42 gazeteci tutsak

.

.

  • Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, 42 gazetecinin halen tutsak olduğuna işaret ederek, gazeteciler için dayanışma çağrısı yaptı. 

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Şubat ayında gazetecilere dönük hak ihlallerine dair hazırladığı raporu yayımladı. Raporda, gazetecilere yönelik hak ihlallerinin arttığına işaret edildi. Rapora göre; Şubat ayı içerisinde dört gazeteci saldırıya uğradı, 11 gazetecinin evine baskın yapıldı, 13 gazeteci gözaltına alındı. Üç gazeteci tutuklandı, 9 gazeteci kötü muameleye maruz kaldı, 5 gazetecinin haber takibi engellendi. 8 gazeteci hakkında soruşturma açıldın, hakkında dava açılan dört gazeteciye 20 yıl 6 ay 18 gün hapis cezası istendi. 53 gazeteci dosyasının sürüyor, tutuklu gazeteci sayısı ise 4 Mart itibarıyla 42. RTÜK tarafından 11 yayın yasağı verildi. 1 internet sitesi kapatıldı, 30 habere ve 51 medya içeriğine erişim engeli getirildi.

Raporda, şunlar ifade edildi: “Özgürlüğünden mahrum bırakılan tüm gazetecilerin bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz. İktidar genel anlamda gazetecileri sevmeyen, yapılan haberleri engelleme çabası içerisinde olan bir pozisyonda. Bununla da yetinmeyip kendi iktidarıyla ilgili ve yandaşlarıyla ilgili haberleri adeta kriminazile ederek, ortadan kaldırmaya odaklanmış durumda. Bu şekilde yapılan engellemelerle gerçeklerin perdelenebileceğini zannediyorlar. Elbette, yaşanan baskılar ve engellemeler belli düzeyde sağlıklı bir habercilik yapılmasını engelliyor olabilir ancak bu, gerçek manada habercilik yapan ve onuruyla hakikatin peşinden koşan gazetecileri durduramaz. ‘Özgür basın, özgür toplum’ anlamına gelmektedir. Gazetecilerin özgür olmadığı bir toplumun özgürlüğünden bahsedemeyiz. Bunun için tüm kesimleri gazetecilerle dayanışma içerisinde olmaya, kendi haber alma hakkını savunmaya davet ediyoruz.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.