120 Alman vatandaşı rehin

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türk devleti, 120 Alman vatandaşı ve Türkiyeliyi rehin tutuyor. Alman Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre; Türk cezaevlerinde 61 Alman vatandaşı tutuklu, 58 kişi yurt dışına çıkış yasağı nedeniyle Almanya’ya dönemiyor. Bu yıl içinde 4 kişinin ise Türkiye’ye girişine izin verilmedi.

 

Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut, Türkiye'de tutuklu Alman vatandaşları hakkında Alman hükümetine bir soru önergesi verdi. Akbulut "Ne kadar Alman vatandaşı ya da Almanya'da oturumu olan kişi Türkiye’de tutuklu, kaç kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildiği ya da adli kontrol nedeniyle karakola imza vermesi gerektiği için Türkiye'den Almanya'ya dönemiyor?" diye sordu.

Alman Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre hali hazırda 61 Alman vatandaşı Türk cezaevlerinde tutuklu; 58 Alman vatandaşı hakkında ise yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor. Bakanlık, bu yıl 4 Alman vatandaşının ise Türkiye'ye giriş yapmasına izin verilmediğini belirtti. Türkiye’de rehin tutulanların uyrukları hakkında bir açıklama yapılmazken, yarısının cezaevinde tutulduğu dikkat çekiyor.

Gerekçesini açıklamadı

Bakanlık yanıtında Alman vatandaşı olmayan ancak Almanya'da oturma izni olan kaç kişinin tutuklu olduğu ya da Almanya'ya dönmesine izin verilmediği konusunda ise bilgi sahibi olmadığını belirtti. Türkiye'de tutuklu olan ya da yurt dışına çıkma yasağı konulan Alman vatandaşlarına hangi suçlamaların yöneltildiği konusunda da açıklama yapılmadı. Bu nedenle kaç kişiye siyasi suçlamalar, kaç kişiye adli suçların yöneltildiği belirsiz.

Erdoğan’a hakaretten 36.800 kişi yargılanıyor

Türkiye’de siyasal faaliyetleri, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü kullandığı ve sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar nedeniyle binlerce kişi 'terör' suçlamasıyla yargılanıyor.

Son yıllarda birçok Alman vatandaşı Türkiyeli ve Kürdistanlı hakkında da “Yurt dışındaki siyasal faaliyetleri ile Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP-MHP hükümetini sosyal medyada eleştirdiği için” soruşturma ve davalar açıldı. Türk yargısı, “Erdoğan’a hakaret” suçlamasıyla 36 bin 800 kişiyi yargılıyor. Erdoğan’dan önceki son 5 cumhurbaşkanının görev sürelerinde bu rakam 1800 civarındaydı.

Tutuklusu en yüksek ülke

Türkiye’nin de üyesi olduğu Avrupa Konseyi, 2020 ceza istatistikleri raporuna göre konsey üyesi 47 ülke arasında Türkiye tutuklu oranı en yüksek ülke. Türkiye cezaevlerinde her 100 yer için 123 tutuklu ya da hükümlü yer alıyor. Rapora göre Avrupa’da siyasal nedenlerle hüküm giyen 30 bin 524 kişinin 29 bin 827’si Türkiye’de bulunuyor.

 

Türkiye rehin tuttu

Türkiye’de haklarında dava açılan Alman vatandaşı gazeteciler Deniz Yücel, Meşale Tolu ile Adil Demirci tutuklanmış, uzun bir yargılama süreci ardından serbest bırakıldıktan sonra Almanya’ya dönmüştü. Kürt sanatçı Hozan Cane de 3 yıllık rehinelik ardından Temmuz ayında Köln’e dönebildi. Cane iki yıllık tutukluluk ardından tahliye edilmiş ancak hakkındaki yurt dışı yasağı nedeniyle Türkiye’den çıkamamıştı. Annesiyle benzer durumu yaşayan kızı Dilan Örs hakkında da Türkiye’de 10 yıl 5 ay hapis cezası verildi.

HABER MERKEZİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.