Özgür ve onurlu Kürtlüğü kanıtladı

Berfîn Rêbaz (Sara Ahmed / Silêmanî)

Berfîn Rêbaz (Sara Ahmed / Silêmanî)

  • HPG BİM, YJA Star komutanlarından Silêmanîli Sara Ahmed'in (Berfîn Rêbaz) 11 Haziran'da Metîna alanında şehadete ulaştığını duyurdu. 

BİM tarafından dün yapılan açıklamada, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne katılımıyla, yurtseverlik duruşuyla, cesur savaşçılığıyla, samimi yoldaşlığıyla, yaratıcı sanatçılığıyla ve özgür kadın gerçeğiyle sembol şehitlerden biri olma onuruna eriştiğini vurguladı. BİM'in Berfîn Rêbaz'ı anlattığı açıklamasında, özetle şunlar yer aldı:

Kurdistan tarihine damgasını vuran ve öncülüğünü Hepsêxan, Fatmaxan Adîlexan’la başlayıp Leyla Qasim’la devam eden ve Viyan Soran'la zirveleşen devrimci, aydın ve sanatçıların oluşturduğu tarihi asil geleneğin son temsilcilerinden biri olarak Silêmanî’de yurtsever bir ailede dünyaya geldi. Gelişkin tarih bilinciyle sıradan bir yaşamı kabul etmedi, yaşadığı çevreyi sorguladı, toplumun geri yanlarıyla mücadele etme yollarına başvurdu. Okuduğu dönemlerde daha fazla araştırma yapma imkanına kavuştu. PKK öncülüğünde gelişen devrimci hamleleri yakından takip etti; derinden etkilendi. Gerilla saflarına 2015'te katıldı. 

Başûr'un hakiki temsili

Bütünlüklü bir devrimciliğin, ancak ideolojik ve askeri anlamda gelişmiş bir kişilikle mümkün olduğunun bilinciyle gördüğü eğitimlerle usta bir gerilla olmayı başardı. Savaşın en yoğun yaşandığı 2016-2018 yılları arasında Zap'ta bulunduğu ve büyük tecrübeler kazandı. İş birlikçi ihanetçi Kürt çizgisinin temsilcileri işgalciler karşısında el pençe divan dururken, katıldığı birçok eylemde işgalcilere en etkili darbeleri vurdu, özgür ve onurlu Kürtlüğün ne demek olduğunu pratiğiyle kanıtladı. Bu anlamda Başûrê Kurdistan’da hakiki yurtseverliğin, onurlu Kürtlüğün ve ulusal devrimci duruşun en hakiki temsilini gerçekleştirdi

Zap'tan sonra Garê

Zap’tan sonra Garê alanına geçerek Şehîd Beritan Akademisi’nde eğitim gördü. Tekrar savaşın en yoğun yaşandığı alanlara gitmeyi önerdi. Birlik komutanlığı düzeyinde Metîna alanına ulaştı. Düşman saldırılarının yoğunlaştığı 2021'de başlatılan Cenga Xabûrê Devrimci Hamlesine aktif katıldı. Kêste ve Derarê hattında düşmana darbe vurulan birçok eylemde yer aldı; Zendûra Direnişçileri’nin destansı direniş ateşini büyütmeye çalıştı. 

Sanatta da yetenekli

Savaş alanındaki ustalığı kadar sanattaki yeteneğiyle de tüm yoldaşları ve halk tarafından tanındı; yazdığı devrimci şarkı ve şiirlerle şehit yoldaşlarını ölümsüzleştirmeye çalıştı. Bu anlamıyla Hozan Mizgîn ve Delilalardan devraldığı gerilla sanatçılığını sürdürdü, devrimciliğin en büyük sanat ve gerillanın da usta sanatçılar olduğunu kanıtladı. 
Bu yıl da fedailik tarzında geliştirilen savaşıın en kritik döneminde büyük bir fedai ruhla mücadele etti ve işgalcilerin ilerlemesini engellemek için gözünü kırpmadan savaş mevzisine koştu. Her zaman kendisine örnek aldığı Viyan Soran ve Helmet'in izinden yürümeyi en temel ilkelerden biri olarak belirleyen Berfîn'in yaşamı da Viyan gibi yiğit ve fedaice; Helmet gibi bilgece oldu. BEHDİNAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.