12 yıl sonra Arap Birliği Zirvesi'nde

Dünya Haberleri —

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Cidde'de Foto: SPA

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad Cidde'de Foto: SPA

  • 32. Arap Birliği Liderler Zirvesi 22 Arap devletinin katılımı ile Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde başladı. 12 yıl önce dışlanan Suriye devlet Başkanı Beşar Esad’ın da hazır bulunduğu Zirve'de Türk devletinin Irak'taki askeri varlığından dolayı kınanması bekleniyor.

Zirvenin ele alacağı ve kararlaştırılacak konular konusunda sonuç bildirgesinin taslak haline ulaşan Şarku’l Avsat, Cidde’de iyimser bir atmosferde başlayan 32. Arap Birliği Liderler Zirvesi’nin uzlaşı ve birlikte çözüme odaklandığını yazdı. Taslak, Filistin meselesi, Suriye krizi ve Lübnan'ın durumu ile başlayan, İran dosyası, çevre, siber güvenlik ve ekonomik meselelerle sona eren Arap dünyasının meseleleriyle ilgili 30'dan fazla konuyu içeriyor.
Taslak bildiride, Filistin meselesinin tüm Arap ulusu için merkezi önemi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün Arap kimliği, Filistin Devleti'nin başkenti, Filistin Devleti'nin Doğu Kudüs dahil 1967'de işgal edildiği tüm topraklar üzerinde mutlak egemenlik hakkı ve ‘Arap Barış Girişimi’ni harekete geçirmenin önemi yer alıyor.
Lübnan dosyasında ise, Lübnan makamlarına cumhurbaşkanının bir an evvel seçilmesi, hükümetin kurulması için harcanan çabaların sürdürülmesi ve boğucu krizden çıkmak için ekonomik reformların gerçekleştirilmesi çağrısı var.
Sudan ile ilgili olarak, ülkenin egemenliğinin, bağımsızlığının ve toprak bütünlüğünün korunması, iç işlerine müdahale edilmemesi, krizin bir iç mesele olarak görülmesi ve kurumların korunması konularında tam dayanışma ifade ediliyor.
Taslak, Libya'daki gelişmeler çerçevesinde, Libya'nın birliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne bağlılığı, her türlü dış müdahaleyi reddetmeyi ve gerilimi tırmandırmaktan kaçınmayı teyit ediyor.
İran dosyasına ilişkin olarak, Suudi Arabistan ile İran arasında Pekin'de varılan, diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması, misyonların yeniden açılması ve iki ülke arasındaki güvenlik ve ekonomik işbirliği anlaşmasının etkinleştirilmesini içeren anlaşma memnuniyetle karşılandı.
Taslak bildiride, Türk kuvvetlerinin Irak topraklarına saldırıları kınanırken, Türk hükümetine kuvvetlerini koşulsuz olarak Irak topraklarından geri çekmesi çağrısında bulunuldu.
Taslak, terörle mücadele kapsamında, terör örgütlerinin Arap ülkelerinde ve dünyada başlattığı her türlü suç faaliyetleri kınanarak, Arap Terörle Mücadele Sözleşmesi'ni onaylamayan Arap ülkelerine çağrıda bulunuldu. CİDDE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.