39. yılda minnetle anıldılar

Yurt Dışı Haberleri —

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri

14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu direnişçileri

  • Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde önemli bir tarihsel dönemi ifade 14 Temmuz direnişinin öncü isimleri M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek, Kürdistanlılar tarafından büyük bir minnetle anılıyor.

 

Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’ne önemli bir direniş mirası bırakan 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu Direnişçileri, Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen etkinliklerle anılıyor.

14 Temmuz 1982 Büyük Ölüm Orucu’nun üzerinden 39 yıl geçti. Kürdistan Özgürlük Mücadelesi’nde önemli bir tarihsel dönemi ifade eden bu direnişin öncüleri M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek, Kürdistanlılar tarafından büyük bir minnetle anılıyor.

Almanya’nın Hamburg, Berlin, Kiel ile Fransa’nın Paris, Marsilya ve Bordeaux kentlerinde 14 Temmuz direnişçileri anısına etkinlikler düzenlendi.

HAMGURG

Kürt Kültür Merkezi’nde bir araya gelen Kürdistanlılar, 14 Temmuz direnişine ilişkin sinevizyon gösterimini izledi. Anmada konuşan M. Hayri Durmuş’un kız kardeşi Ayten Durmuş “Bugün burada toplanmamızın sebebi ve bir araya gelmemizi sağlayanlar 14 Temmuz direnişçileridir. Bugün varlığımızı 14 Temmuz direnişçileri ve şehitlere borçluyuz” dedi.

BERLİN

Başkentte düzenlenen anma saygı duruşu ve ardından sinevizyon gösterimi ile başladı. NAV-BERLİN Eşbaşkanı Hüseyin Yılmaz konuşmasında, “14 Temmuz şehitleri, özgür yaşamı savunurken bir halkın doğuşunu ve ayağa kalkmasını sağladı” diye belirtti.
Memli Güngör ise 1982 cuntası döneminde Diyarbakır zindanındaki yaşananlara dikkat çekerek, “Dönemin zorluklarına rağmen Kürt halkı olarak direndik ve direnmeye devam ediyoruz” dedi.
Berlin AGİF temsilcisinin konuşması ardından anma “Şehid namirin”, “Bijî Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

KIEL

DKTM’de düzenlenen anma, saygı duruşu ile başladı. Yapılan konuşmalarda 14 Temmuz direnişinin tarihsel önemine vurgu yapılarak “PKK, doğuşundan bu yana bir direniş hareketidir ve ihaneti hiçbir zaman kabul etmeyecektir” denildi.

PARİS

Şehit Aileler Komitesi, TJK-F ve CDK-F’nin organize ettiği ve Le Blanc-Mesnil’de büyük bir salonda yapılan anma etkinliğine Paris ve çevresinde yaşayan yüzlerce Kürdistanlı ve şehit ailesinin katıldı. Şehit yakınları Dayîka Têlî, Welat Demir ve Güneş Arduç, şehitler anısına birer konuşma yaptı.

Siyasetçi Kemal Aktaş ise “PKK’nin direnişini kırmak isteyen faşist yönetim büyük bir duvara çarptı. Çünkü 14 Temmuz direnişçileri buna izin vermedi. Ve onlar sayesinde meşru mücadelemiz tıpkı alev topu gibi büyüdü” dedi.

Sık sık “Şehît namirin” ve “Bijî berxwadana zindana” sloganlarının atıldığı anma sinevizyon gösterimi ile devam etti. TEV-ÇAND Paris sanatçılarının müzik dinletisi ardından anma sona erdi.

MARSİLYA

Belle de Mai Meydanı’nda bir araya gelen Kürdistanlılar bir yürüyüş gerçekleştirdi. Daha sonra düzenlenen mitingde bir açıklama yapan TCŞ aktivisti gençler “Faşist Türk devletini Kürdistan topraklarından 14 Temmuz direnişçilerinin ruhuyla def edeceğiz” diye belirtti. Eylemde sık sık direnişçiler anısına sloganlar atıldı.

BORDEAUX

Kürt Kültür Merkezi’nde buluşan Kürdistanlılar “Werin Cenga Azadiyê” hamlesi kapsamında 14 Temmuz direnişçilerini andı. Saygı duruşu ile başlayan anmada 14 Temmuz direnişine ilişkin sinevizyon izlendi, konuşmalar yapıldı. Anma “Şehîd namirin” ve “Bijî Serok Apo” sloganları ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.