'Kent uzlaşısı' da terörmüş!

Kent uzlaşısı gözaltı
- 'Kent uzlaşısı' soruşturması kapsamında 10 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, uzlaşı 'terör faaliyeti' sayıldı; 8 Mart haberinde ve Mithat Sancar’ın konuştuğu kongrede yer almak 'Örgüt üyeliğine' delil gösterildi.
'Kent uzlaşısı' soruşturması kapsamında tutuklanan Kartal Belediye Başkan Yardımcısı Cemalettin Yüksel, Ataşehir Belediye Başkan Yardımcısı Livan Gür'ün de olduğu 10 kişi hakkında iddianame hazırlandı; 10 kişinin "Silahlı terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla 15 yıla kadar hapsi istendi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’ndan Başsavcı Vekili Can Tuncay ve savcı Ahmet Şahin tarafından hazırlanan iddianameye, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Kongresi’nin (HDK), Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın talimatıyla kurulduğu iddialarıyla başlandı. HDK’nin "terör örgütünün yapılanması" olduğu DTK’nin devamı niteliği taşıdığı öne sürüldü. HDK'nin yasa dışı bir örgüt olmadığına yönelik İzmir 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı olmasına ve bu kararın istinaf tarafından onanmasına rağmen savcılık, HDK’nin "terör örgütü" olduğu iddiasında ısrar etti.
Delilsiz öne sürdü
İddianamede, seçim döneminde muhalefetin stratejilerinden biri olan 'kent uzlaşısı'nın, PKK/KCK’nin örgüt faaliyeti olduğu öne sürüldü, ancak herhangi bir somut delil gösterilmedi. Böyle olduğuna yönelik örneklerden biri tutuklu Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’di. Savcılık, henüz yargılaması yapılmayan Ahmet Özer’in, örgüt talimatıyla belediye başkanı seçildiğini iddia etti.
8 Mart haberinde var diye
Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Bülent Kayğun’un, son 10 yıllık süreçte cezaevinde olan bir kişiyle görüşme kaydı bulunması, 'Üsküdar Basın' isimli WhatsApp grubunda olması "örgüt üyeliği" olarak gösterildi. Sancaktepe Belediye Meclis Üyesi Elif Gül'ün 'Kongre Grubu' adlı WhatsApp grubunda bulunması, aranması olan şahıslarla iletişim kurduğu gerekçesiyle "Örgüt üyesi" olduğu 'kanaatine' varıldı. Fatih Belediye Meclis Üyesi Güzin Alpaslan için gösterilen 'delil' ise '8 Mart eylemleri: Kadınlar erkek-devlet şiddetine boyun eğmeyecek' başlıklı haberde yer almasıydı.
Mithat Sancar'ı dinlemiş
Şişli Belediye Meclis Üyesi Sinan Gökçe’nin aranması olan kişilerle görüşmesi, eski HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar’ın konuşma yaptığı yasal kongreye katılması "Örgüt üyeliğine" delil olarak gösterildi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, HDK'nin yasa dışı bir örgüt olmadığına yönelik İzmir 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı olmasına ve bu kararın istinaf tarafından onanmasına rağmen birçok soruşturmada, HDK’nin DTK'nin devamı ve "terör örgütü" olduğunu iddia ediyor.
* * *
Özer iddianamesi kabul edildi
'Kent uzlaşısı' ile seçilen ve tutuklanarak yerine kayyum atanan Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer hakkında, “Örgüt üyesi olma” iddiasıyla iddianame hazırlandı. Özer'in 15 yıla kadar hapsi isteniyor. Özer, 23 Mayıs'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
* * *
TÜSİAD yöneticilerine dava
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve TÜSİAD YİK Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında dava açıldı.
TÜSİAD Başkanı Orhan Turhan ve TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Mehmet Ömer Arif Aras hakkında 1 yıl 3 aydan 5 yıl 3 aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Yaptıkları konuşma sırasında yargıyı telkin ve yönlendirme ile gerçeğe aykırı, dezenformasyon içerikli beyanları nedeniyle, Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma ve Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs suçlarından dolayı başlatılan resen soruşturma kapsamında, Her 2 şüpheli hakkında zincirleme suç hükümleri kapsamında Basın ve Yayın Yoluyla Yanıltıcı Bilgiyi Alenen Yayma Suçundan dolayı iddianame düzenlenerek kamu davası açılmış olup, Şüpheliler hakkındaki adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu ile ilgili tefrikine karar verilen soruşturma ayrıca devam etmektedir" denildi.
* * *
5 memur tutuklandı
İzmir merkezli operasyonda gözaltına alınan 21 KESK üyesinden 5'i sendikal faaliyetleri gerekçe gösterilerek "Örgüt üyeliği" ve "Örgüte finansman sağlama" iddialarıyla tutuklandı.
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığının İzmir merkezli 11 ilde yürüttüğü soruşturma kapsamında 4 Mart sabahı gözaltına alınan 21 KESK üyesi, Emniyet işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Emniyet'teki sorguda deprem sonrasında Hatay'a yardım götürmek, erzak dağıtmak, Egitim Sen'e dağıtılmak üzere eşya bırakmak, KHK ile ihraç edilen kamu emekçileri ile dayanışma açıklamaları gibi yardımlaşma ve sendikal faaliyetler suçlama konusu yapıldı.
Gözaltına alınan 21 kişiden bir kısmı ilk gün serbest bırakıldı. Adliyeye önceki gün sevk edilen 8 kişi, adlı kontrol şartıyla serbest bırakıldı. "Örgüt üyeliği" ve "Örgüte finansman sağlama" suçlamalarıyla Sulh Ceza Hâkimliğine sevk edilen kişilerden Ünal Kaymak, Hayri Aktaş, Seda Kaya, Adem Savaş Bulgur ve Doğanay Koğuş tutuklandı.