25 Mart’ta Frankfurt’ta buluşuyoruz

Yurt Dışı Haberleri —

Foto: Şahin Bozlar

Foto: Şahin Bozlar

Kürtler ve dostlarından Almanya’daki final Newrozu için Rebstockpark’taki büyük Newroz kutlamasına çağrı:

  • Almanya’da Kurdistanlıların çatı örgütü KON-MED’e bağlı 5 federasyonun organize ettiği Frankfurt’ta yapılacak merkezi Newroz kutlamaları için 70’ten fazla meclis yüzlerce araç kiraladı. Uzak bölgeler 24 Mart akşamı yola çıkıyor.
  •  Kürt Halk Önderi Öcalan’a dönük tecrit, deprem ve seçim nedeniyle Newroz’un bir tavır olacağını dile getiren KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt; “Kürt kültürünü yansıtacak giysilerimiz, renklerimizle Frankfurt’ta buluşalım” çağrısı yaptı.
  • Kurdistan’ın her dört parçasından sanatçıların yer alacağı Newroz programında Mizgîn Tahir, Hesen Şerif, Kevana Zêrîn, Diyar Mehrovi, Lale Koçgün, Mustafa Dadar, Firmêsk, Xalid, Behar Heme Shwani, Serhad Med sahne alacak.

DENİZ BABİR / FRANKFURT

Kurdistan, Türkiye ve Avrupa’da Newroz tüm coşkusu ile sürerken, Almanya da merkezi Newroz’a hazırlanıyor. Almanya’nın Frankfurt kentinde 25 Mart’ta düzenlenecek Newroz için geri sayım başladı. Hazırlıklar tamam. Tertip Komitesi ve Newroz’a katılacak sanatçılar herkesi Frankfurt Newroz’unda buluşmaya çağırıyor. 

Newroz tertip komitesi

Avrupa’da “Dem Dema Azadîye” hamlesi kapsamında 51. Önderlik Newroz’u “Newroza Serkeftinê ya Serdemê (Çağın Zafer Newroz’u)” sloganıyla karşılanıyor. Bu yıl deprem nedeniyle buruk ancak halkın AKP iktidarından kurtulmak için bir fırsat olarak gördüğü seçimler nedeniyle de seferberlik atmosferinde geçen Newroz kutlamaları Avrupa’da 12 Mart’ta başladı. Yapılan kutlamalar salonlara sığmayıp meydanlara ve açık alanlara taşarken, 20 Mart akşamı da Avrupa genelinde onlarca merkezde meşaleli yürüyüşler, resepsiyonlar organize edildi. 

Kürtler ve dostları Almanya’da 2023 Newrozu’nun finalini Frankfurt’ta yapmaya hazırlanıyor. 

Geliri depremzedelere

Almanya’da Newroz, Frankfurt Rebstockpark’ta 25 Mart’ta merkezi olarak yapılacak kutlama ile zirve yapacak. Almanya’nın dört bir yanından Kurdistanlılar ve dostları Cumartesi günü Newroz kutlaması için Frankfurt’ta buluşmak için sözleşiyor. Newroz’un tüm geliri de depremzedelere ulaştırılacak. 

25’inde Frankfurt’ta

Almanya’da Kurdistanlı Toplumlar Konfederasyonuna (KON-MED) bağlı 5 federasyon tarafından organize edilen Newroz için tüm hazırlılar tamam. KON-MED Eşbaşkanı Engin Sever, “Bu Newroz, Çağın Newroz’u olacak. Tüm hazırlıklarımızı da bu temelde yaptık” dedi. Almanya’da bu yıl ilk Newroz ateşinin Berlin’de yakıldığını hatırlatan Sever, “Binlerce kişi katıldı. Frankfurt ise final Newroz’u olacak. Buna uygun bir katılım bekliyoruz” diye belirtti. 

Yüzlerce araç tutuldu

Newroz’a katılmak için Almanya’nın dört bir yanından on binlerce kişiyi Frankfurt’a beklediklerini söyleyen Sever, “70’in üzerinde meclisimiz yüzlerce araç tutmuş durumda, talebe göre ek araçlar da tutulacak. Kendi araçlarıyla gelecekler de var. Uzak bölgeler 24 Mart akşamı yola çıkacak” diye ekledi. Seçimler nedeniyle bu yıl Newroz’a çok daha büyük bir katılım beklediklerini ifade eden Sever şu mesajı verdi: “Hem ülkede hem de burada Kürtler tutumlarıyla seçimin sonucunu belirleyecek. Buna denk bir katılım bekliyoruz. Halkımıza çağrımız: Hiç kimse evde kalmasın. Gün direniş günüdür, Newroz ateşini on binlerle beraber yakacağız.”

Renklerimiz, giysilerimizle

KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt de Newroz hazırlıklarının aylardır devam ettiğini, titizlikle çalıştıklarını belirterek, “Kürt Halk Önderi Öcalan’a yönelik tecrit, deprem ve seçim gündemleri nedeniyle bu Newroz’un tarihi önemde” olduğunu vurguladı. Zümrüt, Kurdistan’ın dört parçasını bir araya getirecek festivale Almanya’dan birçok siyasetçi, insan hakları savunucu, sivil toplum örgütü temsilcilerinin de davet edildiğini söyledi. “Newroz günü on binler olarak alanlara akalım” diyen Zümrüt, özel olarak da kadınlara “Kürt kültürünü yansıtacak giysilerimiz, renklerimizle Frankfurt’ta buluşalım” çağrısında bulundu. 

