10 günde 147 asker öldü

  • Türk ordusunun, 23 Nisan’ı 24 Nisan’a baağlayan gece Medya Savunma Alanları’nın Zap, Metîna ve Avaşîn bölgelerini kapsayan işgal saldırıları ve gerilla direnişinin 10 günlük bilançosuna göre; 147 Türk askeri öldürüldü.

 

Türk ordusunun bütün savaş unsurlarını, hava kuvvetlerinin kesintisiz desteğiyle saldığı Medya Savunma Alanları’nda geçit vermeyen gerilla, 10 günde 116 eylem gerçekleştirdi. Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da ‘helikopterler yere teker koyamıyor’ şeklindeki ağlak ifadelerine neden gerillanın kesintisiz direnişinde onlarca mevzi imha edildi, 6 helikopter darbelendi.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), 23 Nisan-3 Mayıs tarihleri arasındaki savaş bilançosunu açıkladı. Sömürgeci soykırımcı Türk devleti ve onu yöneten AKP-MHP-Ergenekon kliğinin işgal ve hakimiyet ısrarında vazgeçmediği belirtilen açıklamada, temel hedefi şöyle özetlendi: ”Kürdistan’ı adım adım işgal ederek özgür Kürt’ü ortadan kaldırmayı, PKK’yi tasfiye ederek tüm Kürt halkını teslim almayı ve Kürt Soykırımı’nı tamamen gerçekleştirmeyi istemektedir.”

Direnişin çeperine çarptılar

Kürt halkını soykırıma uğratma planında bir adım daha atıp Başûrê Kurdistan topraklarını işgal etme amacıyla 23 Nisan gecesi Medya Savunma Alanları’na bağlı Metîna, Avaşîn ve Zap bölgelerine dönük kapsamlı işgal saldırısı başlatıldığı hatırlatılan açıklamada, şöyle devam edili: ”Ancak bu işgal saldırısı HPG ve YJA Star gerillalarının kahramanca direnişinin çeperlerine çarptı, ilk gününden itibaren boşa çıkarılarak alandaki işgalciler sürekli ve etkili eylemlerle en ağır darbeleri almaktan kurtulamadı. Kürdistan özgürlük gerillası sadece savunma pozisyonunda kalmadı, aktif bir şekilde saldırıya geçerek Cenga Xabur ve Bazên Zagrosê adlarıyla devrimci hamleler geliştirdi. Bu çerçevede 23 Nisan’dan 3 Mayıs’a kadar geçen 10 günlük süreçte gerillanın sergilediği savaş performansı, büyük cesaret, direnme kararlılığı, yüksek saldırı ruhuyla gerçekleştirdiği eylemler, uyguladığı zengin taktikler ve tüm düşman yönelimlerini boşa çıkaran savaş ustalığı Demokratik Modernite Gerillası’nın yakaladığı düzeyi göstermesi açısından çarpıcı ve tarihi bir örnektir.”

Zehirli gazdan itlere kadar

İşgalci Türk devletinin bu işgal saldırılarında özel eğitimli askerlerinden itlerine, en ağır bombardımanlardan kimyasal ve zehirli gazlara kadar tüm namertliğini sergilemesine rağmen herhangi bir sonuç elde edemediği vurgulanan açıklamada, şunun altı çizildi: ”Tüm dünyanın gözü önünde soykırımcı Türk ordusu kimyasal silah kullanıp alenen savaş suçu işlerken sessiz kalarak hiçbir tepki göstermeyenler tarih önünde bu suçun ortağı olarak anılacak.”

Saplanıp kaldı, ilerleyemedi

Açıklamaya göre; gerilla, bu 10 günlük savaş sürecinde yeni dönem gerilla çizgisi, perspektifi ve taktikleri temelinde; hareketli tim savaş tarzından savaş tünellerine, Hava Savunma Kuvvetleri eylemlerinden saldırı, sızma, sabotaj, suikast ve darbelemeden ağır silahlara, termalli silahtan eşzamanlı ve koordineli eylemlere kadar taktikte zengin, tempoda yüksek ve vuruş tarzında keskin bir pratik ortaya koydu. Mevcut ordusu ve savaş imkanları ile devletleri dize getirmekle övünen Türk ordusu, Metîna, Avaşîn ve Zap’a saplanıp kaldı, herhangi bir ilerleme sağlayamadı.

Türk ordusunun kayıplarını kamuoyundan gizlemesine rağmen her gece onlarca helikopterle hem ölü ve yaralılarını kaldırıp götürdüğü hem de savaşamaz duruma gelen askerlerini değiştirerek güç takviyesi yaptığı kaydedilen açıklamada, ”Cenga Heftanîn ve Garê Zaferi’nde önemli bir düzey kazanan yeni dönem gerilla çizgisinin doğruluğu ve sonuç alıcılığı Cenga Xabur ve Bazên Zagrosê Devrimci hamlelerinde bir kez daha kanıtlandı” denildi.

