içinde bu oranda bir değişiklik olma ihtimalinin de düşük olduğunu ifade etti. 

Çözümleri gaz tasarrufu

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Brüksel'de "Güvenli Kış İçin Gaz Tasarrufu" başlıklı paket hakkında basın toplantısı düzenledi. Hali hazırda AB üyesi 12 ülkede Rus gazının kısmen veya tamamen kesintiye uğradığına işaret eden von der Leyen "Rusya'dan gaz akışı, geçen yılın aynı döneminin 3'te 1'inden daha az durumda bulunuyor” dedi. Rusya dışındaki kaynaklardan gelen gazın ise 2022'nin başından bu yana 35 milyar metreküp arttığını dile getiren von der Leyen, AB üyesi ülkelere gaz tasarrufu yapılmasını salık verdi: “Üye ülkelerden gaz tüketimini yüzde 15 azaltmalarını istiyoruz. Bu 45 milyar metreküp gaza eşdeğer. Bu azalışla Rus gazının tamamen kesilmesi durumunda bu kışı güvende geçirebiliriz.”

BERLİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.