Öcalan’a özgürlük için

Baden-Württemberg-Bayern eyaletindeki federasyon FED-GEL’den Cafer Selçuk, “Bu Newroz hem Önderliğimize özgürlük hem de Kürt ulusal birliği açısından önemli. 25’inde Frankfurt Newroz ateşini yakmak için buluşalım” diyerek, Kurdistanlılar ve dotlarının Newroz’da buluşması için son dakikaya kadar çalışacaklarını ifade etti. 

Seferberlik ruhuyla

NRW eyaletinden 65 büyük otobüs ve onlarca özel araç ayarladıklarını belirten FED-MED federasyonun eşbaşkanı Şevin Sincar, “Deprem zamanı yapılan ayrımcılık ve haksızlıklardan dolayı mevcut iktidara büyük öfkemiz var. 14 Mayıs’ta yapılacak seçimler için doğrudan AKP-MHP faşizmine karşı direnişi yükselterek savaş iktidarına dur diyeceğiz. Önderliğimizin fiziki özgürlüğü de önceliğimizdir. Seferberlik ruhuyla 25 Mart’ta, Frankfurt’ta buluşalım” dedi. 

Özgürlük Newroz’u olsun

Kuzey Almanya’da yaşayan Kürtlerin çatı örgütü FED-DEM Eşbaşkanı Sebahat Ergin de 28 otobüs ve onlarca özel araç tahsis ettiklerini belirtti. “Newroz, Demirci Kawa’nın zalim Dehak’a karşı verdiği mücadeleden bugünlere geldi” diyen Ergin, “Haftalardır bugün için çalışıyoruz. 25 Mart, İmralı tecridini kırma günü olsun. Bu Newroz, özgürlük Newroz’u olmalıdır. Deprem sonrası Türk devletinin Kürt kentlerine yaklaşımını da göz önünde bulundurduğumuzda Newroz’da vereceğimiz mesaj, 14 Mayıs seçimleri için de elzemdir” diye konuştu.  

Hanau Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Ömer Xelîkan ise “Tüm hazırlıklarımız tamam. Binlerce el bildirisi dağıttık, ev ev dolaşıp kapıları çalarak halkımızı Newroz’a davet ettik. Çağın Newroz’unda buluşalım” çağrısında bulundu. 

*****

Amed’deki ruhla

ARAM PİRO / FRANKFURT

Frankfurt Newroz’unda Kurdistan’ın dört parçasından sanatçılar sahne alacak. Newroz’a katılacak sanatçılar şunlar: “Mizgîn Tahir, Hesen Şerif, Kevana Zêrîn, Diyar Mehrovi, Lale Koçgün, Mustafa Dadar, Firmêsk, Xalid, Behar Heme Shwani, Serhad Med.”

Sanatçılar da herkesi 25 Mart’ta Frankfurt’ta buluşmaya davet etti.

Lale Koçgün

Lale Koçgün: Geçtiğimiz bu zorlu günleri, bozuk düzenin ve Hızır Paşaların çarkını ancak Newroz ateşinin etrafında birleşerek kırabiliriz. Biz kadınlar da bu önemli dönemde daha yüksek sesle ve cesaretimizle geleceği şekillendirebiliriz. Demokrasi ve barış için meydanlarda olalım. 

Diyar Mehrovi

Diyar Mehrovi: Bu yıl birçok zorluk ve acılar çektik. Yeni yılda Paris'te katliam yaşadık ve ardından deprem oldu. Hüznümüz ve yasımızla beraber Newroz alanında olacağız. Yakında yapılacak seçimlere ilişkin mesajımızı da Frankfurt Newroz'undan birlikte vereceğiz. 

Serhad Med

Serhad Med: Bu zor sürecin üzerinden Kurdistanlılar ve Türkiye halkları birlikte gelmeye çalışıyoruz. Dayanışma ruhunu bir sefer daha gördük. Yaralarımızı birimize kenetlenerek, çalışarak, yorulmadan, bıkmadan sarmaya çalışıyoruz. Halkımızın duygularını, üzüntüsünü, yasını her an yaşıyoruz. Nasıl Amed zindanında Mazlumların yaktığı ateşin küllerinden yeniden var olduysak, bu sene de o heyecanla ve ruhla katılacağız Newroz’a. 

Piya Coline Özçelik ve Dida Gündüz

Kevana Zêrîn solistlerinden Piya Coline Özçelik: Newroz baharın gelişi, Newroz yeni direnişlerin habercisi! Berxwedan jiyan e, direniş yaşamdır, yaşam direniştir… Tam da bu yüzden, hep beraber içinden geçtiğimiz bu zor zamanlara ve acılı zamanlara rağmen Newroz’u coşkuyla karşılamalıyız! Demirci Kawa’nın coşkusuyla, Şehit Mazlum’un ateşiyle karşılamalıyız! Birleşip yaşayarak her acıya karşı direnmeliyiz. Kurdistan’da yitirdiğimiz onca canı selamlayarak kutlayacağımız bu yılki Newroz’da, acılarını paylaştığımız canlarımıza destek olmak için buluşacağız. Bilindiği üzere bu sene alınan kararla Newroz gelirleri depremzedelere bağışlanacaktır. Direnmeye devam ederken onların yanında olmaya devam ediyoruz. Şarkılarımız, halaylarımız, zılgıtlarımız, direnişimiz, tek avaz 23 Aralık’ta şehit düşen yoldaşlarımız, Ş.Evîn Goyî, beraber Tevçand’da çalışma yürüttüğümüz Ş. Mîr Perwer ve de Ş. Abdurrahman Kızıl’a armağanımız ve sözümüz olsun. Newroza gêlê Kurd pîroz be.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.