Zilan Kürt Kadın Festivali'nde kadınlar halaya durdu

Kadın Haberleri —

İngiltere / Zilan Kadın Festivali / Foto: Mark Campbell 

İngiltere / Zilan Kadın Festivali / Foto: Mark Campbell 

  • İngiltere'nin başkenti Londra'da 17. Zilan Kadın Festivali düzenlendi. Zengin bir içeriğe sahip olan festivalde yapılan konuşmalarda kadın kazanımları, devriminin hedef alındığı kaydedildi. Pekçok etkinliğin yapıldığı festival halaylarla sona erdi. 

İngiltere'nin başkenti Londra'da 17. Zilan Kadın Festivali düzenlendi. 26 Haziran’da  Jiyan Kadın Meclisi tarafından organize edilen festival Kürt Toplum Merkezi'nde yapıldı.

''Diren, Örgütlen, Özgür Yaşa!'' şiarıyla organize edilen festival, zengin bir programa ev sahipliği yaptı.  

Yoğun bir katılımla başlayan festival, devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Ardından Jiyan Kadın Meclisi başkanı Özgür Jiyan açılış konuşması yaptı. Son siyasal süreci değerlendiren Özgür Jiyan, Başûrê Kurdistan Şengal ve Mexmûr’da yapılan saldırıların Kürt soykırımını tamamlamak amacıyla yaptığını belirterek, Kürt kadın devriminin ve kazanımlarının da hedef aldığını söyledi.

Foto: Mark Campbell

Kürt kadınları ve gençlerinin soykırım ve işgale karşı direndiğini kaydeden Jiyan, bu tarihi direnişi selamladıklarını ve buna en iyi yanıtın bu direnişi sahiplenme ve daha fazla kadın örgütlülüğünden geçtiğini ifade etti. Zilan Kadın Festivali’ni her yıl düzenlediklerini belirten Jiyan, festivalin kültürel bir etkinlik olmanın yanı sara kadın mücadelesine, direnişine bir çağrı olduğunu da kaydetti.Daha sonra söz alan İngiltere Milletvekili Feryal Clark ve yine çeşitli kadın kurum ve örgütleri dayanışma mesajlarını okundu.  

Festivalde Kürt kadın mücadele tarihine ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından da geleneksel Kürt kadın giysi defilesi yapıldı. Defile yoğun gördü. Ayrıca yemek ve yöresel kıyafet standlarının çeşitliliği ile çocuklar için tüm gün çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi.  

Kadınların yöresel giysileriyle renk kattığı festival, sanatçılar Ayfer Düzdaş, Suna Alan, Kürt Kadın Korosu, Grup Yade ve Grup Piro’nun seslendirdiği eserler eşliğinde coşkuyla devam etti. Festival halaylarla sona erdi. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.