22 gün yardım alamadı

Yeter Çalışkan

Yeter Çalışkan

  • Depreme tek başına yaşadığı evde yakalanan 65 yaşındaki Yeter Çalışkan, enkaz altından saatler sonra kurtarılırken, 15 gün boyunca enkaz önünde tek başına ve çadır yardımı alamadan yaşadı. 

Nurdağı’na bağlı Sakçagözü Mahallesi'ndeki evi tamamen yıkılan 65 yaşındaki Yeter Çalışkan, depremden üç saat sonra çevredekilerin yardımıyla enkaz altından kurtarıldı. Eşini iki ay önce kaybeden ve çocukları şehir dışında yaşayan Çalışkan, enkazının önünde 15 gün boyunca tek başına, çadırsız ve gıda yardımı alamadan yaşama tutundu. MA'dan Fırat Can Aslan'a konuşan Çalışkan 15 günü şu sözlerle özetliyor: “Aç kaldım, susuz kaldım. Isınacak yerim ve kimsem yoktu. Komşular bir parça somun verdiyse yedim, vermediyse aç yattım.”

“Bana yardım etmediler. Ne yapacağımı şaşırdım” diyen Çalışkan, oğlunun yanına gelmesi sonrası çadıra ulaşırken, depremin üzerinden 22 gün geçmesine rağmen tek bir yardım dahi alamadığını söyledi. Depremin 22. günün sonunda Arabistan’dan gelen çadırlardan bir tanesini edinebilen Çalışkan, “Bağıra çağıra, yalvara yalvara bir tane aldım. ‘Acıyın bana, ölüyorum’ dedim” vurgusu yaparken, bundan sonraki süreç için en büyük sorunu olarak ise çadırın soba için uygun koşullara sahip olmamasını gösterdi.

Moloz yığını ama 'hasarsız'

Çalışkan, enkaz haline dönen evine “hasarsız” raporu verilmesine tepki gösteren Çalışkan’ın oğlu Abdullah Çalışkan, “Ev yıkık, annem enkaz altından çıktı ama biz e-Devlet’ten kontrol ettiğimizde ev hasarsız görünüyor. Biz de itiraz için gerekli mercilere başvurmaya çalışıyoruz ama ilgilenen yok, uğraşıyoruz” dedi. 

Ayrıca aynı mahallede yan yana bulunan iki eve verilen hasar tespit raporları da dikkat çekti. Kolonları kullanılamaz halde olan bir eve “az hasarlı” raporu verildiği, hemen yanında bulunan ve herhangi bir hasar almayan müstakil eve ise “ağır hasarlı” raporu verildiği öğrenildi.

Yüzün üzerinde can kaybının yaşandığı Sakçagözü Mahallesi’nde çadır yetersizliği hala en önemli sorunların başında yer alırken, Nurdağı İlçesi’nde olduğu gibi burada da Kuran kursu için kurulmuş çadırları gören birçok yurttaş tepki gösteriyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.