Özgür Kürdistan yürüyüşü

Bu 10 günlük savaş sürecinde Ekin, Asya, Çiyager, Dilşêr, Delal ve Viyan’ın günlerce çarpışarak ve yiğitlik destanları yazarak işgalci düşmana büyük darbeler vuran eylemlere öncülük ettiği hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: ”Özellikle YJA Star güçlerimizin öncü düzeyde katıldığı bu eylemler ve savaş süreci özgür Kürt kadınının zapt edilemez iradesini, özgürlük tutkusunu ve zaferi mutlaka gerçekleştirme kararlılığını gösteriyor. Güçlerimizin büyük bir emek, fedakarlık ve Apocu fedai ruhla sergilediği bu direniş, sadece Başûrê Kurdistan’ın işgalini engellemekle kalmayacak, her yerde direnişi daha da yükseltip yaygın hale getirerek Özgür Önderlik Özgür Kürdistan yürüyüşünde büyük bir sonuç alacaktır.”

Yarı otonom tarz

Gerillanın yarı otonom bir tarzla savaşmasından dolayı eylem ve çatışmalara dair bilgilerin bazen geç gelebildiği belirtilen açıklamada, ancak savaş sürecinde gelişen şehadetlerin, gerilla eylemleri ve tüm savaş süreci imkanlar dahilinde belgelenerek şimdiye kadar paylaşıldığı gibi bundan sonra da aynı hassasiyetle paylaşılacağı bildirildi.

HPG BİM’in açıkladığı 23 Nisan – 3 Mayıs tarihleri arasındaki savaş bilançosu şöyle:

Gerillanın yaptığı eylemler

*  8 Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri eylemi

*  1 termalli silah eylemi

* 2 koordineli ve eşzamanlı gerilla eylemi

*  3 sızma eylemi

*  9 darbeleme eylemi

*  11 ağır silah (Doçka, Havan ve Katuşa) eylemi

*  12 suikast eylemi

*  33 sabotaj eylemi

*  37 saldırı eylemi

*  Toplamda 116 gerilla eylemi yapıldı; 6 gerilla şehadete ulaştı.

Türk ordusunun saldırıları

*  Medya Savunma Alanları obüs, helikopter ve uçaklarla her gün kesintisiz bir biçimde yüzlerce kez bombalandı.

*  34 kez savaş tünellerine girme girişiminde bulundu, her seferinde geri püskürtülüp darbelendi. Hiçbir sonuç alamadı.

*  9 kez kimyasal ve zehirli gazlar kullanıldı.

Gerilla eylemlerinin sonuçları

*  2 dron darbelendi

* 6 helikopter darbelendi

*  1’i Tepe Komutanı ve 1’i de adına Veteriner Uzman Onbaşı denilen köpek bekçisi olmak üzere toplamda 147 Türk askeri öldürüldü.

*  15 Türk askeri yaralandı.

İmha edilen askeri malzemeler

*  1 radar

*  3 Mobesse kamerası

*  1 A4 silahı

*  Onlarca mevzi.

Kaldırılan askeri malzemeler

*  1 MPT silahı

*  1 bombaatar

*  1 BKC 

*  1 B7

*  1 termal dürbün

* 1 telsiz cihazı

*  2 silah dürbünü.  BEHDİNAN

 

Çukurca Kaymakamlığı vuruldu

Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, Çukurca Kaymakamlığı’nı havadan vurdu.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM), son saldırı ve eylemlerle ilgili bilgileri paylaştı:

* Şehit Delal Hava Savunma Kuvvetleri, 3 Mayıs günü saat 16.10’da Colemerg’in Çelê ilçesinde bulunan kaymakamlık binasını havadan vurdu.

* Türk ordusu, 3 Mayıs günü 21.00 – 22.40 saatleri arasında  Avaşîn’in Mamreşo, Şehit Munzur Tepesi, Mervanos ve Şehit Dilgeş Tepesi alanlarına yoğun hava saldırıları gerçekleştirdikten sonra indirmeler yaptı. 3 Mayıs’ta püskürtülen işgalciler Şehit Serdar ve Şehit Munzur tepelerinde bulunan savaş tünellerine yoğun bir şekilde zehirli kimyasal gazlar attı. Bütün saldırılara rağmen direniş devam ediyor.

* Avaşîn’in Mamreşo Tepesi’ndeki işgalciler 3 Mayıs günü saat 14.00’te ağır silahlarla vuruldu.

* Zap’ın Şehit Serxwebun Tepesi yamaçlarında 8 askerin öldürüldüğü çatışmalarda ağır yaralanan fedai komutan Bawer Deyndar (Umut han / Muş), tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehitler kervanına katıldı.

 

Aliboğazı bombalanıyor

Dersim’in Çemişgezek, Hozat ve Ovacık ilçeleri üçgeninde bulunan Aliboğazı bölgesinde, dün itibarıyla 3 gündür yoğun helikopter hareketliliği yaşandı. Bölge yer yer helikopterler ile ateş altına alındı. Yaşanan bombardımandan kaynaklı Ovacık ilçesine bağlı Kogolciköyü kırsalında yangın çıktı. Yangın sağanak yağışla birlikte söndü.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.