Yüz yüze görüşme olmayacak

Dünya Haberleri —

İngiltere

İngiltere

  • İngiltere 2022 Temmuz’undan önce gelen ve iltica başvursunda bulunan 12 bin kişinin başvurularını, yüz yüze mülakatlar yapmadan karara bağlayacak.

Afganistan, Eritre, Libya, Suriye ve Yemen’den gelip iltica eden 12 bin kişinin başvurularının 10 sayfalık bir anket üzerinden değerlendirileceğini açıklayan, İngiltere İçişleri Bakanlığı, kararın geçen yıl Temmuz ayından önce gelip başvuranları kapsadığını açıkladı.

Karar İngiltere Başbakan’ı Rishi Sunak’ın bu yıl sona erdirme sözü verdiği iltica başvurularındaki yoğunluğu azaltmaya dönük. İçişleri Bakanlığı bunun bir iltica affı olmadığını, ancak sistemi beş ülke için düzene sokacağını söylüyor. Bakanlık, bu ülkelerden gelen ilticacıların başvurularının yüzde 95’inin halihazırda kabul edildiğini ifade ediyor.

20 günde teslim etme zorunluluğu

Yetkililer, güvenlik ve adli kontrollerin yapılmaya devam edeceğini, parmak izi gibi biyometrik uygulamaların da süreceğini ancak ilk kez yüz yüze görüşme yapılmayacağını aktarıyor. Bunun yerine sığınmacılar kendilerine verilen bir formu dolduracak ve 40 kadar soruyu yanıtlayacak. İngilizce doldurulması zorunlu olacak formun 20 iş günü içerisinde teslim edilmesi gerekecek. Aksi takdirde başvurunun geri çekildiği varsayılabilecek.

150 bin dosya beklemede

Daha önce yüz yüze mülakatların önemine değinen İçişleri Bakanlığı, Birleşik Krallık'ta bulunma hakkı olmayan kişileri tespit etmek için sıkı kontroller yapmaktan daha hızlı olacak bu yöntem karşısında eleştirilerle karşı karşıya kalabilir.

İçişleri Bakanlığı ise yeni sürece dahil olacak herkesin suç geçmişine bakılacağı ve güvenlik soruşturmasına tabi tutulacağını söyledi. Açıklanacak yeni verilere göre başvuru dosyası bekleyen kişilerin sayısının 150 binin üzerinde olması bekleniyor. Sunak, geçen Aralık ayında altı aydan uzun süredir başvurusunun sonuçlanmasını bekleyen kişilerin sayısını yarıya indirme taahhüdünde bulundu. Bu şekilde bekleyen kişi sayısı 92 bin olarak tespit edilmişti. LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.