Zilanca bir varlık savaşı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Newaya Jin’ın Haziran sayısı ‘Zilanca bir varlık savaşı’ manşetiyle çıktı.

HABER MERKEZİ

Kürt kadın mücadelesi öncülüğünü konu alan 195'i sayıda, siyasetçi-yazar Gönül Kaya’nın, anlamlı yaşamın nasılını ve dünya kadınlarının mücadele ortaklığını 30 Haziran 1996’da fedai eylem gerçekleştiren Zeynep Kınacı (Zîlan) şahsında Kürt kadın hareketinin öncülük misyonunu değerlendiren yazısı yer alıyor. 

Toplumsallığı büyütmek

Tarihsel ve güncel Kürt soykırım politikalarını ise Meral Çiçek kaleme almış. “Kürt sorunu”nun özü itibariyle uluslararası bir olgu olduğu hatırlatmasında bulunan Çiçek, soykırım saldırıları karşısında toplumsal örgütlemeyi büyütmenin, dönemin temel mücadele biçimi olduğunu vurguluyor.
Türk sömürgeciliğinin Medya Savunma Alanları’na 23 Nisan’da başlattığı işgal saldırılarını ise gazeteci Gulistan Çiya Îke yorumluyor. İşgal karşısında yerel hükümetin sessizliğinin nedenlerini soran Îke, dönemin stratejisinin devrimci halk savaşı olduğunu ifade ediyor.

Topraksızlaştırma politikaları

Kürdistan’da ‘topraksızlaştırma politikaları’na dair önemli tespitlerde bulunan Beritan Zagros ise, sistematik göçertme, yaşam kaynaklarının kurutulması, demografik değişim, doğa talanı, barajlar gibi eko-kırım uygulamalarına ilişkin veriler paylaşıyor.
Cizre Kantonu Kadın Komitesi Başkanı Zeyneb Saroxan da Rojava devrim kazanımlarına yönelik soykırım saldırıları ile buna karşı meşru savunma mücadelesine dair gazetenin sorularını yanıtlamış.

Son birkaç sayıda “Kadın bedeni ve cinselliği üzeri geliştirilen politikalar” konusunu irdeleyen Zerya Gül, “Özneleşerek yaşam kaynağına dönüşmek” başlıklı son bölümde konuya dair çözüm önermelerinde bulunuyor. 

Bir siyasi intikam davası

Haziran sayısında 26 Nisan 2021’de Ankara Sincan Cezaevi Mahkeme Salonu’nda görülmeye başlayan HDP’ye dönük ‘kumpas davası’na ilişkin eski HDP Milletvekili Nursel Aydoğan’ın yazısı var.  Davanın, Türkiye'nin yakın siyasal tarihinin en önemli davalarından biri olduğunu hatırlatan Aydoğan, “Kobanê'de DAIŞ'ın yenilgisini kendi yenilgisi olarak gören AKP iktidarı, kaybedişin intikamını bu dava ile almak istiyor” diyor. 

Gazetenin yazarlarından Roza Metîna, bu ayki köşesinde edebiyat karşısında kapitalizmin nesnel tüketiciliğini yorumluyor. Yeni sayıda Zilan Sara’nın kaleme aldığı “Dersim’de 3 ‘S’: Sabiha-Sıdıka- Soykırım” başlıklı dizi yazısının ilk bölümüne de yer verilmiş. 

‘-Killing the dominant male-‘ broşürü

Jineolojî sayfasında, İngilizce olarak hazırlanan ‘Erkeği öldürmek’ -Killing the dominant male- broşürünün tanıtımı yapılırken, sinema kategorisinde ise rejisör ve film yapımcısı Meryem Dersim ile yapılan röportaj yer aldı. 

Diğer içerikler

1 Nîsan’da Stokholm’de yaşamını yitiren Güney Kürdistan’lı doktor Nemam Gefûrî’nin biyografisinin yanı sıra, Hintli savaşçı Ranî Rudrama Devî ile Ekvador yerli hareketinin liderlerinden Transito Amaguana’nın portreleri dikkat çeken içeriklerden. 
Anı/hikaye kategorisinde ise Zîn Koçer’in, 7 Ekim 2011’de Kato’da bombardıman sonucu şehit düşen Zozan Tolhildan (Rabia Kaya)’ya ilişkin anlatı yazısı ile, Tekoşin Axîn’in, Behdinan alanında devam eden direnişteki kadın gerillaların rolüne dikkat çeken makalesi yer alıyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.