327 eylem yapıldı 389 asker öldürüldü

 Türk ordusu, konvansiyonel savaş silahları ve kesintisiz hava desteği eşliğinde saldığı bütün savaş unsurlarına rağmen iki aydır Medya Savunma Alanları’ndaki gerilla direnişini aşamadı.

 Gerilla, karşısındaki devasa NATO ordusuna karşı iki ayda 39’u havadan olmak üzere 327 eylem yaptı ve en az 389 Türk askerini öldürdü, onlarca mevzi ve askeri aracı imha etti.

HPG’nin iki aylık bilançosuna göre; devam eden işgal saldırılarında 389 asker öldürüldü.

HPG Basın İrtibat Merkezi (BİM) tarafından dün yapılan yazılı açıklamada, Türk işgal saldırılarına karşı başlatılan Cenga Xabur ve Bazên Zagrosê hamlelerinin iki aylık bilanço paylaşıldı. 60 günlük direniş süreci boyunca Kürdistan halkının mücadele geleneğine ve insanlık tarihine birçok ilki kazandıran emsalsiz direniş destanları ve kahramanlık örnekleri sergilendiği kaydedilen açıklamada, "Avaşîn, Metîna ve Zap alanlarında gösterdiği savaş performansı, kararlılık düzeyi, düşman taktiğini boşa çıkarma ustalığı, zengin gerilla taktiklerini yaratıcı bir biçimde çok yönlü ve iç içe kullanabilme kabiliyetiyle Kürdistan’da yeni bir tarih yazmıştır. 60 günde ve günün her saatinde kesintisiz mücadele halinde olan güçlerimiz, Apocu ideolojinin verdiği büyük azim, keskin irade ve yüksek cesaretle yarı otonom gerilla timleri tarzından hazırlıklı savaş mevzilerine, düşmanla iç içe olup her gün eylem halinde olmadan hava savunma eylemlerine kadar zengin çeşitlilikteki taktiklerle işgalci düşmana ağır darbeler vurmuştur. Bu direniş bilançosu, işgalci Türk devletinin elindeki tüm olanaklara ve arkasındaki desteğe rağmen ilerleyemediği, her istediğini alamadığı ve ağır darbeler almaktan kurtulamadığı başarılı bir sonucu ortaya çıkarmıştır. Bu savaşın sonuçlarını ve kayıplarını Türkiye ve dünya kamuoyundan saklayarak gizlemeye çalışan Türk ordusunun yaşadığı yenilgi, Türk devletinin ve faşist AKP – MHP kliğinin büyük bir krize girmesiyle kendisini dışa vurmuştur" denildi. 

Gerilla mücadelesi karşısında sonuç alamayan işgalci Türk devletinin, bir yandan savaş mevzilerine karşı insanlık dışı ve aynı zamanda savaş suçu olan kimyasal silahlar ve zehirli gazlar kullandığı, diğer yandan ise özellikle son günlerde tekrardan iş birlikçi-ihanetçi Kürt çizgisini harekete geçirerek, gerilla direnişini arkadan hançerlemeye çalıştığı hatırlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Hareketimizin ve alandaki gerilla güçlerimizin sağduyusu, Kürt halkının bu uğursuz siyasete olan tepkisi ve ulusal birlikteki ısrarı işgalcilerin oyununu şimdilik boşa çıkarmıştır. Bundan sonra da halkımızın desteği ve ulusal tutumuyla kesinlikle boşa çıkarma inancında ve kararlılığında olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha belirtiyoruz."

Direnişin bilançosu

54 gerillanın şehadete ulaşttığı Cenga Xabur ve Bazên Zagrosê Devrimci Hamleleri’nin iki aylık savaş bilançosunun detayları ise şöyle:

* 2 Pusu Eylemi

* 9 Sızma Eylemi

* 14 Koordineli ve Eş zamanlı Gerilla Eylemi

* 17 Darbeleme Eylemi

* 35 Suikast Eylemi

* 59 Ağır Silah Eylemi

* 66 Sabotaj Eylemi

* 86 Saldırı Eylemi

* 389 İşgalci Öldürüldü

* 47 İşgalci Yaralandı.

* 39 Hava Savunma Kuvvetleri Eylemi.

Darbelenen araçlar

2 askeri araç, 3 kepçe, 6 dron ve 6 helikopter.

İmha edilen malzemeler

1 transit tipi askeri araç, 1 Kirpi tipi zırhlı askeri araç, 1 paletli uzaktan kumandalı araç, 1 Reo tipi araç, 2 normal askeri araç, 2 A4 Silahı ve mevzisi, 1 kameriye, 1 teleskop dürbünü, 3 çadır, 3 dron, 4 radar, 9 Mobesse kamerası, kurşun geçirmez kalkanlar ve onlarca mevzi imha edildi.

Kaldırılan askeri malzemeler

1 telsiz cihazı, 1 MPT silahı, 1 bombaatar, 1 BKC, 1 B7 (Bisiving), 1 gündüz dürbünü, 1 termal dürbünü, 2 silah, 1 mayın detektörü, 1 dron, 6 askeri çanta, 650 kg patlayıcı, asker künyeleri ve diğer malzemeler.

Kimyasal silah kullanıyor

İşgalci Türk ordusu, Medya Savunma Alanları’nı hemen hemen her gün yakıcı obüsler, misket bombaları, havanlar, helikopterler ve uçaklarla sürekli bir biçimde yüzlerce kez bombaladı. Sonuçsuz kalan Türk ordusu bulunduğu alanlarda ağaçları kesti, çeşitli iş birlikçi şirketler aracılığıyla ormanları talan etti, yangın çıkarıcı bombardımanlarla ulaşamadığı yerlerdeki birçok ormanı ateşe verdi. 62 kez savaş tünellerine girmeye çalıştı. Savaş mevzilerine ve tünellerine karşı 17 kez kimyasal ve zehirli gazlar kullandı.

 

Koordine’ye iki koldan eylem

HPG BİM, gerillanın 6 askeri öldürdüğünü açıkladı.

Cenga Xabur Devrimci Hamlesi kapsamında 24 Haziran günü saat 05.40’da Koordine Tepesi’nde Türk güçlerine iki koldan koordineli sızma eylemi gerçekleştirdiğini belirten BİM, şöyle devam etti: "Birinci eylem kolu, 2 askeri, içindeki buludukları A-4 mevzisiyle birlikte imha etti. Mevzi çevresinde bulunan ağaçlık alanda saklanan 2 asker de yakın mesafeden vurularak öldürüldü. İkinci eylem kolu ise bombaatar mevzisini içindeki 2 askerle birlikte imha etti."

Bazên Zagrosê Devrimci Hamlesi çerçevesinde Avaşîn bölgesinde ise şunlar yaşandı: "Türk güçleri, 23 Haziran günü saat 19.10’da işgalciler Girê Sor alanında bulanan savaş tünellerine doğru ilerlemek istedi. Gerilla, hemen etkili vurdu. ardından saat 19.30’da sabotaj taktiğiyle yöneldi; ölü ve yaralı sayısı netleştirilemedi. Türk güçleri, saat 20.10’da tekrar denedi, ancak yine gerilla vurunca bir kademe geri çekildi. Dün sabah yine savaş tünellerine doğru ilerlemek isteyen işgalciler yakın mesafeden vuruldu ve bir kademe geri çekilmek zorunda kaldı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.