1 Mayıs şehitleri anıldı

1 Mayıs Şehitleri anması / İstanbul

1 Mayıs Şehitleri anması / İstanbul

  • Kazancı Yokuşu’nda katledilen 34 yurttaşı ananlar adına konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, tüm işçi ve emekçileri 1 Mayıs meydanlarına davet etti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), 1 Mayıs 1977 katliamını Taksim Kazancı Yokuşu'nda protesto ederek, katledilenleri andı. Anmaya, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, KESK Eşbaşkanı Şükran Kaplan, İstanbul Tabip Odası Sekreteri Ertuğrul Oruç ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Partisi) milletvekili adayları, Öztürk Türkdoğan, Kezban Konukçu, Çiçek Otlu ile Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilli Oya Ersoy’un yanı sıra çok sayıda emekçi ve sendika temsilcisi katıldı. Taksim Meydanı’na yakın bir noktada bir araya gelen grup, “Yaşasın 1 Mayıs” pankartı ve karanfillerle 1 Mayıs 1977'de işçi ve emekçilerin katledildiği Kazancı Yokuşu’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşün ardından işçi ve emekçilerin katledildiği yerde saygı duruşunda bulunuldu. Ardından katledilen 34 kişinin isimleri tek tek okunduktan sonra hep bir ağızdan “Yaşıyor” diye haykırıldı. 

Bu yıl son yasak yılı olacak

Burada açıklama yapan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, bu yılda da Taksim’in hukuksuz bir şekilde yasaklandığını hatırlatarak, "Bu yıl ki 1 Mayıs, Taksim’in yasaklandığı son yıl olacak. Bugün 1 Mayıs alanını çevreleyen ve 2 gün sonra da meydanda kuş dahi uçurtmayacak olan bu barikatlar, bize çok şey anlatıyor. Bu barikatlar ülkede hukuksuz, baskıcı ve otoriter bir düzenin simgesidir aynı zamanda. Bu barikat işçiden alıp zengine veren bu düzeni anlatıyor. Bu barikatlar sendikal haklarımızı, örgütlenme haklarımızı engelleyen ve ortadan kaldıran, grevlerimizi yasaklayarak övünenleri anlatıyor. Bu barikatlar haklarımızı arayıp sormamızı herhangi bir biçimde talep edenin, itiraz edenin kapısına gece yarısı dayanan baskıcı düzeni anlatıyor” diyerek, tepki gösterdi.

Barikatları çok yakın bir zamanda yıkacaklarının altını çizen Çerkezoğlu, bu yıl ki 1 Mayıs’ı “Emek bizim, gelecek bizim” şiarıyla kutlayacaklarını anımsattı. Çerkezoğlu, son olarak yeni bir başlangıç için herkesi 1 Mayıs meydanlarına çağırdı. 

Çerkezoğlu’nun konuşmasının ardından grup, katliamın yaşandığı Kazancı Yokuşu’na karanfiller bırakarak, anmayı sonlandırdı.

Kazancı'da ikinci anma

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), 78’ler Gerişimi, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi), Karşı Sanat Çalışmaları, Devrimci Parti ve İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi de Kazancı Yokuşu’nda bir araya geldi. Eyleme, HDP Milletvekili Musa Piroğlu ve Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı Hakan Öztürk de katıldı. 

 Burada konuşan 78’liler Derneği Sözcüsü Celalettin Can, katliamın faillerinin beli olduğunu söyledi. Ardından konuşan HDP’li vekil Piroğlu, “İşçi sınıfı, yoksullar ve ezilenler; 1 Mayıs’a giderken yaşanan zorbalığı hatırlamanızı istiyorum. Ne zaman hakkını aramaya kalksa patrondan önce karşısında polis barikatını görüyor. Nerede işçi cinayeti yaşansa ambulanstan önce TOMA geliyor. Devlet patronlarla birlikte ve patronların emrinde sınıfa karşı terör estiriyor” dedi. Piroğlu, buna “dur” deme zamanın geldiğini belirterek, 14 Mayıs’a işaret etti. 

Konuşmaların ardından Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıldı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.