27 yıllık utanca son verin

Yurt Dışı Haberleri —

.

.

  • Almanya’da binlerce Kürdistanlıyı mağdur eden, Kürt halkını ve özgürlük mücadelesini kriminalize eden PKK yasağı  27. yılına giriyor. Yasak, 21 Kasım’da ülke çapında yapılacak eylemlerle protesto edilecek.

 

Almanya’da PKK yasağının 27. yıldönümü ülke genelinde yapılacak eylemlerle protesto edilecek. Altmışı aşkın Alman ve Kürt örgütü yaptıkları ortak çağrıyla yarım asırdan fazla süredir devam eden PKK yasağına karşı 21 Kasım Cumartesi günü her yerde eyleme çağırdı.

Korona tedbirleri nedeniyle Köln’de yapılmak istenen merkezi eylem iptal edilirken, ülke çapında yapılacak eylem ve etkinliklerle PKK yasağı protesto edilecek. Azadî, Die Linke, Ende Gelände, FAU (Özgür İşçiler Birliği), Gemeinsam Kämpfen, Interventionistische Linke, Make Rojava Green Again,  Migrantifa, Rheinmetall Entwaffen, Riseup 4 Rojava, Rote Hilfe, Women Defend Rojava gibi Alman örgüt ve kurumlar ile KON-MED, JXK ve YXK, TCŞ ve Teko-Jin, YJK-E’nin de aralarında bulunduğu onlarca örgüt ve kurum yaptıkları ortak açıklamayla "21 Kasım’da herkesi bizlerle sokaklara çağırıyoruz" dedi.

PKK yasağı kaldırılsın

"Alman hükümeti, PKK yasağı ile 27 yıldır günümüzün en önemli demokratik güçlerinden birini susturmaya çalışıyor" denilen açıklamada, sistematik sindirme girişimlerinin binlerce kovuşturma, yüzlerce tutuklamaya ve baskıya yol açtığı kaydedildi. Kürt hareketinin Türkiye'de yaşadığı baskının Almanya'da da devam ettiğinin altı çizilerek, Almanya’nın ekonomik çıkarlar uğruna despot Erdoğan’a teslim olduğu belirtildi.

Baskı ve kriminalizasyona son!

Yasağın bir sonucu olarak Kürt kurum ve kuruluşlar ve dayanışma içinde olan çevrelerin de kriminalizasyon ve şiddete maruz kaldığı vurgulanan açıklamada, Almanya’da polis içindeki ırkçı örgütlenmeye de dikkat çekildi. Açıklamada, "Black Lives Matter eylemlerine ve sürdürülen tartışmalara rağmen Almanya'daki polis; siyahi aktivistler, göçmen eylemcilere karşı şiddete devam etti. Bu da Alman devlet aygıtının ırkçılığa ne kadar yakın olduğunu gösterdi. Naziler ve ırkçılar, Alman polis aygıtının ve anayasanın korumasının bir parçası olarak hareket ederken, Almanya'da faşizmin örgütlediği terör ağları giderek büyüyor!" uyarısı yapıldı.

Talep ediyoruz: Durdurun!

"PKK sempatizanlarına yönelik şiddet ve baskı, demokratik topluma yönelik bir saldırıdır" diyen örgüt ve kurumlar "dolayısıyla hepimizi etkiler" diyerek, yasağa son verilmesini istedi.

21 Kasım’da herkesi yaratıcı eylem biçimleriyle yasağı protesto etmeye çağıran örgüt ve kurumlar "Yaratıcı ve cesur olun, renklerinizi gösterin" çağrısında bulundu. Aşağıdaki adres üzerinden organizasyonla iletişime geçmek, eylem ve etkinliklere ilişkin diyaloga geçmek mümkün:

https://unsereutopie.noblogs.org/

Almanya’nın demokrasi sorunu

Almanya'daki Kürdistanlı Toplumlar Konfederasyonu (KON-MED) yaptığı açıklamayla PKK’nin milyonlarca Kürt halkı tarafından desteklenen bir özgürlük hareketi olduğunun altını çizerek, böylesi bir hareketin Almanya ve Avrupa’da halen yasaklı olmasının kabul edilemez olduğunu belirtti. PKK yasağının Avrupa'da yaşayan Kürdistanlıların en temel hakkı olan yaşam hakkını ellerinden aldığını kaydeden KON-MED, "PKK yasağı her şeyden önce Almanya'nın demokrasi sorunudur. Bundan dolayı bu yasağın kaldırılması içinde birlikte mücadele etmeliyiz" mesajı verdi.

1 milyondan fazla Kürt mağdur

"27 yıldır süren bu yasakçı ve kriminalizasyon politikasıyla Almanya’da yaşayan 1 milyondan fazla Kürt büyük mağduriyet yaşadığı gibi, Almanya demokrasisinde de ciddi tahribatlara neden olmuştur" diyen KON-MED, Almanya-Türkiye arasındaki işbirliğine dikkat çekti. Yıllardır Kürdistan’da devam eden savaşı Türkiye'ye verdiği silahlarla destekleyen Almanya’nın, PKK yasağı ile Kürt halkına karşı uyguladığı kriminalizasyon politikasını Avrupa ülkelerine de taşıdığını kaydeden KON-MED,  "PKK’ye uygulanan yasak, Kürt sorununda politik bir çözüm için çıkmazdır" diyerek taleplerini şöyle sıraladı:

⇒ Bu soruna nasıl politik bir çözüm bulunabilir, Kürt hareketinin talepleri nelerdir, barış nasıl sağlanır soruları sorarak en başta Almanya olmak üzere artık Avrupa Konseyi'ne bağlı devletler harekete geçmelidir.

⇒ Almanya ve Türkiye, özgürlük hareketlerine karşı mücadele eden ülkelerin başında geliyor. PKK yasağının getirildiği günden bu yana binlerce kişi yargılanmış, yüzlerce kişi gözaltına alınmış ve yine yüzlerce kişinin evine baskınlar yapılmıştır. Federal hükümetten PKK yasağının derhal kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu özgürlük hareketine yönelik uygulanan anti-demokratik siyaset artık son bulmalı.

21’inde eylemde olalım

21 Kasım’da yapılacak eylemlere de katılım çağrısında bulunan KON-MED’in açıklaması şöyle devam etti: "Almanya'daki bütün Demokratik Kürt Toplum Merkezleri başta olmak üzere tüm birleşenler, PKK yasağının 27'nci yılında onlarca Alman, Kürt ve diğer demokratik göçmen örgütleriyle birlikte, özgürlüğü savunan, feminist, ekolojik ve demokratik bir toplum için ayağa kalkarak, PKK yasağının kalkması için itiraz edelim ve hep birlikte bunun mücadelesini verelim. 21 Kasım 2020 Cumartesi Almanya’nın onlarca merkezinde PKK yasağına karşı düzenlenecek etkinliklere duyarlılıkla katılmaya çağırıyoruz."

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.