25 gün geçti, su yok

Pazarcıklı depremzedeler

Pazarcıklı depremzedeler

  • Depremin üzerinden 25 gün geçmesine rağmen temiz suya erişemeyen ve devletin uğramadığı köyler var.

Depremin merkez üssü olan Maraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı köylerde neredeyse sağlam bina kalmamış. Devletin hiç uğramadığı köyler var. Köylülere yardım; gönüllüler, sendikalar ve yurt dışındaki yakınları eliyle gelmiş. Pazarcık’ın Şahintepe köyünde depremin üstünden geçen 25 güne rağmen hâlâ temiz suya erişim yok. Hijyen sorunu büyük. Banyo ve kişisel bakım sorunu sürüyor. Sağlık emekçileri uyuz ve bit vakalarıyla karşılaştıklarını anlatarak ekliyor:  "Böyle giderse salgın hastalıklar çıkar."

Evrensel'den Deniz Kemeç, Pazarcık köyleriyle ilgili izlenimlerini yazdı: Şahintepe köyünde SES üyesi sağlık emekçileriyle karşılaşıyoruz. Sağlık taraması yapıp köylülere ilaç dağıtıyorlar. Yıkımın büyük olduğu köyde Tahir Aygün, evinin bahçesine çadır kurmuş, onu da depremden günler sonra zorla bulmuş. Yaşadıkları en büyük problemin hijyen olduğunu, gönüllüler dışında köylerine hiç yardım gelmediğini belirten Aygün, “Depremden bugüne suyumuz hâlâ yok. Seyyar tuvalet ve banyo da yok. Bu yüzden köyde bitlenen ve uyuz olanlar var” dedi. 126 hane olan köylerine şimdiye kadar sadece Ankara Büyükşehir Belediyesi'nden iki tanker su geldiğini belirten Aygün, “İki tanker su bu susuzluk ortamında iki dakikada biter. Hükümetin olmadığı yerde bizi sivil vatandaşlar, STK’ler, partilerden gelen yardımlar ayakta tuttu” diye konuştu.

Köyün girişinde yaşayan Elif Selli, köyde uyuz salgınının başladığını söyleyerek, “Dışarıdan şuradan buradan getirdiğimiz bir kova suyla nasıl banyo edelim? Ateşte yemek mi yapacaksın, su mu ısıtacaksın, çamaşır mı yıkayacaksın” diye soruyor. Yaşadıkları sıkıntının öfkesiyle Nuri Dörü giriyor söze: “Ben su bulamıyorum, derelerden su taşıyorum. Hani nerede bu devlet?”  

Narlı’daki evine yıkım kararı çıkan ve çadırda kalan Hatun Salim de en büyük sorununun su olduğunu belirtti.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Üyesi Gönüllü Sağlık Emekçisi Murat Özbek de köylerde ilk günden bu yana tespit ettikleri en ciddi sorunun başında suyun temin edilmemesinin geldiğine vurgu yapıyor. Köylerdeki insanların 24 gündür banyo yapamadığını, temiz suya erişemediğini anlatan Özbek, “Bunun sonucunda uyuz ve bitlenme gibi hastalıklar açığa çıkıyor. Buna ilişkin de Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğünün herhangi bir çözümü yok. Hatta bu köye daha önce devlet yetkilisi olan hiç kimse gelmemiş. Bu şekilde devam ederse çok ciddi salgın hastalıklar ortaya çıkacaktır” uyarısını yaptı. MARAŞ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.