- Xakurkê’de şehit düşen Amara Umut Zinar’ın annesi Süpha Özdemir, "Sürekli onu rüyamda görüyordum; hep bana bakıp gülüyordu. Sonra şehit olduğunu gördüm. ‘Rüyadır, gerçek olmaz’ dedim ama şehit haberini aldık" dedi.
Colemêrg’in Gever ilçesinde yurtsever bir ailede dünyaya gelen Amara Umut Zinar’ın (Şükran Özdemir) yaşamında Yurtsever Gençlik çalışmaları önemli bir yer tutar. Gerilla saflarına 2014'te katılan Amara Umut Zinar, bu dönemi “PKK içerisine geldiğimde bambaşka bir yaşama gelmiş gibiydim” sözleriyle anlatır. Kürt halkına yönelik saldırıların yaşandığı Şengal’de ve öz yönetim direnişlerinde yer alır, farklı bölgelerde faaliyet yürütür. Bir konuşmasında “Fedailik, kendinden dirhem dirhem vermektir” diyen Amara Umut Zinar, 12 Mayıs 2020’de Xakurkê’de şehit düşer.
Annesi Süpha Özdemir, kızının çocukluğunu, gençlik yıllarını ve yaşamında iz bırakan kararlarını JINNEWS'ten Rabia Önver'e anlattı. Amara Umut Zinar’ın okul yaşamı boyunca derslerinde başarılı olduğunu söyleyen Süpha Özdemir, kızının folkloru çok sevdiğini ve birçok kentte katıldığı folklor yarışmalarında başarı elde ettiğini ifade etti.
'Başımız dik' dedik
Süpha Özdemir, “Kızım çok efendi, saygılı ve asla sözümüzden çıkan biri değildi. Evdeki bütün işleri yapsa da asla yorulmaz ve yaptığı her işi keyifle yapardı. Okumak istemediğini söyledi bize. Sonra kendisine iş buldu, çalışmaya başladı. Hep ‘Ben çalışıp babama destek olmak istiyorum’ diyordu ve öyle de yaptı. Kızım 20 Mart 2014’te PKK saflarına katıldı. Günlerce yolunu gözledim ama sonra ‘Kızımız katılım yapmış, kötü yola düşmemiş, başımız diktir’ dedik” ifadelerini kullandı.
Rüyamda gördüm
Amara Umut Zinar’ın genç yaşta PKK saflarına katılmasıyla ailede ve çevrede örnek alındığını ifade eden Süpha Özdemir, şunları söyledi: “Evde de enerjisi bitmezdi. 8 çocuğum var, 5. sıradaydı ama evin en olgunu ve sorumluluk alan kişisiydi. Hiçbir işten kaçmazdı. Şehit haberini almadan önce sürekli onu rüyamda görüyordum. Hep bana bakıp gülüyordu. Sonra rüyamda şehit olduğunu gördüm. ‘Rüyadır, gerçek olmaz’ dedim. Sonra şehit haberini aldık. ‘Demek ki rüyamda bana hep şehit olduğunu söylemeye çalışmış’ dedim. Gever’de diğer arkadaşlarıyla birlikte taziyesini kurduk. Üç gün boyunca çok güzel ve kalabalık geçti.”
Barış için umutluyum
“Kürdistan’ın ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın başı sağ olsun” diyen Süpha Özdemir, şunları ekledi: “Çocuklarımız barış şehitleridir. Bir süreç başlamış, hepimiz umutluyuz. Benim kızım şehit düşmüş olabilir ama ben hâlâ barış için umutluyum ve barış istiyorum. Başımız diktir, Kürdistan’ın başı sağ olsun.” COLEMÊRG